Sari direct la conținut

VIDEO Tronsonul cu tuneluri de pe A1 Lugoj – Deva: „Prima autostradă PNRR ratată”, susține Pro Infrastructura

HotNews.ro
A1 Lugoj - Deva, finalul sectorului de la Margina, Foto: Captura YouTube / Asociatia Pro Infrastructura
A1 Lugoj - Deva, finalul sectorului de la Margina, Foto: Captura YouTube / Asociatia Pro Infrastructura

Secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj-Deva (A1) – cei 9 km de autostradă lipsă de pe întreaga A1 de la Sibiu la granița de Vest, inclusiv porțiunea cu tuneluri dintre Margina și Holdea – este în întârziere față de termenele asumate, iar constructorul român UMB nici măcar nu a început să lucreze la tunelurile forate. Asociația Pro Infrastructura spune că finalizarea ar putea să fie împinsă în anul 2027, după termenul final pentru programele cuprinse la finanțare prin PNRR.

  • „În urmă cu aproape doi ani, 23.06.2022, vă spuneam că noi ne-am luat adio de la 2026, termenul limită impus de PNRR. Dacă pe-atunci poate mai exista o minusculă fărâmă de speranță, acum este cert: ne vedem prin 2027 deoarece proiectarea la tuneluri nu este gata, lucrările nu vor începe prea curând și vor dura minim 34 de luni”, scrie Asociația Pro Infrastructura care publică și un video din dronă cu traseul autostrăzii A1 Margina – Holdea.

Asociația Pro Infrastructura este una dintre cele mai active și importante voci din rândul societății civile care monitorizează implementarea marilor proiecte de infrastructură din România.

VIDEO – Traseul autostrăzii A1 Margina – Holdea, inclusiv zona tunelurilor

Proiectarea și finalizarea secțiunii lipsă din Autostrada Lugoj-Deva (A1) – cei 9 km de autostradă lipsă de pe întreaga A1 de la Sibiu la granița de Vest, inclusiv porțiunea cu tuneluri dintre Margina și Holdea – a fost contractată în 14 octombrie 2022 cu o asociere dintre UMB (România) – Euro-Asfalt (Bosnia).

Contractul de 1,83 miliarde de lei fără TVA prevedea 11 luni pentru proiectare și alte 34 de luni pentru execuția proiectului.

  • „Conform contractului, în noiembrie 2023 trebuia să fie gata proiectarea. Dar încă nu avem proiect tehnic (PT) aprobat și implicit nici autorizație de construire (AC) emisă pe toată secțiunea E, cea care include tunelurile. În cel mai fericit caz mai trec câteva luni până când se va emite AC.
  • Ca să vă faceți o idee despre ce vorbim, tot pe Autostrada A1 cei de la Porr au intrat efectiv în tunelul Curtea de Argeș lung de 1,35 km în octombrie 2023 și speră să dea drumul circulației în decembrie 2026. Deci trei ani și ceva de la primul metru săpat”, scrie Pro Infrastructura.

Reamintim că tronsonul A1 Margina – Holdea a fost prins pe finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială pentru proiectele din PNRR este ca acestea să fie finalizate până în 2026.

Hartă – Unde sunt tunelurile pe traseul autostrăzii A1 Lugoj – Deva:

Contractul presupune proiectarea și execuția a 4 km de autostradă de pe lotul D (Margina) și cei 9,13 km de autostradă de pe Lotul E, lot care conține și tuneluri forate în lungime de 2,13 km.

  • „Concluzia e simplă și foarte tristă: fără proiect tehnic, fără autorizație de construire și cu 2,13 kilometri de tuneluri de forat în minim 34 luni, după cum spune contractul, ne ducem bine de tot în 2027 cu inaugurarea.
  • Nu ne întrebați ce se va întâmpla în urma ratării trenului PNRR mai ales că acest ciot de 365 milioane euro, parte din lotul 2 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva, este întins deja pe două exerciții financiare UE, POS-T și POIM. Și nu se poate faza încă o dată, pe actualul Program Transport, tocmai de aceea fiind introdus în PNRR în 2021”, mai notează Pro Infrastructura.

Tunelurile „uitate” de pe autostrada A1 Lugoj – Deva

Contractul actual pentru realizarea secțiunii cu tuneluri de pe autostrada Lugoj – Deva a fost contractat după o licitație din 2021, relansată pe repede înainte după un eșec al ultimei proceduri pornite încă din 2019. Însă și acea licitație venise după ani de zile de tergiversări, amânări și promisiuni.

Despre nevoia tunelurilor se știa încă din 2013, la un an după ce toate loturile fuseseră deja contractate, iar din 2015 tot a fost promisă o licitație pentru construirea lor.

Conform condițiilor din Acordul de mediu, în 2013, a fost prevăzută realizarea a două tuneluri în cadrul Secțiunii E2 în contextul evitării problemelor de stabilitate și a impactului negativ cu implicații majore asupra mediului.

Cele două tuneluri au fost impuse prin acordul de mediu după ce loturile 2, 3 și 4 din A1 Lugoj – Deva au fost contractate în baza unor documentații care prevedeau săpături în acele locuri.

Unde vor fi tunelurile (lungimi estimative) – conform planurilor în CNAIR:

Bucata cu tuneluri, „gaura” din Sibiu – Nădlac care dă bătăi de cap șoferilor

Bucata cu tuneluri reprezintă practic o „gaură” de circa 13 km în toată autostrada de la Sibiu până la Nădlac mai ales după ce Loturile 3 și 4 din Lugoj – Deva au fost deschise traficului în 2019.

În 2013, după ce au fost contractate loturile 2, 3 și 4 din A1 Lugoj – Deva, Acordul de Mediu a fost modificat și a impus realizarea unor tuneluri între Holdea și Margina, în locul unor săpături uriașe care practic ar fi despicat muntele în două. Cum contractele erau deja semnate, Compania de Drumuri avea de scos bucata cu tuneluri separat și să lanseze separat o procedură pentru proiectarea și execuția tunelurilor.

Au urmat, însă, ani la rândul de bâlbâieli și răzgândiri birocratice. Încă din 2015 șeful de atunci, Narcis Neaga (n.r. care a mai trecut o dată între timp pe la șefia Companiei), promitea că la final de an va scoate la licitație tunelurile de pe A1 Lugoj – Deva.

VEZI ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro