Sari direct la conținut

VIDEO Turiști blocați în Masivul Făgăraș, după ce o viitură a rupt drumul spre Vârful Moldoveanu / 76 de oameni au fost coborâți, dintre care doi străini

HotNews.ro
VIDEO Turiști blocați în Masivul Făgăraș, după ce o viitură a rupt drumul spre Vârful Moldoveanu / 76 de oameni au fost coborâți, dintre care doi străini
Intervenție Salvamont (Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia)

Un număr de 76 de persoane au fost coborâte dinspre Vârful Moldoveanu, în cursul zilei de duminică, după o viitură a rupt drumul care face accesul spre Stâna lui Burnei şi spre Vârful Moldoveanu. Doi dintre turiştii evacuaţi sunt polonezi.

În total, 76 de turişti au fost coborâţi dinspre Vârful Moldoveanu, în cursul zilei de duminică, anunţă prefectul judeţului Argeş, Dragoş Predescu, citat de News.ro. Potrivit acestuia, doi dintre turiştii evacuaţi sunt polonezi. 

La acţiunea de evacuare au participat reprezentanţi ai mai multor instituţii: Salvamont Argeş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, Jandarmeria Argeş, acţiunea durând peste 12 ore.

 Potrivit ISU Argeş, alţi 33 de turişti au fost evacuaţi şi sunt transportaţi la gara din municipiul Curtea de Argeş.

Astfel, microbuzul de la Garda de Intervenţie Topoloveni a mai preluat 16 persoane, iar cel al autorităţilor locale a preluat 17 turişti.

”Totodată, a existat şi o situaţie, în zona traseului Valea lui Stan, în care o persoană de sex feminin, în vârstă de aproximativ 39 de ani, în urma acordării primului ajutor calificat, a fost transportată la spital de către echipajul SMURD. Victima prezenta suspiciune de fractură la membrul superior stâng, zona cotului şi la membrul inferior stâng, zona gleznei, în urma căderii într-un canal”, a arătat sursa citată.

Reprezentanţii ISU au precizat că intervenţia a fost una dificilă, mai ales că paramedicii SMURD, alături de salvamontişti şi jandarmi au parcurs, pedestru, traseul timp de aproximativ o oră până au ajuns la victimă, aceasta fiind transportată pe targă până la echipajul medical.

Inițial, prefectul judeţului Argeş a spus că 17 persoane au fost preluate de un microbuz al Inspectoratului pentru Situaţii de Argeş şi sunt transportate la Curtea de Argeş.

–-

Drumul de acces spre Vârful Moldoveanu din Masivul Făgăraş a fost rupt de o viitură, a anunţat, duminică, Serviciul Public Salvamont Argeş, potrivit Agerpres.

„Drumul spre Stâna lui Burnei pe Valea Rea este rupt la 5 kilometri în amonte de confluenţa cu Zarna! Vă rugăm să renunţaţi la toate planurile de acces spre Moldoveanu”, se arată într-o informare transmisă de Salvamont Argeş.

Conform aceleiaşi surse, salvamontiştii şi alte forţe solicitate în sprijin încearcă să evacueze oamenii rămaşi în partea superioară a drumului.

Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf montan din România (2.544 de metri), reprezintă pe timpul verii un punct de atracţie pentru un număr foarte mare de turişti.

INTERVIURILE HotNews.ro