Sari direct la conținut

VIDEO: Scutirea de impozit la darea in plata a fost publicata in Monitorul Oficial

HotNews.ro
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / StartupCafe
Gabriel Biris, Foto: Adi Iacob / StartupCafe

Monitorul Oficial a publicat Ordonanta de urgenta care scuteste de impozit darea in plata a imobilelor. OUG 32/2016, publicata in monitorul oficial pe 30 iunie 2016 modifica codul fiscal astfel incat persoanele care renunta la proprietatea impobiliara luata cu credit pe care nu-l mai pot achita nu mai sunt obligate sa plateasca impozit, cum era prevazut inainte in codul fiscal 2016. Pe 1 iulie 2016, Uniunea Nationala a anuntat infiintarea RNNEADP – Registrul național notarial de evidență a actelor de dare în plată in care notarii vor inscrie actele de dare in plata autentificate si hotararile judecatoresti date in baza legii 77/2016.

Potrivit Codului fiscal 2016 darea in plata era considerata „transfer al dreptului de proprietate imobiliara”. Un articol din Legea nr. 227/2015 (codul fiscal valabil din 2016) obliga persoanele care opteaza pentru darea in plata a casei ori terenului conform legii 77/2016 – adica debitorii – sa achite un impozit calculat la valoarea din actul de transfer al proprietatii si in functie de perioada detinerii imobilului.

Datornicii care vor sa renunte la imobile s-au aratat nemultumiti de impozit, in conditiile in care – spune Gabriel Biris, secretar de stat la ministerul finantelor -, ei aleg darea in plata tocmai pentru ca nu mai pot plati ratele pentru credit.

Gabriel Biris: In momentul in care aceasta lege (n.r. – legea 77/2016, privind darea in plata) a fost aprobata, trimisa inapoi si pana la urma promulgata si a inceput sa produca efecte s-a pus o intrebare foarte simpla: „ce facem cu impozitul pe transferul imobilelor din patrimoniul personal!?”

Reactia noastra la ministerul finantelor a fost cat se poate de simpla. Ne uitam in lege si vedem; avem Codul Fiscal si o lege speciala privind darea in plata. In codul fiscal se prevede un impozit pe transferul imobilelor din patrimoniul personal. Transfer, nu castig… Inseamna ca am raspuns pe lege ca [impozitul] se datoreaza.

Evident ca s-au creat tensiuni, ca daca omul ajunge sa-si dea casa la creditor e clar ca nu o duce prea bine. De unde sa plateasca [impozit]?! S-a luat in considerare…si a facut guvernul treaba pe care nu a facut-o parlamentul: am dat o ordonanta de urgenta – marturisesc ca a fost destul de greu sa motivam urgenta – dar am facut-o, e deja in monitorul oficial, se aplica.

Deci, practic, am scutit de la aplicarea prevederilor articolului respectiv [din codul fiscal 2016] transferul de imobile date in plata. E corect, nu e corect?…Ganditi-va: te imbolnavesti, ai o casa, ai nevoie de bani ca sa te sustii, iti vinzi casa…Poate ca ai luat-o cu 100.000 [de euro], o vinzi cu 80.000..de ce sa platesti impozit?!

Rep.: De ce nu s-a pus in codul fiscal o chestie simpla: sa nu-i spuna „transfer”, ci sa-i spuna „castig”?

Gabriel Biris: Stiti de ce? Pentru ca, in 2007, cand acest impozit a fost introdus, a fost introdus de unii care faceau speculatii imobiliare si pentru ca atunci eram in bula iar profiturile erau foarte mari, nu au vrut sa plateasca impozit pe castig si au introdus acest impozit care e o bucatica mica dintr-o felie mare…acum a venit criza, atunci nu se astepta nimeni ca va veni criza…de asta avem impozitul asta, pentru ca unii n-au vrut sa plateasca cota unica…ca s-o spunem p-aia dreapta!

Colectie de documente

Ordonanta de urgență a Guvernului nr. 32/28.06.2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar – fiscale – Nota de fundamentare

Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite

Comunicatul oficial al Uniunii Nationale a Notarilor Publici cu privire la infiintarea RNNEADP – Registrul național notarial de evidență a actelor de dare în plată

Nota redactiei: Gabriel Biris a participat la un interviu mai amplu pentru StartupCafe.ro pe tema noii legi a impozitului forfetar pentru restaurante, baruri si hoteluri, care, daca va fi promulgata de presedinte va intra in vigoare din ianuarie 2017.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro