Sari direct la conținut

VIDEO Turela unui blindat rusesc a zburat atât de sus încât era să doboare drona ucraineană care l-a filmat explodând

HotNews.ro
Un nou candidat la „concursul de aruncat turela”, Foto: Captura video
Un nou candidat la „concursul de aruncat turela”, Foto: Captura video

O nouă înregistrare video distribuită de militarii ucraineni arată cum turela unui blindat rusesc a fost propulsată atât de sus în aer de explozia vehiculului de luptă încât a periclitat drona de supraveghere cu care ucrainenii au filmat lovitura.

Potrivit informațiilor care circulă pe rețelele de socializare, imaginile au fost surprinse în timpul luptelor din jurul orașului Bahmut din estul Ucrainei. Înregistrarea spectaculoasă arată cum operatorii ucraineni ridică la un moment dat (secunda 00:08) drona cu care filmau lovitura și care a fost probabil folosită pentru coordonarea acesteia.

Deși nu este în întregime clar, judecând după viteza „proiectilului” care se izbește de blindatul rusesc, un model BMD-4M, acesta pare să fi fost scos din acțiune cu ajutorul unei drone kamikaze.

Blindatele BMD-4, vehicule de luptă a infanteriei, sunt printre cele mai moderne pe care le are armata rusă în dotarea sa, ele intrând în serviciul activ al forțelor Moscovei în 2004. Acesta a fost proiectat pentru a fi folosit de către Forțele Aeropurtate ale Rusiei, trupele de elită VDV.

Deși a fost gândit pentru parașutiști, blindatul BMD-4 este și amfibiu.

Modelul „M” este o versiunea modernizată care a fost prezentată pentru prima oară în 2008. Industria rusă de armament afirma la momentul respectiv că acesta beneficiază de mai multe inovații, printre care o protecție sporită pentru echipajul său mulțumită blindajului construit din aliaje speciale.

Rușii spun că blindatele lor beneficiază de protecție superioară

Mai devreme în cursul acestei luni cercetători ruși au declarat că au comparat blindatele Bradley cu unele modele avansate ale armatei ruse și că tehnica de luptă a Moscovei este superioară vehiculelor americane.

Institutul de Cercetare Științifică a Oțelului (NII) din Moscova a concluzionat că vehiculul american este „mult mai slab” decât cea mai modernă versiune a blindatului BMP-3, un vehicul intrat în dotarea forțelor armate sovietice în 1987.

Ruslan Dișekov, directorul economic al institutului, a declarat pentru TASS că noul sistem de „protecție dinamică” pentru blindatele BMP-3 va fi livrat trupelor în acest an și va proteja vehiculul de luptă inclusiv de rachetele antitanc ghidate.

Producătorul rus Rostec a declarat în luna mai că vehiculele BMP-3 sunt capabile să distrugă un Bradley american de la o distanță de câțiva kilometri cu ajutorul rachetelor ghidate.

Oficialii ruși din cadrul NII nu au oferit mai multe detalii privind „comparația” pe care au efectuat-o între cele două vehicule de luptă în condițiile în care militarii Moscovei au revendicat de mai multe ori capturarea unor Bradley-uri americane, informație care nu este însă confirmată de nicio sursă independentă.

Urmărește ultimele evoluții din a 552-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro