VIDEO Traian Basescu propune referendum pentru Parlament unicameral exact in ziua alegerilor prezidentiale
Traian Basescu propune referendum pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maxim 300, exact in ziua alegerilor prezidentiale, 22 noiembrie. Seful statului a explicat ca un Parlament mai mic ar fi si un element de reducere a coruptiei, „mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta”.
Guvernul a declansat un proces de reformare a Romaniei, a declarat presedintele, referindu-se la asumarea raspunderii Guvernului pe trei pachete de legi. „Asupra acestor legi viata va impune interventii pentru adaptarea la unele comandamente sociale”, a continuat seful statului.
Declaratia vine in aceeasi zi in care Parlamentul a respins motiunea de cenzura initiata de PNL si UDMR privind Legea salarizarii unitare a bugetarilor, asupra careia Guvernul si-a asumat raspunderea.
Declaratii Traian Basescu:
- Esential este ca guvernul a declansat un proces de reformare a Romaniei.
- Unul din obiectivele acestor reforme – desfiintarea unui numar de agentii – este reducerea cheltuielilor publice, utilizarea rationala a banilor publici.
- Ceea ce a facut guvernul prin asumarea raspunderii pe aceste legi care reformeaza sisteme din Romania nu este suficient.
- Este doar un inceput de reformare a statului iar statul trebuie sa fie in ansamblul lui parte a procesului de reforma.
- Trebuie sa facem mai mult pentru ca banii publici sa ajunga in programele de dezvoltare si nu sa fie consumate de un aparat de stat bugetofag.
- Sunt doua comandamente fundamentale in continuarea reformelor dupa asumarea raspunderii: 1. continuarea reformarii statului; 2. reducerea cheltuielilor de functionare a statului, elemente esentiale pentru ca statul insusi sa nu fie o povara pentru proprii lui cetateni.
- M-am adresat presedintilor celor doua cemere, solicitandu-le avizul pentru a continua reforma statului.
- Avizul e necesar pentru organizarea unui referendum national prin care sa consultam poporul suveran cu privire la doua aspecte: 1 reducerea la un parlament unicameral; 2 reducerea numarului de parlamentari la maxim 300.
- Romania are azi un parlament cu 471 de parlamentari.
- Data pe care o propun Parlamentului pentru organizarea referedumului e data alegerilor prezidentiale, pentru a diminua costurile de consultare a poporului.
Motive:
- singura solutie pentru a impinge lucrurile inainte e consultarea poporului;
- un parlament unicameral cu un numar mai mic de parlamentari cred ca raspunde nevoilor Romaniei si avantajele sunt multiple;
- decizia in Parlament s-ar lua mult mai usor si Parlamentul ar deveni mult mai eficient;
- cheltuielile de functionare a statului s-ar reduce in mod rezonabil;
- transformarile de la nivelul UE, prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, in baza caruia PE va coopera continuu cu Parlamentul Romaniei;
- Romania va avea oricum o camera a Parlamentului la Bruxelles sau Strasbourg;
- in trei ani, Parlamentul Romaniei nu a trimis niciun punct de vedere cu privire la directivele europene, desi a fost invitat sa o faca;
- ar fi un element de reducere a coruptiei, mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta; Nu acuz pe nimeni, dar riscul este mai redus;
- aceasta masura este singurul lucru pe care il puteam face pentru a tine promisiunile de la inceputul mandatului care vizau modernizarea statului;
- atata timp cat nu am gasit intelegere (…) la clasa politica pentru a incepe un proces de revizuire a Constitutiei (…) am obligatia sa-mi continui demersul recurgand la mijloace constitutionale legale.
Presedintele Traian Basescu a anuntat inca de la discursul sustinut in fata Parlamentului, dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea pe cele trei legi, ca prima prioritate pe care o are pentru reforma „prounda” a Romaniei este „reforma Constitutionala, necesara pentru trecerea la Parlament unicameral, clarificarea relatiilor dintre puterile statului, precum si stabilirea mecanismelor de deblocare a crizelor politice pentru clarificarea calitatii de mediator a Presedintelui intre puterile statului, dar si intre puterile statului si societate”.
Potrivit articolului 90 din Constitutie, „presedintele, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national”.
Ce sistem este mai bun cel unicameral sau cel bicameral? Argumenteaza pe Forum.