Sari direct la conținut

​VIDEO RoboChallenge 2011: lupte de sumo intre roboti construiti de studenti de la Politehnica

RoboChallenge 2011, Foto: Hotnews
RoboChallenge 2011, Foto: Hotnews

17 roboti autonomi, capabili sa ia decizii si sa se miste fara nici o interventie din partea constructorilor, au purtat astazi primele batalii din campionatul de robotica RoboChallenge 2011, organizat de Universitatea Politehnica Bucuresti pentru cel de-al patrulea an consecutiv.

Anul acesta, competitia a avut doua probe: Sumo si Laser Tag. In cazul primei probe, doi roboti sunt pusi intr-un ring circular, vopsit negru cu margini albe, si sunt lasati sa se “lupte” pana cand unul dintre ei este impins din ring. In cazul celei de-a doua probe, patru roboti intra intr-un mini-labirint, unde se urmaresc si se “impusca” unii pe altii cu un mic laser. Pentru a marca un punct, un robot trebuie sa atinga un senzor sensibil la lumina de pe corpul inamicului. Robotul cu cel mai mare punctaj cumulat la ambele probe castiga.

Toti robotii sunt construiti de echipe de studenti ai Politehnicii, cea mai mare parte electronisti, si trebuie sa intruneasca o serie de standarde pentru a fi omologati: dimensiunile nu trebuie sa depaseasca 20 cm pe fiecare latura, greutatea trebuie mentinuta sub 3 Kg, iar sistemele de control externe sunt complet interzise. Fiecare robot este construit din piese proprii sau bazat pe un sistem integrat, cumparat de pe internet, care este apoi personalizat de creatorul sau.

Partea software, algoritmul care serveste pe post de “creier” pentru micile masinarii, cel care determina cel mai adesea invingatorii si invinsii, este conceput de echipa constructoare. Conform organizatorilor, initial numarul robotilor era de peste 50, dar dintre acestia doar 17 au reusit sa fie omologati, fie din cauza nerespectarii regulilor, fie din cauza unor defectiuni tehnice aparute pe ultima suta de metri.

“E nevoie de ceva cunostinte de electronica pentru a construi un robot. Unii roboti pot fi realizati mult mai usor folosind o platforma care se gaseste pe internet, Arduino, pentru care este mai usor de programat. Altii sunt facuti de la zero, cu programator propriu. E nevoie de timp si de ceva investitii. Noua ne-a luat cam o luna, de la zero, si per total a costat cam 500-600 de lei. Robotul nostru e o combinatie de Arduino si componente realizate de noi, cum ar fi driverele pentru motoare, partea de senzori, e un amestec.”, spune Dan Chirciu, membru intr-una dintre echipele participante la RoboChallenge 2011 si student in anul al II-lea la Facultatea de Electronica.

“Este destul de dificil sa construiesti un robot. Nu este o masina telecomandata, ci este un robot independent, o masina autonoma. Ea este facuta, proiectata sa culeaga stimuli de la senzorii pe care ii are si sa ia decizii. Asadar, sigur, dezvoltata cu un sistem programat mai puternic, cu un program mai mare, cu mai multi senzori, poate sa faca lucruri chiar mult mai importante si mai grave decat face aici jucandu-se pe o tabla de joc cu o alta masina similara. Ideea fundamentala este asta si nu e simpla. Sunt lucruri care implica multe cunostinte, multe abilitati, si care inseamna si foarte multa munca”, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Corneliu Burileanu, prorector al Universitatii Politehnica si initiator al concursului RoboChallenge.

“Studentii isi pot dovedi creativitatea, spiritul de echipa si limitele in a construi ceva. Pentru ei este foarte important. Eu cred ca din punctul lor de vedere este foarte bine, ei invata foarte mult din aceste competitii, iar facultatea si universitatea ar trebui sa fie mandre de asta, fiindca exista posibilitatea ca ei sa lucreze la niste proiecte concrete, le duc pana la capat, de la prima idee pe hartie si pana la realizarea efectiva, ceea ce este esential. Pur si simplu aplica ceea ce invata, ceea ce cateodata este chiar greu de demonstrat.

Simplul fapt ca realizeaza ce se poate face cu niste microcontrollere, ce se poate face cu senzori, cu sistemele de achizitie de date, ii face sa aleaga dupa aceea cariere care sunt adiacente. Nu neaparat de a lucra in robotica, dar utilizarea microcontroller-elor este o arie foarte larga, iar ei invata sa faca asta, ceea ce este foarte important. Cred ca 50% din absolventii nostri lucreaza intr-un domeniu conex, nu neaparat exact, dar conex”, a adaugat profesorul Burileanu.

Pentru detalii la zi despre competitie si pentru a urmari live intrecerile, accesati site-ul RoboChallenge.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro