Sari direct la conținut

VIDEO România TV, amendată de CNA cu 100.000 de lei pentru emisiunile lui Ciutacu despre moartea ziaristei Iulia Marin: „Nimeni nu a acuzat pe nimeni de nimic”

HotNews.ro
Ședința CNA și cazul România TV , Foto: Inquam Photos / George Calin
Ședința CNA și cazul România TV , Foto: Inquam Photos / George Calin

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat cu 100.000 de lei, adică 20.000 de euro, postul România TV, pentru două dintre emisiunile realizate de Victor Ciutacu după moartea jurnalistei Iulia Marin, la doar 32 de ani.

Propunerea a fost formulată de Monica Gubernat, membru CNA, scrie Pagina de Media. A mai existat o propunere, de la Mircea Toma, de întrerupere a programului România TV pentru zece minute, dar la vot a trecut amenda.

  • „Vreau să spun apăsat că fac această propunere raportându-mă la cadrul legal, la amenzile primite pentru încălcarea articolului 47 cu 4 ale acestui post şi mai ales la istoricul pe care această instituţie îl are în aplicarea acestui articol, şi care, sincer nu ne face cinste, pentru că nu cred că am dat vreo amendă mai mare de 20.000 de lei (…)
  • Propunerea mea este de 100.000 şi vreau să se reţină că este cea mai mare amendă pecuniară pe care o propune CNA-ul pentru încălcarea articolului 47”, a susținut Gubernat, citată de Pagina de Media.

Articolele din Codul de Reglementare a conținutului audiovizual în baza cărora a fost amendată RTV sunt:

  • „Art. 43 – (1) Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiție sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaților părţilor.
  • Art. 47 – (4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) degen,vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educație,categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”.

La ședința de miercuri nu a mai luat parte și Victor Ciutacu, fiind prezente doar avocata postului și Roxana Niculescu, director de programe.

RTV: „Nimeni nu a acuzat pe nimeni de nimic”

  • „Aşa cum am subliniat şi marţi am adus în discuţie inclusiv faptul că nimeni nu a acuzat pe nimeni de nimic.
  • Am spus că pozele utilizate erau în spaţiul public. Am spus că este foarte important ca atunci când un jurnalist ia act, ia notă de o astfel de situaţie dramatică, este foarte important, are datoria să vorbească despre un subiect de interes public justificat, astfel încât în viitor dacă se va observa că nu s-au luat măsurile care trebuiau luate, pe viitor să fie de evitat astfel de tragedie.
  • Nu întâmplător, în spaţiul public, s-a informat publicul larg asupra faptului că Ringier a pornit o anchetă internă tocmai pentru că dacă trebuie să învăţăm o lecţie din această situaţie, ar trebui cu toţii să ne-o însuşim, dacă stau lucrurile aşa”, a susținut avocata.

Consiliul Național al Audiovizualului a discutat, marți, sesizările făcute în cazul emisiunii realizate de Victor Ciutacu la România TV, unde moartea jurnalistei Iulia Marin a fost calificată prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

La ședință a luat parte și Victor Ciutacu, care a susținut aceleași teze, i-a acuzat pe membrii CNA de lipsă de imparțialitate, a reclamat că a fost chemat pentru a i se face un rechizitoriu și i-a întrerupt constant pe membrii CNA, astfel că ședința s-a transformat într-un haos.

Ședința CNA – în care Victor Ciutacu le-a răspuns ironic membrilor Consiliului – s-a încheiat brusc, fără o concluzie, transmisiunea pe pagina de Facebook fiind oprită.

CNA a analizat două dintre emisiunile de la România TV, din 19 și din 20 aprilie, în urma mai multor sesizări primite. Moartea jurnalistei a fost calificată, la emisiunea lui Victor Ciutacu, prin fraze precum: „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă”, „Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”, „Rătăcită promovată ca experiment de presă” sau „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

Începând de joia trecută, zeci de redacții (printre care și HotNews.ro), jurnaliști, asociații medicale, organizații nonguvernamentale și personalități din România au semnat un apel contra discursului care incită la ură și discriminare practicat de postul România TVdupă moartea jurnalistei Iulia Marin.

Vineri, după lansarea apelului față de discursul urii de la România TV, Victor Ciutacu a avut prima reacție: „Are trustul Ringier la dosar documentele medicale cerute de lege conform cărora, după internările repetate la Obregia, fosta sa angajată era aptă medical să-și facă meseria?”.

Sâmbătă, pe site-ul romaniatv.net a fost publicată o reacție virulentă, cu acuzații puternice.

Într-un articol titrat „Q.E.D. Poziţia oficială a televiziunii România TV în cazul Iulia Marin (jurnalista care s-a sinucis) & Cătălin Tolontan – Libertatea (redactorul-şef care a trecut peste legislaţia muncii şi peste decizia medicului Iuliei Marin)” și semnat de către Alina Costache, articol găzduit de platforma online a televiziunii detaliază problemele medicale ale jurnalistei care a murit și acuză redacția Libertatea,. împreună cu Cătălin Tolontan, că ar fi ajutat-o „să se sinucidă”.

Articolul, scris într-un ton foarte agresiv, într-o formă informală cu repetiții de semne de punctuație și plin de aprecieri personale, susține că „Scandalul declanșat de Tolontan și de redacția Libertatea!!! (nu credem că toți jurnaliștii de acolo îl susțin pe Tolontan) a avut un singur scop: blocarea investigației lui Victor Ciutacu, ascunderea responsabilității legale și morale a domnului Redactor-Șef Cătălin Tolontan”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro