Sari direct la conținut

VIDEO Sute de persoane au participat la Kiev la funeraliile unui tânăr figură emblematică a mişcării Maidan, ucis în estul Ucrainei

HotNews.ro
Sute de persoane au participat la funeraliile lui Roman Ratuşnîi, figură emblematică a mişcării Maidan, ucis în estul Ucrainei, Foto: Evgen Kotenko / Zuma Press / Profimedia
Sute de persoane au participat la funeraliile lui Roman Ratuşnîi, figură emblematică a mişcării Maidan, ucis în estul Ucrainei, Foto: Evgen Kotenko / Zuma Press / Profimedia

Sute de persoane au participat sâmbătă, la mănăstirea Sfântul Mihail cu Cupole de Aur din centrul Kievului, la funeraliile unui tânăr militant ucrainean ucis în lupte în estul Ucrainei, tânăr care a fost o figură emblematică a mişcării pro-europene Maidan, relatează Agerpres.

Roman Ratuşnîi a murit pe 9 iunie lângă Izium, în regiunea Harkov (Harkiv), unde forţele ucrainene luptă împotriva armatei ruse, care a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Sâmbătă dimineaţa, patru soldaţi au dus sicriul defunctului, salutat de mulţime, în prezenţa a numeroşi militari. Sicriul a fost depus la intrarea în mănăstire, unde a avut loc o ceremonie funerară.

Sute de persoane au asistat în tăcere la ceremonie, unele ţinând în mâini flori, alţii cu un drapel ucrainean pe spate.

Mulţimea urmează să se adune sâmbătă în Piaţa Independenţei (Maidan Nezalejnosti) şi sicriul va fi coborât în groapă la cimitirul Baikove, în sudul Kievului, unde sunt înhumate numeroase personalităţi ucrainene.

Plecat să lupte în rândurile armatei ucrainene, ca numeroşi alţi civili de la începutul agresiunii ruse, Roman Ratuşnîi a fost unul dintre primii studenţi care au protestat la sfârşitul lui 2013 în Piaţa Independenţei. Acele proteste au lansat mişcarea de protest pro-europeană Maidan, care a determinat retragerea de la putere a preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, în 2014.

Anunţarea, la începutul săptămânii, a morţii lui Roman Ratuşnîi, care era şi un celebru militant anticorupţie, a suscitat un val de reacţii pe reţelele sociale, printre care şi cea a legendei fotbalului englez Gary Linecker, care a redistribuit informaţia, scriind „tragic”.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro