VIDEO Traian Basescu, declaratii dure la adresa politicienilor maghiari: Romania isi va asuma leadershipul punerii la punct a Ungariei, care a devenit focar de instabilitate in regiune / Liderii unguri au fost indecenti, foarte probabil ca anul viitor nu va mai avea loc in Romania Universitatea de vara a maghiarilor
Presedintele Traian Basescu a facut luni declaratii dure la adresa liderilor politici din Ungaria care in ultimele saptamini au facut declaratii belicoase la adresa Romaniei. Presedintele Basescu a anuntat ca „Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Ungariei, care a devenit focar de instabilitate in regiune din punct de vedere al politicilor privind minoritatile”. Basescu a mai anuntat ca „foarte probabil” liderii politici maghiari nu vor mai putea participa anul viitor in Romania la Universitatea de vara de la Tusnad pentru ca „au fost indecenti”. In ce priveste declaratiile lui Laszlo Tokes, care spusese ca Transilvania ar trebui sa devina protectorat maghiar, Basescu a spus ca „va trebui sa analizam daca un cetatean roman poate avea un astfel de comportament”.
- Cele mai importante declaratii facute luni, 12 august, de presedintele Traian Basescu la Izvorul Muresului (judetul Harghita), la Universitatea de Vara
Despre politica Ungariei legata de minoritatea maghiar de peste granite:
- Ungaria a devenit in acest moment un focar de instabilitate in regiune din punct de vedere al minoritatilor
- Romania isi va asuma leadershipul punerii la punct a Budapestei
- Romania a stat rezervata pina acum, dar crede ca s-a ajuns la punctul in care rezervele noastre trebuie date deoparte si Budapesta trebuie pusa la punct
- Budapesta o sa inteleaga avertismentul
Despre premierul maghiar Viktor Orban, care „circula prea liber” in Harr-Cov (intrebare pusa de un participant la lucrarile Universtiatii de vara):
- Daca nu v-a placut, de ce nu l-ati fluierat? Nu o sa vină Guvernul sa-l fluiere
Despre declaratiile facute in Romania de liderii politici maghiari:
- Eu, ca sef al statului, spun aici, in Harghita, ca niciun prag constitutional nu poate fi depasit.
- Poate sa se perinde prin Harghita – Covasna toata protipendada politica maghiara – si probabil e ultimul an in care o pot face asa relaxat. Anul acesta s-a ajuns la limita in care le spun „E prea mult si nu se va mai repeta!”
- Am crezut ca functioneaza decenta. Anul aceasta mi-au dovedit ca pot fi indecenti
- Ca presedinte am vrut sa vad limita pana unde se poate merge. Foarte probabil ca Universitatea de la Tusnad (unde au facut declaratii belicoase liderii maghiari) nu se va mai desfasura pe teritoriul Romaniei
Despre europarlamentarul roman Laszlo Tokes, care spusese ca Ardealul are nevoie de protectoratul Ungariei:
- Nu-si merita calitatea de cetatean roman. Va trebui sa analizam daca un cetatean roman poate avea un astfel de comportament
Despre regionalizarea pe criterii etnice, ceruta de politicieni maghiari
- Va pot garanta ca niciodata nu se va face reorganizarea administrativa pe criterii etnice
- Cei care cred ca este posibil asa ceva ne confundă cu stalinistii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonoma Maghiara
- Asa ceva nu va fi in Romania – o regiune autonoma
- Romania este definita ca stat unitar de Constitutia democratica adoptata
Context:
Pozitionarile dure ale politicienilor maghiari vin pe fondul apropierii viitoarelor alegeri parlamentare din Ungaria (primavara anului 2014). Vor fi primele alegeri desfasurate conform noii Constitutii, iar lupta pentru un loc in Parlamentul de la Budapesta se anunta extrem de dura, caci numarul de parlamentari a scazut de la 386 la 199. Electoratul maghiar din afara granitelor este o miza pentru toate partidele, iar radicalizarea discursului politic legat de drepturile minoritatii maghiare din strainatate este o constanta a campaniilor electorale din Ungaria.
De asemenea, si in Romania exista o miza electorala: in iunie 2014 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, iar Laszlo Tokes, actual europarlamentar, are nevoie de radicalizarea electoratului de etnie maghiara pentru a-si asigura realegerea.
–––
Vizita presedintelui in regiune are loc dupa ce in weekend s-a desfasurat la Borzont (jud. Harghita) Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI), la eveniment luand parte si presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria – Jobbik, Vona Gabor. Acesta a declarat sambata la Tabara EMI, ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania.
Declaratiile liderului Jobbik au dat nastere unui val de critici. Ministerul Afacerilor Externe a condamnat „cu fermitate” si a respins declaratiile lui Vona Gabor.
La randul sau, Ministerul ungar de Externe a declarat, raspunzand unei solicitari din partea diplomatiei romane, ca Jobbik este un partid de opozitie care nu este implicat in activitatea Guvernului ungar si nu impartaseste responsabilitatile acestuia, transmite MTI, potrivit Mediafax.
Luni, partidul maghiar extremist Jobbik a calificat drept „provocare deliberata” declaratia Ministerului roman de Externe, care ceruse guvernului de la Budapesta sa se delimiteze de pozitiile belicoase ale Jobbik. Istvan Szavay, lider Jobbik, a reiterat interesul partidului sau pentru minoritatea maghiara din Transilvania, potrivit politics.hu.
Alte declaratii facute luni de Traian Basescu:
- Cred ca intalnirea de astazi ar fi extrem de productiva si intalnirile din zilele urmatoare la fel daca ar fi dominate de corectitudine in prezentarea realitatilor.
- (referitor la o afirmatie facuta intr-o interventie anterioara declaratiei sale): Ati spus ca Viktor Orban circula prea liber prin judetele Harghita si Covasna. Daca nu v-a placut, de ce nu l-ati fluierat? Nu o sa vina Guvernul sa il fluiere.
- Despre problemele romanilor din Timoc si din Serbia, in general, inclusiv din Banatul sarbesc; a fost dl presedinte al romanilor din Banatul sarbesc, a avut o interventie in care spunea ca Romania nu a sprijinit suficient romanii din Serbia. Nu ati stiut cumva ca v-ati judecat 3 ani pentru functia de presedinte al asociatiei, timp in care Romania nu a avut un partener acolo?
- A fost semanlul pe care am vrut sa il dau, sa nu credeti ca nu stim exact ce se intampla in tarile din jur cu comunitatile romane.
- In ceea ce priveste vlahii, multi nu recunosc ca sunt romani. Cei mai multi se declara vlahi sarbi.
- Politicile de asimilare in Valea Timocului de 200 de ani au dat rezultate.
- Problema pe care vrem sa ne-o punem este: Cum contrabalansam aceste politici de asimilare a romanilor?
- Au fost 50 de ani de comunism in care n-am putut face nimic pentru ca politica de asimilare a fost tolerata.
- Primul lucru pe care putem sa il facem este solidaritatea romanilor din afara granitelor intre ei. Cate asociatii se cearta intre ele in Valea Timocului?
- Primul lucru pe care as vrea sa vi-l cer dvs este solidaritatea romanilor din afara Romaniei intre ei.
- Daca vreti ca Romania sa fie eficienta in a va sprijini, va trebuie corectitudine si solidaritate.
- Romania poate sa finanteze programe pentru recuperarea romanismului, dar ne este imposibil sa o facem atat timp cat comunitatile de romani sunt fragmentate.
- Nu vom finanta activitati serioase acolo unde solidaritatea in comunitatea romanilor nu exista.
- Primul apel pe care il fac, in mod deosebit celor care reprezinta asociatiile de vlahi romani din Valea Timocului, este solidaritatea tuturor vlahilor romani.
- Al doilea lucru, urmeaza un recensamant. Declarati-va, fratilor, vlahi romani!
- Romania trateaza cu respectul cuvenit orice minoritatea care se recunoaste romana.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/8d70cc9da8ed73f341b815a15e97140e/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
- Problema scolilor: sa stiti ca este tot o cedare a comunitatilor de romani. Acest lucru s-a intamplat, si nu e neaparat de acuzat, de a face in Ucraina scoala pentru romani, presupune un risc, sa nu iti gasesti de lucru in Ucraina pentru ca nu vorbesti ucraineana, acelasi lucru si in Ungaria. Asta le spunem si noi liderilor UDMR care insista pe scoli in maghiara.
- Atentie la nuante si la pragmatism. Eu cred ca un lucru esential, si am vazut in SUA, copiii invata in limba engleza, dar se fac scoli de duminica pe langa biserici.
- Sint citiva ani de cind politica aceasta este o prioritate pentru noi.
- Nu avem in intentiile noastre nimic de genul celor sustinute de unul care nu-si merita calitatea de cetatean roman. Va trebui sa analizam daca un cetatean roman poate avea un astfel de comportament. (despre declaratiile lui Laszlo Tokes, care vrea Transilvania protectorat maghiar)
- Vrem ca pas cu pas statele din jurul nostru sa-i trateze pe romani asa cum ii tratam noi pe minoritari in Romania: cu dreptul de a-si pastra limba, cultura, cu dreptul de a fi alesi automat in Parlament.
- De aceea ICR isi extinde filialele.
- Legaturile intre state devin mult mai puternice atunci cind exista o comunitate a altui stat pe tertoriul lui.
- Mult mai consistenta ar fi relatia noastra cu Serbia daca ar trata mult mai deschis comunitatea romana din Valea Timocului.
- In Serbia, in Banatul sirbesc, cel putin din punct de vedere legal lucrurile sint in regula, pe cind in Valea Timocului lucrurile sint mult mai complicate din cauza procesului de asimilare.
- Va trebui ca si statul sirb, cu toata opozitia Bisericii Ortodoxe sirbe, sa recunoasca dreptul vlahilor de a avea biserici ortodoxe romane.
- Va pot spune de ce sint probleme in Serbia sau Ucraina: drepturile pentru minoritati sint o emblema a nivelului de democratie.
- Pentru mine e clar ca si Serbia si Ucraina mai au pasi multi de facut pentru a fi definite ca state democratice.
- Inca nu se intelege la nivel politic in aceste tari ca aveantajul este urias de a avea o minoritate recunoscuta oficial, dar cu timpul sint convins ca lucrurile vor evolua pozitiv.
- M-a bucurat foarte tare ca presedintele Ianukovici a inteles. Marea problema e ca de la lege pina la aplicarea ei e cale lunga.
- Serbia si Ucraina mai au pasi multi de facut pentru a fi definite ca state democratice.
- Ianukovici s-a tinut de cuvint, fostul presedinte si fostul premier din Ucraina uitau de la scara avionului ce promiteau legat de minoritatea romana.
- Categoric, Romania trebuie sa faca tot mai mult: mai multe burse, mai multe tabere pentru copiii romani din jurul frontierelor, sa alocam mai multi bani care sa ajunga unde sint comunitatile de romania. Pe de alta parte, cerem sa nu se mai certe asociatiile de romani.
- Daca asociatiile de romani ar vorbi aceeasi limba, ne-ar fi mult mai usor. Va cerem un singur lucru: solidaritatea asociatiilor, nu contopirea lor.
- Probabil ati tot auzit ca in Romania se discuta un proiect de reorganizare administrativa. Ce va pot garanta e ca niciodata nu se va face reorganizarea pe criterii etnice.
- Cei care cred ca e posibil asa ceva ne confunda cu stalinistii: numai Stalin a organizat regiunea autonoma maghiara.
- Parlamentul nu se va impiedica pina la urma de exigente care nu au nimic in comun cu definitia statului roman de stat unitar.
- Reorganizarea administrativa e necesara.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/8ca232a18a6af05d600e0698b62fb6d6/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
- Romania a adoptat o legislatie extrem de buna in privinta minoritatilor. As sublinia insa ca unii cred ca exista praguri ce nu pot fi depasite.
- Eu, ca sef al statului, spun aici in Harghita ca nici un prag constitutional nu poate fi depasit.
- Poate sa se perinde prin Harghita – Covasna toata protipendada politica maghiara – si probabil e ultimul an in care o pot face asa relaxat. Anul acesta s-a ajuns la limita in care le spun „E prea mult si nu se va mai repeta!”
- Am crezut ca functioneaza decenta. Anul aceasta mi-au dovedit ca pot fi indecenti.
- Categoric, Romania va adopta foarte rapid, alaturi de alte state, pentru ca Ungaria a devenit in acest moment un focar de instabilitate in regiune din punct de vedere al minoritatilor. Romania isi va asuma leadershipul punerii la punct a Budapestei.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/852cb0cbeecd2b0e1a5e142242556836/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
- despre Republica Moldova: Romania a avut o politica extrem de consistenta in a ajuta Moldova in drumul ei catre UE.
- Imi amintesc la 1 ianuarie 2007, cind Romania a intrat in UE, acolo nu se vorbea niciodata de Republica Moldova.
- Au fost mai bine de 2 ani de munca continua a diplomatiei romane ca in documentele oficiale ale UE sa apara perspectiva europeana a Republicii Moldova.
- Sper ca va veni foarte curind dupa momentul Vilnius si acordul de libera circulatie pentru cetatenii R. Moldova in UE.
- Ucraina va face si ea pasi importanti la Vilnius.
- Ce stim cert e ca in UE ne putem intilni toti: si romanii din Serbia, si cei din Moldova, si cei din Ucraina.
- Pe noi ne deranjeaza faptul ca in Ucraina se incearca aceasta impartire a romanilor intre moldoveni si romani. Fac un apel la romanii din Ucraina sa se declare romani si nu moldoveni.
- Atit timp cit in constitutia Republicii Moldova se vorbeste de moldoveni, e un impediment. Eu sper ca autoritatile moldovene sa ia in calcul acest lucru. Eu cred ca de la cetatenii Republicii Moldova sa vina initiativa corectarii acestei probleme.
- Vorbim de unirea Republicii Moldova cu Romania: Oameni buni, exista in populatia Republicii Moldova un filon sanatos care sprijina acest lucru. Dar marea majoritate a populatiei nu doreste acum unirea cu Romania. Le spun cetatenilor Republicii Moldova: Cereti unirea si-o veti avea, dar cereti-o! Daca in Romania nu exista niciun partid romanesc care sa nu vrea unirea, dar in Republica Moldova cel mai mare partid, Partidul Comunist, este pentru integrarea Moldovei in Eurasia.
- Romania vrea unirea cu Moldova? Da, Romania o vrea, dar Republica Moldova nu vrea unirea.
- Noi sustinem ca solutia pentru moment este Republica Moldova in UE, acolo unde ne vom intilni si unde nu veti mai fi obligati sa platiti viza pentru UE 500 de euro.
- Veti putea sa va intilniti azi cu Ministerul de Externe si puteti sa le cereti scaderea taxelor.
- Problema e cit de romani au ramas romanii din afara frontierelor?
- Cind sustii ca sint 350.000 de romani in Valea Timocului si gasesti doar citeva zecii de mii declarati la recensamint, toti avem o dificultate.
- Revin la Valea Timocului, care are cele mai mari probleme, ii vom sprijini sa revina la mindria de a fi romani.
- As vrea mult ca Universitatea de vara sa nu fie o replica la Universitatea de vara de la Tusnad. Foarte probabil ca Universitatea de la Tusnad nu se va mai desfasura pe teritoriul Romaniei.
- Romania pleaca de la premisa ca minoritatile sint punti de legatura si nu de discordie.
- Vreau sa intelegti un lucru: Romania mai are foarte multe lucruri de facut pentru a-i sprijini pe romani, mai multi bani, un parteneriat mai puternic cu Biserica Ortodoxa.
- Romania a stat rezervata pana acum dar credem ca s-a ajuns la punctul la care rezervale noastre trebuie date la o parte si Budapesta pusa la punct.
- (Intrebat ce se intampla daca Budapesta nu va intelege avertismentu): O sa inteleaga.
Presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a declarat duminica, pentru Agerpres, ca Traian Basescu a fost invitat sa participe la dezbaterea cu tema „Drepturile minoritatilor din Romania vs. Drepturile minoritatilor romanesti din jurul frontierelor si din Balcani; Cine este discriminat?”.
Lucrarile Universitatii de Vara se desfasoara in perioada 12-17 august si la elei vor lua parte aproximativ 100 de persoane. Printre invitati se numara si lideri ai organizatiilor romanesti din jurul frontierelor si Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), precum si din diaspora romaneasca din Italia si Franta.