Sari direct la conținut

VIDEO Un mort și doi dispăruți în explozia de joi de la depozitul de artificii din Bulgaria / Exploziile continuă / Pompierii răcesc un depozit alăturat, cu două tone de TNT

HotNews.ro
VIDEO Un mort și doi dispăruți în explozia de joi de la depozitul de artificii din Bulgaria / Exploziile continuă / Pompierii răcesc un depozit alăturat, cu două tone de TNT
Explozii la depozitul de artificii de lângă Elin Pelin. FOTO: Hristo Vladev/NurPhoto/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mai multe explozii produse joi seară în apropierea localității bulgare Elin Pelin la depozitele unei companii de artificii au dus la declararea stării de dezastru parțial în zonă. O persoană a murit, o alta este în stare foarte gravă, iar două sunt dispărute. Autoritățile se așteaptă ca exploziile să continue cel puțin până la prânz, scriu Dnevnik.bg și Novinite.

Una dintre victimele exploziilor de joi de la depozitul de artificii de lângă localitatea Elin Pelin, aflată la est de Sofia, a murit, a anunțat vineri ministrul de interne Kalin Stoianov. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 49 de ani, care a suferit arsuri grave și a fost internat joi seară la spitalul „Pirogov”.

Fiica sa în vârstă de 20 de ani, care se află de asemenea în aceeași unitate medicală cu arsuri de 85%, rămâne în stare critică.

Există indicii că încă două persoane s-ar mai afla în depozit: un bărbat de 22 de ani – fiul proprietarului – și un alt bărbat, în vârstă de 60 de ani, scrie Novinite.

Ministrul de Interne a mai spus că este de așteptat ca exploziile din depozit să continue cel puțin până la prânz – deși acestea au scăzut în intensitate, în comparație cu situația de joi seară. Stingerea incendiului și colectarea probelor va începe numai după oprirea deflagrațiilor, a spus oficialul.

Stoianov a adăugat că depozitul lanțului alimentar „Fantastico”, care se află la 700-800 de metri de depozitul de artificii, este, de asemenea, în flăcări.

Explozie la depozitul de artificii de lângă Elin Pelin, Bulgaria. FOTO: DIMITAR KYOSEMARLIEV / AFP / Profimedia

Un depozit adiacent cu mai multe artificii, care nu a fost afectat de explozii, va fi ținta principală a pompierilor, vineri, scrie și cotidianul Dnevnik. Clădirea va fi răcită, cel mai probabil cu aer, pentru a preveni aprinderea.

Ministrul Stoianov a declarat că în depozitul adiacent există 2 tone de echivalent TNT. Oficialul nu a precizat dacă există un pericol direct ca incendiul să ajungă la acest depozit.

Stare de dezastru parțial

Stoianov l-a criticat, de asemenea, pe primarul din Elin Pelin pentru că a comentat incidentul în timp ce se afla în vacanță în Grecia, sfătuindu-l să lase autoritățile să gestioneze situația. Primarul a fost sfătuit să rămână în vacanță în timp ce serviciile de urgență gestionează criza.

Autoritățile au declarat stare de dezastru parțial, traficul fiind restricționat și trenurile suspendate.

O stație mobilă de monitorizare a calității aerului se află în zonă, indicând o anumită poluare, dar nu suficient de mare pentru a justifica evacuarea.

Un miros sufocant este detectat în prezent în stațiile Lesnovo și Elin Pelin, dar majoritatea locuitorilor care au case în apropierea depozitelor au ales să rămână la rude sau prieteni, în loc să se refugieze în adăposturile puse la dispoziție.

De asemenea, unii au preferat să doarmă în mașini.

Al doilea incident similar în zona Sofia în ultimii 16 ani

Este al doilea incident de amploare de acest gen petrecut în apropiere de Sofia în ultimii 16 ani.

În dimineața zilei de 3 iulie 2008, depozitele de muniție de lângă satul Chelopechene au explodat. Exploziile au durat 7 ore. Nimeni nu a murit, dar au existat pagube materiale serioase.

După 13 ani în care cazul a fost plimbat prin tribunale, dosarul a fost închis. Nu au fost găsiți vinovați.

Bulgaria are însă un trecut bogat în incidente petrecute la fabricile și depozitele de muniție.

Cel puțin 9 explozii în depozitele și fabricile militare bulgare sunt legate de serviciile de informații militare ruse GRU. Asta arată un film documentar făcut de Europa Liberă. Clădirile aruncate în aer conțineau arme și muniție ce era destinată țărilor atacate de Rusia, precum Georgia și Ucraina, ori ar fi putut ajuta aceste țări să se apere, potrivit Sega.bg, citat de Rador.

INTERVIURILE HotNews.ro