VIDEO Se rupe Africa în două? Da, dar peste 50 de milioane de ani / Falia din Kenya nu are nicio legătură cu separarea plăcilor tectonice (cercetători)
O falie de câţiva kilometri lungime s-a format în martie în Kenya, după ploi puternice. Un articol publicat de o cercetătoare şi care prezicea ruperea iminentă a continentului a fost preluat intensiv de presa intenaţională. Informația este însă falsă, a contrazis-o un alt cercetător, scrie Le Monde.
Este adevărat că în 50 de milioane de ani, vor exista două Africi, nu una, ca în prezent. Însă imaginile faliei observate în Kenya, şi care au fost intens distribuite pe reţelele sociale, nu sunt legate de fenomenul separării celor două plăci tectonice. Această falie are o lăţime de 15 metri şi o adâncime de până la 15 metri, distrugând inclusiv o porţiune a unei autostrăzi.
A crack that opened up in Kenya’s Rift Valley, damaging a section of the Narok-Nairobi highway, is still growing… pic.twitter.com/T5YocDauYj
— BBC (@BBC) 26 martie 2018
Oamenii de ştiinţă urmăresc de ani de zile separarea celor două plăci tectonice, la nivelul Văii Marelui Rift, un fenomen geologic care se întinde de la Marea Roşie până la fluviul Zambezi.
Descoperirea unei falii în apropiere de Nairobi, în Kenya, părea să confirme avansul acestei falii, potrivit articolului publicat de această cercetătoare, Lucia Perez Diaz.
Afirmaţia este însă contrazisă de cercetătorul Stephen Hicks, specialist în seismologie de la Universitatea Southampton şi care este specializat în plăcile tectonice din regiune.
Deşi există un fenomen de separare tectonică în curs, imaginile faliei din Kenya nu au nicio legătură cu acesta. Este vorba de o simplă dezintegrare a solului, fragilizat de ploile puternice, spune cercetătorul, care a publicat un articol în acest sens pe The Guardian.
Done & done. Some good rapid #TwitterScience in the thread below.#KenyaCrack is not tectonic/seismic in origin – unrelated to East Africa Rifting. Most likely due to ashy soils, easily eroded during recent heavy rainfall. Has happened before, & seems like poor road construction https://t.co/yXzYKthHU5
— Stephen Hicks (@seismo_steve) 23 martie 2018