Sari direct la conținut

VIDEO Ucraina: Rușii au încercat cel mai mare atac mecanizat din ultimele patru luni, cu 57 de blindate

HotNews.ro
VIDEO Ucraina: Rușii au încercat cel mai mare atac mecanizat din ultimele patru luni, cu 57 de blindate
Asalt mecanizat rusesc - FOTO: Captură Telegram

Forțele ucrainene au respins în vestul regiunii Donețk unul dintre cele mai mari atacuri mecanizate rusești de după octombrie 2023 și primul atac cu blindate de dimensiunile unui batalion după luna martie a acestui an, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Imagini geolocalizate arată că miercuri trupele ucrainene au oprit un asalt mecanizat rusesc de mărimea unui batalion întărit în apropiere de Kostyantynivka (la sud-vest de orașul Donețk) după ce forțele rusești au avansat până la periferia de sud-est a așezării.

Rușii au atacat cu 57 de blindate

O brigadă ucraineană de pe frontul din Kurakhove a raportat că forțele ruse au atacat simultan cu 11 tancuri, 45 de vehicule blindate de luptă, un rar vehicul blindat de luptă „Terminator” (Rusia a produs doar 23 de astfel de vehicule), 12 motociclete și aproximativ 200 de soldați din mai multe direcții tactice în zorii zilei de miercuri.

Brigada separată de asalt aeropurtat 79 Tavria a spus că, prin recunoaștere aeriană a identificat coloanele mecanizate de la distanță și că forțele ucrainene au folosit artileria, dronele și câmpurile de mine pentru a contracara asaltul rus.

De asemenea, a publicat imagini cu desfășurarea luptei.

Potrivit sursei citate, forțele ucrainene au avariat sau distrus șase tancuri rusești, șapte vehicule blindate de luptă și toate cele 12 motociclete. Trupele rusești s-au retras după ce forțele ucrainene au distrus primul val de vehicule.

ISW notează că ultima dată când forțele ruse au desfășurat un atac mecanizat de mărimea unui batalion a fost în martie, în regiunea Donețk.

Forțele ruse nu au mai efectuat atacuri mecanizate de mari dimensiuni în Ucraina după primele zile ale operațiunii de patru luni a Rusiei de cucerire a Avdiivka în octombrie 2023.

Ce obiectiv au rușii pe acel front

Prin atacul de zilele trecute, forțele ruse intenționau probabil să avanseze mai departe în Kostyantynivka, ca parte a eforturilor lor de a cuceri așezarea și de a ajunge la drumul Vuhledar-Kostyantynivka T-0524.

Mai multe surse rusești au afirmat în ultima vreme că tăierea accesului ucrainenilor la drumul T-0524 și perturbarea liniilor de comunicații terestre (GLOC) ucrainene în Vuhledar este un obiectiv tactic principal al forțelor ruse pe acest front.

Un blogger militar rus a sugerat recent că forțele ruse vor intensifica operațiunile la sud de Kostyantynivka în sprijinul acestui obiectiv și vor forța forțele ucrainene să se retragă de pe pozițiile din Vuhledar și din împrejurimi.

Însă, apreciază ISW, forțele ruse probabil că nu vor face progrese semnificative din punct de vedere operațional în această zonă a liniei frontului pe termen scurt, chiar dacă vor realiza progrese importante din punct de vedere tactic și vor determina forțele ucrainene să se retragă din pozițiile din apropiere, deoarece zona înconjurătoare nu are obiective semnificative din punct de vedere operațional și este compusă în mare parte din câmpuri și mici așezări izolate și nu are înălțimi tactice în apropiere.

Trupele Moscovei continuă să irosească blindate

Disponibilitatea comandamentului militar rus de a irosi un număr mare de vehicule blindate pentru obiective tactice limitate reflectă o proastă previziune operațională pe termen lung, iar constrângerile pe termen mediu și lung ale rușilor în ce privește echipamentele de luptă vor face ca astfel de atacuri mecanizate eșuate să devină tot mai costisitoare, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului.

Armata rusă s-a bazat, în mare măsură, pe stocurile de arme și echipamente militare din era sovietică, în special vehicule blindate, pentru a susține ritmul operațiunilor sale ofensive în Ucraina.

Guvernul de la Moscova va trebui probabil să mobilizeze în continuare economia și industria de apărare rusă dacă armata intenționează să își mențină ritmul actual al operațiunilor pe termen mediu și lung, pe măsură ce își epuizează stocurile sovietice.

Nu este clar, însă, dacă industria de apărare rusă va putea produce suficiente vehicule pentru a susține un nivel ridicat de pierderi de echipamente chiar și cu o mobilizare economică suplimentară.

Rușii au adus sute de tancuri vechi recondiționate

Organizația open-source Frontelligence Insight din Ucraina a afrmat joi că a observat forțe rusești mutând sute de echipamente, în principal vehicule blindate vechi recondiționate, cum ar fi tancuri T-62 și T-55, spre direcția frontului, în iunie și la începutul lunii iulie.

Frontelligence Insight a remarcat că aceste vehicule recondiționate nu au apărut încă pe câmpul de luptă și a evaluat că Rusia s-ar putea pregăti să le utilizeze la sfârșitul anului 2024.

De asemenea, potrivit sursei citate, documente oficiale rusești arată că tancurile avariate în ultimele șase luni (aproximativ din ianuarie 2024) așteaptă piese de schimb și că penuria generalizată de motoare a dus la o „canibalizare” tot mai mare de tancuri T-80 care sunt lăsate fără piese pentru repararea altora.

Cu toate acestea, Rusia dispune în prezent de suficiente vehicule blindate pentru a efectua periodic atacuri mecanizate de dimensiunea unei companii sau mai mari, pe toată linia frontului în viitorul previzibil, notează ISW.

Disponibilitatea comandaților ruși de a suferi pierderi mari de vehicule blindate pentru câștiguri tactice minore, în loc să păstreze vehiculele blindate pentru operațiuni care urmăresc obiective semnificative din punct de vedere operațional, va costa forțele ruse tot mai mult, pe măsură ce constrângerile de echipament ale armatei ruse se vor agrava în următorii ani.

INTERVIURILE HotNews.ro