Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Laurentiu Mironescu si cei 27 de invinuiti investigati de DNA ramana in arest. Mironescu in fata instantei: Nu mi-am folosit niciodata influenta politica/ Functia de secretar general al MAI a venit ca o oferta din partea ministrului Igas

HotNews.ro

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput audierile in cadrul recursurilor inaintate de cei 28 de invinuiti in dosarul contrabandei de la vama Constanta. Printre cei care au primit, saptamana trecuta, mandate de arestare pentru 29 de zile se numara si fostul secretar general al MAI Laurentiu Mironescu, precum si fostul sef al portului Constanta, Eugen Bogatu.

UPDATE:(Ora 21:00) Curtea Suprema a respins recursurile celor 28 de invinuiti. Laurentiu Mironescu si invinuitii sai raman in arest pentru perioada de 29 de zile.

UPDATE (ORA 20.00) Instanta a terminat sedinta, completul de cinci judecatori s-a retras pentru deliberari.

Procurorul de caz, in pledoaria finala, a detaliat acuzatiile care sunt aduce celor 28 de invinuiti, el declarand despre Laurentiiu Mironescu ca „are un portret moral dezastruos” si ca, in dimineata in care la casa lui se efectuau perchezitii, l-a sunat pe ministrul Traian Igas sa-si reinnoisasca seviciile in calitate de secretar de stat, mentionand ca dosarul in care este investigat nu este altceva decat o facatura.

Procurorul a mai aratat instantei ca dosarul nu este compus doar din interceptari, asa cum au incercat sa argumenteze avocatii invinuitilor, si ca interceptarile reprezinta doar o treime din dosar. Ca probe au fost depuse numeroase documente rezultate din controale efectuate de o echipa speciala care a constatat ca zeci de containere din vama erau trecute pe actele unor firme fantoma, infiintate de cetateni chinezi si irakieni.

Procurorul a mai descris instantei cum era constituita gruparea infractionala compusa din cei 28 de invinuiti, explicand ca acestia aveau chiar si un fel de departament de comunicare, pe care l-a denumit drept „hub comunicational”, din care faceau parte, in special, comisionari vamali si diversi interpusi care-i felicitau si dadeau mita sau faceau importuri in numele firmelor fantoma.

In final, procurorul a solicitat intstantei sa nu admita recursul si sa mentina starea de arest pentru cei 28 de invinuiti. In ultimul cuvant, atat Laurentiu Mironescu, cat si Eugen Bogatu si restul invinuitilor au mentionat ca sunt nevinovati si ca doresc sa fie judecati in libertate.

UPDATE (ora 17.00) – Pledoariile avocatilor care ii apara pe cei 28 de invinuiti au luat sfarsit, va incepe sa-si prezinte argumentele procurorul de sedinta

Cei aproximativ 20 de avocati si-au prezentat apararile pe parcursul a cinci ore. Majoritatea dintre ei au atacat probele procurorilor, sustinand ca intreaga acuzare se bazeaza doar pe interceptari nerelevante.

Dupa ce procurorul de sedinta isi va sustine acuzarea, cei 28 de inculpati vor avea ocazia sa isi prezinte si ei un ultim argument, iar in final completul de cinci judecatori va decide eliberarea sau mentinerea lor in arest.

Lauurentiu Mironescu a fost audiat, marti dimineata, de judecatorii ICCJ, carora le-a declarat ca „in afara de doua-trei persoane” nu cunoaste pe nimeni din cei 28 de invinuiti si ca „nu a intrat intr-o relatie care sa priveasca vama Constanta”.

Declaratii Laurentiu Mironescu:

  • Din 2008, cand am pierdut alegerile pentru Parlament, situatia mea politica a fost una de marginalizare, nu mi-am folosit influenta politica pentru a rezolva o situatie sau alta
  • Functia de director general al Portului Constanta a fost prezentata de procurori intr-un mod peiorativ, desi este o functie importanta. Mi-am dorit aceasta functie, deoarece am mai detinut-o si in trecut. Am facut si o solicitare la Biroul Permanent Judetean Constanta pentru aceasta functie, in baza CV-ului meu; nu am obtinut insa influenta respectiva
  • In ceea ceea ce priveste pericolul pe care il reprezint fata de ordinea publica, mentionez ca am fost secretar general al MAI din 6 ianuarie dar au aparut unele conjucturi si am fost renumit in aceasta functie pe 29 ianuarie. In urma verificarilor, am primit un certificat ORNISS. Am facut parte din comisia ministeriala de lupta impotriva evaziunii fiscale. Sub niciun fel nu pot fi un pericol pentru ordinea publica. As dori sa va asigur ca voi face eforturi pentru a lupta impotriva evaziunii fiscale si a coruptiei
  • Cu domnul Banias (deputatul PDL Mircea Banias – n.r.) nu am mai discutat din decembrie 2009, iar cu domnul Bogatu (Eugen Bogatu, fostul sef al portului Constanta – n.r.) nu am mai vorbit din septembrie 2009. Cand ma vad cu domnul Banias nici nu ne salutam
  • Functia de secretar MAI a venit ca o oferta din partea ministrului Igas. Mi-a pus in vedere ca trebuie sa ma dezbrac de calitatea de om politic si sa actionez ca un manager. Si mi-a spus ca, daca nu reusesc sa fac asta, ne vom desparti si ne vom saluta ca si pana acum. A fost cea mai mare dovada de incredere pe care mi-a oferit-o cineva.

Procurorul de sedinta l-a intrebat pe Mironescu daca in dimineata in care a fost arestat l-a sunat pe ministrul Traian Igas pentru a-si oferi din nou serviciile in calitate de secretar de stat. Intrebarea a fost insa respinsa de instanta.

Tot in aceasta dimineata, in fata judecatorilor s-a prezentat si Adrian Sorin Patrascu – ofiter de politie si comandantul „Grupului de nave” Constanta din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, invinuit si el in acest dosar. Acesta a mentionat ca nu a savarsit nicuna din faptele de care este acuzat de procurori si ca, in calitate de ofiter de politie, cu o functie de conducere, nu a furnizat niciun fel de informatii despre controalele din vama Constanta. Patrascu a mai declarat ca ii cunoaste pe doi dintre invinuitii din dosar, acestia fiind informatori cu care colabora in activitatea sa de politist.

Patrascu, este acuzat de luare de mita, fiind suspectat ca ar fi urmat sa divulge unor persoane informatii clasificate ca secret de serviciu, in schimbul unor produse din China.

In acest dosar, procurorii DNA efectueaza cercetari penale pentru infractiuni de coruptie in legatura cu activitatile de import-export de marfuri provenite din afara granitelor Uniunii Europene desfasurate prin birourile vamale de pe raza Directie Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta.

28 de persoane au primit, miercurea trecuta, mandate de arestare pentru 29 de zile. Acestia sunt acuzati de trafic de influenta, luare si dare de mita si constituire de grup infractional.

Printre cei arestati se afla Laurentiu Mironescu, fostul secretar general in MAI, Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Liviu Adrian Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, in prezent sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti si Liviu Costel Bratu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, Aurelian-Catalin Pilca.

Senatorului Mircea Marius Banias i-a fost impusa interdictia de a parasi tara pentru 30 de zile. De asemenea, procurorii au solicitat arestarea preventiva in lipsa a lui El Haj Ahmad, cetatean libanez, intermediar vamal.

Laurentiu Mironescu este acuzat ca a cerut, in calitate de lider al PDL Constanta, suma de 8.000 de lei lui Aurelian Catalin Pilca, pentru ca Mironescu sa fie ales in conducerea organizatiei municipale, promitand ca apoi va interveni pentru ca Pilca sa fie numit director in CN Administrarea Porturilor Maritime.

Senatorul Mircea Banias i-a cerut, in octombrie 2010, lui Eugen Bogatu, in acea perioada sef al Directiei Domenii Portuare, sa ii dea gratuit marfuri confiscate aflate la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, in schimbul interventiilor sale in favoarea intereselor lui Bogatu.

Potrivit DNA, Eugen Bogatu, fostul director al Directiei Domenii Portuare din Constanta, este considerat „leader” al grupului infractional din care mai fac parte Mircea Banias si Laurentiu Mironescu. Procurorii il acuza pe Eugen Bogatu ca „s-a implicat in activitatea de colectare a sumelor de bani prin intermediul comisionarilor vamali Dragos Iulian Tudoran si Valentin Tiripan”, dar si ca „a intervenit” la Liviu Durbac, seful Biroului Vamal Constanta Sud-Agigea, pentru a ajuta o firma sa importe ilegal marfuri subevaluate.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/cd360e8dc9febc70be4755bed3556b71/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro