Sari direct la conținut

VIDEO Stima noastra si mandria

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Inainte de 89 circulau o groaza de lozinci si cantece patriotice insa unul era parca mai tampit decat toate la un loc: “Stima noastra si mandria/ Ceausescu, Romania”. Tehnica propagandei se baza aici pe identificarea iubitului conducator cu tara si cu un popor umflat in pene tricolore. Nici urma de subtilitate in toata prostia asta. In mintea propagandistului, simpla repetare a numelui tarii si al conducatorului ei trebuiau musai sa genereze sentimente de stima si mandrie, de extaz patriotic. Exaltarea simbolurilor nationale functioneaza in orice regim ca surogat sau drog. Cand n-ai ce pune pe masa ametesti lumea cu panglici scoase pe gura.

Asa si campania PSD-ului la europarlamentare, axata integral pe un nationalism la fel de primitiv ca inainte de 89. Sub sloganul “mandri ca suntem romani”, PSD si Victor Ponta pun in scena vechea operatiune propagandistica de identificare cu poporul. Au umplut campania cu motive nationale, steaguri tricolore, statui cu eroii neamului, flamuri si ragete patriotice. Desi tardiva, intrucat suntem in ultima saptamana de campanie, decizia unor BEJ-uri de a interzice afisele cu sloganul „mandri ca suntem romani” confirma oficial faptul ca partidul lui Victor Ponta a jucat incorect, apeland la mesaje subliminale care ” inoculeaza ideea ca doar cetatenii care vor exprima votul pentru candidatii PSD se pot simti mandri ca snt romani si doar in acest mod Romania va avea un cuvant de spus in Uniunea Europeana”.

Tot dupa vechea tehnica propagandistica, publicului i se transmite ca dusmanul pandeste din exterior, ca partidul are de indeplinit o misiune istorica grea. Pesedistii isi trimit europarlamentari la Bruxelles nu sa faca ceva pentru Europa, ci sa “apare Romania” si “sa lupte pentru tara” impotriva celor care o denigreaza neobositi. Pana si coregrafia unor scene de campanie aminteste de vremurile apuse. Acum vreo zece zile, s-a remarcat in peisaj sotia premierului, Daciana Sarbu, primita la Resita dupa un ritual nostalgic: paine, sare, buchete de flori si un grup de copii entuziasti care asigura momentul Kodak.

Este cel mai facil mod de aduna voturi dar si cel mai periculos. In general, excesul de propaganda nationalista starneste sila si dezgust doar la publicul ceva mai educat. In rest, prinde oricand si oriunde, pustiind totul in jur. A prins in Rusia, unde noile generatii au ajuns sa urasca din nou Occidentul si sa-si sublimeze liderul dupa 14 ani de spalare intensiva pe creier dar castiga teren si in Europa, unde extremistii fac rost de tot mai multe voturi dupa reteta clasica: pretind ca lupta cu dusmanul din exterior, ca apara simbolurile nationale, identitatea unor populatii dezorientate de criza si schimbare.

Ucraina a explodat sub presiunea unui amestec exploziv: nationalism si coruptie.

Pe scurt, toate secaturile politice se catara sau se mentin la putere eliberand demonii nationalismului de tip izolationist, pe care ii scapa apoi de sub control. Cat cinism: sa indobitocesti populatii intregi doar pentru a-ti satisface ambitiile de putere si sa le mai ceri oamenilor sa fie si mandri ca au fost manipulati ordinar. Si ca tabloul sa fie complet, se mai gasesc pe la noi cativa destepti cu ifose sa ceara publicului ceva mai sofisticat sa stea acasa pe 25 mai, sa intre intr-o sinucigasa “greva cetateneasca” sau sa-si anuleze votul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro