Sari direct la conținut

VIDEO Rusia susține că Podul Kerci a fost atacat de ucraineni cu 12 rachete ATACMS / Traficul a fost suspendat dimineață

HotNews.ro
Traficul pe podul Kerci a fost suspendat ore întregi pe 16 august după un atac ucrainean asupra Crimeii / FOTO Not supplied / WillWest News / Profimedia
Traficul pe podul Kerci a fost suspendat ore întregi pe 16 august după un atac ucrainean asupra Crimeii / FOTO Not supplied / WillWest News / Profimedia

Rusia susține că a doborât 12 ATACMS lansate peste noapte de Ucraina ca parte a unui atac asupra Podului Crimeea, a relatat agenția de știri rusă RIA Novosti, controlată de stat, pe 16 august, citând Ministerul rus al Apărării, scrie Kyiv Independent. Totodată,  Serviciul Ucrainean al RFE/RL scria că în noaptea de 16 august s-au auzit explozii în Sevastopol și Kerci, în Crimeea ocupată, iar traficul a fost oprit pe pod.

„În această seară, sistemele de apărare aeriană au respins un atac de grup efectuat de 12 rachete operaționale-tactice ATACMS fabricate din SUA pe Podul Crimeei.”, spune un mesaj al Ministerului rus al Apărării, publicat pe canalul de telegram al departamentului pe 16 august, potrivit Meduza.

„Toate rachetele au fost distruse”, a scris RIA Novosti, potrivit The Kyiv Independent, care nu a putut verifica afirmațiile Rusiei, deoarece ministerul nu a furnizat nicio dovadă.

Anterior, ministerul a raportat că armata rusă din Crimeea a doborât noaptea trecută sau a interceptat cinci drone de tip avioane ucrainene și a distrus două bărci fără pilot în Marea Neagră. Potrivit unor rapoarte neconfirmate, portul Kerci a fost lovit, iar resturile au căzut și în oraș. În timpul atacului, Podul Crimeei a fost blocat timp de patru ore, canalele de monitorizare au raportat că opt rachete au fost doborâte în zona podului.

Afirmațiile Rusiei vin la câteva ore după ce administrația militară a regiunii Odesa din Ucraina a declarat că există indicii că Ucraina a lovit cu succes orașul Kerci din Crimeea ocupată de ruși peste noapte, în zona trecerii cu feribotul, unde a fost raportat un incendiu.

Aproape 2.000 de vehicule așteptau dimineață să traverseze podul Kerci, care leagă Rusia de regiunea Crimeea ocupată a Ucrainei, după ce oficialii au închis deschiderea peste noapte când s-au auzit explozii în zonă, potrivit Europa Liberă România, care a citat  Serviciul Ucrainean al RFE/RL.

Exploziile au provocat pagube ușoare în orașul Kerci și se crede că sunt rezultatul unui atac cu drone ucrainene.

Canalul pro-rus de Telegram Crimean Wind a publicat o singură filmare care pretindea că arată o explozie și susținea că a provocat „un incendiu mare”.

Locuitorii din Sevastopol, Simferopol și Kerci au auzit explozii în jurul orei 3:30 a.m., ora locală, potrivit rapoartelor presei locale.

Mai multe explozii au fost raportate și în comunitatea Cernomorsk din regiunea Krasnodar vecină a Rusiei, în jurul orei 4:30 a.m., ora locală.

Podul Crimeei a fost închis traficului în jurul orei 2 a.m., au informat localnicii. Podul ar fi fost redeschis în jurul orei 7 a.m., ora locală.

INTERVIURILE HotNews.ro