Sari direct la conținut

VIDEO „Ultima șansă a Ucrainei”. Soldat din armata Kievului, capturat de ruși în regiunea Kursk, susține FSB

HotNews.ro
FSB susține că a capturat un soldat ucrainean în timpul ofensivei din regiunea Kursk. Foto: not supplied / WillWest News / Profimedia
FSB susține că a capturat un soldat ucrainean în timpul ofensivei din regiunea Kursk. Foto: not supplied / WillWest News / Profimedia

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) susține că un soldat ucrainean care participa la ofensiva surpriză desfășurată de forțele Kievului în regiunea Kursk a fost capturat de către polițiștii de frontieră și localnici, notează publicația independentă rusă The Moscow Times.

FSB susține că soldatul a declarat în timpul unui interogatoriu că trupele ucrainene au primit ordine să „împuște pe toată lumea pe loc” dacă întâmpină rezistență din partea locuitorilor din regiunea Kursk în timpul asaltului.

Serviciul Federal de Securitate mai afirmă că soldatul a fost prins în timp ce acesta încerca să fugă înapoi în Ucraina după ce a fost „abandonat” de camarazii săi.

Un canal Telegram din Kursk a publicat inițial un videoclip care arăta ceea ce descria ca fiind localnici care îl interogau pe soldatul ucrainean capturat, care era văzut stând în chiloți într-o zonă împădurită, cu mâinile legate la spate. Imaginile au fost ulterior șterse, potrivit The Moscow Times.

Ulterior, canalul TV Zvezda, apropiat de Ministerul rus al Apărării, a difuzat o înregistrarea video a FSB în care militarul ucrainean luat prizonier a declarat că se numește Ruslan Poltoratsky și este membru al Brigăzii 80 de asalt aerian.

Nu este clar dacă persoana din înregistrare a fost constrânsă să vorbească.

Într-o secvență editată a interogatoriului FSB, Poltoratsky este auzit relatând ordinele comandantului său de a „împușca oamenii în picior și de a-i arunca într-un câmp sau într-un subsol” și de a-i „împușca” dacă erau înarmați.

Imagini din așa-zisul interogatoriu au apărut și pe agențiile foto internațioanle.

FSB nu a precizat dacă vor fi formulate acuzații împotriva sa.

Ce scrie presa de stat

Poltoratsky a mai susținut că forțele ucrainene pregăteau incursiunea în regiunea Kursk și să avanseze spre regiunea învecinată Belgorod încă din 28 iulie, cu scopul de a captura cât mai mult teritoriu posibil pentru un potențial avantaj în negocierile de pace.

El a descris operațiunea drept „ultima șansă a Ucrainei”, așa cum ar fi numit-o unul dintre comandanții soldatului.

Presa de stat rusă a preluat interogatoriul, adăugând că prizonierul de război a declarat și că cetățeni străini participă la operațiunea din regiunea Kursk.

„Vorbeau engleză, poloneză și chiar franceză”, a declarat persoana interogată de FSB, citată de TASS. Agenția de știri rusă a subliniat că și comandantul forțelor speciale Ahmat, Apti Alaudinov, a susținut că în operațiunea ucraineană sunt implicați „mercenari străini”.

INTERVIURILE HotNews.ro