VIDEO Un ghețar s-a prăbușit în Alpii elvețieni și a îngropat un sat, sub o avalanșă de gheață, noroi și pietre / O persoană dispărută / Momentele dramatice, surprinse în imagini

Satul Blatten, cu 300 de locuitori, fusese evacuat din timp, din cauza riscului anticipat de autorități. O persoană este totuși dată dispărută în prezent, au declarat oficialii citați de Reuters.
O bucată uriașă din ghețarul Birch, din Alpii elvețieni, s-a desprins miercuri, provocând o avalanșă de gheață, noroi și pietre care a îngropat cea mai mare parte a unui sat montan.
Imaginile filmate cu drona difuzate de postul național elvețian de televiziune SRF au arătat o suprafață vastă de noroi și pământ care a acoperit complet satul Blatten din sud-vestul țării, râul care îl străbate și versanții împăduriți ai văii înconjurătoare.
„Ne-am pierdut satul”, a declarat Matthias Bellwald, primarul din Blatten, la o conferință de presă după alunecare.
„Satul este sub dărâmături. Vom reconstrui”, a spus el.
🔴 Effroyables images depuis la Suisse, tournées ce mercredi après-midi… Des millions de mètres cubes de glace et de roche viennent de détruire le village (évacué) de Blatten [CH], dans le Valais…🇨🇭(©PomonaMedia) pic.twitter.com/BCxH7ywv5T
— Météo Franc-Comtoise (@MeteoFrComtoise) May 28, 2025
Stephane Ganzer, un oficial din cantonul Valais, unde se află Blatten, a declarat pentru presa elvețiană că aproximativ 90% din sat a fost acoperit de alunecarea de teren.
„O cantitate incredibilă de material s-a prăvălit în vale”, a declarat Matthias Ebener, un purtător de cuvânt al autorităților locale.
O persoană a fost dată dispărută, a spus Ebener. În timpul conferinței de presă, oficialii nu au oferit alte detalii cu privire la această persoană.
Care a fost cauza prăbușirii
Oficialii au declarat că milioane de metri cubi de rocă și sol s-au prăbușit de când Blatten a fost evacuat pentru prima dată în această lună, când o parte a muntelui din spatele ghețarului a început să se prăbușească.
🔴 En 40 secondes, le village de #Blatten [CH] dans le Valais #Suisse a disparu sous des millions de tonnes de glace et de roche ce mercredi après-midi… Le avant/après est effroyable !😢 (📸 ©SRF CH) pic.twitter.com/3dDvnr3PDT
— Météo Franc-Comtoise (@MeteoFrComtoise) May 28, 2025
Un videoclip publicat pe rețelele sociale a arătat momentul dramatic în care ghețarul s-a prăbușit parțial, creând un nor uriaș care a acoperit o parte din munte, în timp ce roci și resturi au coborât în cascadă spre sat.
Ținând cont de rolul jucat de prăbușirea versantului, experții consultați de Reuters au declarat că este dificil să se evalueze măsura în care creșterea temperaturilor provocată de schimbările climatice a declanșat alunecarea ghețarului.
Christian Huggel, profesor de mediu și climă la Universitatea din Zurich, a declarat că, deși în Blatten au fost implicați diverși factori, se știe că permafrostul local a fost afectat de temperaturile mai ridicate din Alpi.
Reducerea permafrostului poate afecta negativ stabilitatea rocilor montane, motiv pentru care schimbările climatice au jucat probabil un rol în avalanșă, a declarat Huggel.
Cel mai recent raport privind starea ghețarilor elvețieni a sugerat că aceștia ar putea dispărea în decurs de un secol, dacă temperaturile globale nu pot fi menținute în limita unei creșteri de 1,5°C față de nivelurile preindustriale, convenită în urmă cu zece ani de aproape 200 de țări în cadrul Acordului de la Paris.
Mulți climatologi sugerează că acest obiectiv a fost deja ratat, ceea ce înseamnă că dezghețul ghețarilor va continua să se accelereze, crescând riscul de inundații și alunecări de teren și amenințând mai multe comunități precum Blatten.
Un fenomen fără precedent în Alpii elvețieni în ultimele secole
Amploarea pagubelor din Blatten nu a avut precedent în Alpii elvețieni în secolul actual sau în secolul precedent, a adăugat el.
🔴 Toujours à #Blatten [CH] en #Suisse , de très grandes quantités d’eau s’accumulent derrière les millions de mètres cubes de "roche" ⚠️ Les villages en contrebas craignent un raz-de-marée imminent… (via ©Pomona) pic.twitter.com/HlEKVuf62k
— Météo Franc-Comtoise (@MeteoFrComtoise) May 28, 2025
Clădirile și infrastructura din Blatten, ai cărei aproximativ 300 de locuitori au fost evacuați pe 19 mai după ce geologii au identificat riscul unei avalanșe iminente, au fost lovite de alunecarea de pietre, au declarat oficialii.
Președintele elvețian Karin Keller-Sutter și-a exprimat solidaritatea cu populația locală, în timp ce serviciile de urgență au avertizat oamenii că zona este periculoasă și i-au îndemnat să stea departe, închizând drumul principal spre vale.
„Este oribil să îți pierzi casa”, a declarat Keller-Sutter pe X.
Alte sate în pericol
Guvernul elvețian a promis deja finanțare pentru a asigura că locuitorii pot rămâne, dacă nu în satul în sine, cel puțin în zonă.
Cu toate acestea, Raphaël Mayoraz, șeful biroului regional pentru riscuri naturale, a avertizat că ar putea fi necesare evacuări suplimentare în zonele apropiate de Blatten.
Specialiștii care monitorizează schimbările climatice au avertizat de ani de zile că unele orașe și sate alpine ar putea fi în pericol, iar Blatten nu este primul sat care a fost evacuat.
În estul Elveției, locuitorii din satul Brienz au fost evacuați în urmă cu doi ani, deoarece versantul muntelui de deasupra lor se prăbușea.
De atunci, li s-a permis să se întoarcă doar pentru perioade scurte.
În 2017, opt excursioniști au fost uciși, iar multe case au fost distruse, atunci când cea mai mare alunecare de teren din ultimul secol s-a produs în apropiere de satul Bondo.