Sari direct la conținut

VIDEO Varicele: cauze și tratament prin metode minim invazive – radiofrecvența. Dr. Dumitru Pocreață: Dacă nu le tratezi, vei ajunge să te pansezi toată viața. Se ajunge la tromboze care pot să îți afecteze sănătatea, chiar să îți pună în pericol viața

HotNews.ro
Dumitru Pocreata, Foto: Hotnews
Dumitru Pocreata, Foto: Hotnews

Una din 5 persoane adulte are varice și sunt cam de 4-5 ori mai frecvente la femei datorită sarcinii, spune Dumitru Pocreață, medic primar chirurgie generală în Spitalul MedLife Brașov, care explică într-un interviu pentru Hotnews.ro de ce apar varicele și ce putem face pentru a le preveni. În ceea ce privește tratamentul varicelor, avantajul major al operației prin radiofrecvență ar fi că se poate opera în același timp la ambele picioare și recuperarea este extrem de rapidă. Pacientul poate să își continue activitatea imediat ce pleacă din spital.

Ce sunt varicele?

Varicele sunt niște dilatări venoase la nivel superficial, cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare. Ele pot apărea și în alte organe cavitare, există varice esofagiene sau varice gastrice.

De ce apar varicele? Care sunt cauzele?

Cele mai frecvente sunt legate de profesie, de mediul în care lucrăm, de temperatura în care se lucrează. Se întâlnesc frecvent la sportivi și la femei după mai multe sarcini. Sunt legate de obezitate sau afecțiuni care cresc presiunea abdominală, făcând sângele să se întoarcă mai greu în zona inferioară a corpului, ceea ce creează o dilatare în timp a venelor care va face ca valvulele să fie îndepărtate, astfel încât ele să nu mai fie eficiente în timp. Există și sindroame genetice care sunt legate de proasta calitate a colagenului din vasele venoase.

Când apar varicele?

Varicele pot apărea la orice vârstă. Sunt varice care sunt niște malformații și pot apărea încă din perioada copilăriei, dar, în general, ele sunt mai frecvente după 30 de ani și, preponderent, la femei.

De ce varicele sunt mai frecvente la femei și ce se întâmplă în perioada sarcinii?

Una din 5 persoane adulte are varice și sunt cam de 4-5 ori mai frecvente la femei datorită sarcinii. În sarcină, crește presiunea abdominală și sângele stagnează în porțiunea inferioară a corpului. Ulterior, mai ales în anotimpurile calde, se dilată mai mult. După ce pacienta naște, venele rămân o perioadă dilatate. Dacă venele nu mai au elasticitatea care trebuie, atunci ele rămân dilatate și sistemul de întoarcere este periclitat, acele valve rămân depărtate și sângele se scurge printre ele.

Nu toate venele vizibile inflamate sunt varice

Unele sunt dilatații care nu au o legătură cu insuficiența venoasă, altele sunt datorită unor probleme anatomice. Nu toate venele pot fi operate sau este necesar să fie operate, unele pot fi tratate medicamentos, altele pot fi tratate printr-o scleroterapie, se pot injecta cu o soluție care le fibrozează, pot fi tratate din punct de vedere estetic sau pot fi tratate patologic ca și simptom.

Care sunt simptomele varicelor?

Pe un pacient poate să îl deranjeze din punct de vedere estetic sau poate să îl deranjeze din punct de vedere simptomatic, adică să aibă pentru început senzația de picioare grele, simte că seara sunt mai umflate.

Eventual, pot apărea dureri, ca o senzație de urzicătură. Ulterior, pot apărea răni, care la început sunt niște inflamații, roșeli în anumite zone la nivelul gambelor. Pot progresa spre ulcere varicoase, care sunt răni greu vindecabile și sunt apanajul mai multor specialități -dermatologie, chirurgie, chirurgie plastică. Acestea pot fi destul de complexe și câteodată irecuperabile.

Cum se tratează eficient varicele?

Tratamentul este diferențiat în funcție de gravitate. În cazul tratamentului prin radiofrecvență, pacientul trece prin operație destul de simplu. Operația se poate face chiar cu anestezie locală sau potențată cu o sedare. Pacientul poate pleca acasă în aceeași zi sau, în funcție de gravitatea afecțiunii, ar putea să plece a doua zi. Nu lasă efecte traumatice, este foarte estetică, în funcție de gravitate, poate fi fără cicatrici sau cu cicatrici minime. Pacientul poate să își continue activitatea imediat ce pleacă din spital. Singurul “dezavantaj” ar fi că poartă ciorapi elastici timp de o lună de zile.

Este cea mai buna operație, cu cele mai puține complicații, singura problemă pe care o acuză multe femei este o parestezie la nivelul gambei, care apare și este descrisă în studii undeva în jur de 10%.

Parcă ar fi miraculoasă. Față de procedeul clasic, avantajul major ar fi că se poate opera în același timp la ambele picioare și recuperarea este extrem de rapidă. Operația clasică lasă hematoame pentru care nu poți să fii operat la ambele picioare în același timp fiindcă un picior trebuie să fie de sprijin.

Ce vă întreabă cel mai des pacienții legat de tratamentul cu radiofrecvență?

Cea mai frecventă întrebare este „venele pe care le tratăm mai apar?”. Cu siguranță, cele pe care le tratăm nu mai apar, doar că sângele o să își caute o altă cale de întoarcere, astfel, există posibilitatea să dilate alte vene, care nici nu se vedeau în prima etapă. Aceste recidive sunt mult mai rare decât în operația clasică sau în operația cu laser, fiind undeva în jur de 5%, dar tot ceea ce apare ulterior se poate trata prin injectări, scleroterapie, întereruperi prin mini-incizii. Cu siguranță pacientul nu va mai avea nevoie de o operație mare.

Daca un pacient nu se opereaza, care sunt posibilele complicații?

Lucrurile sunt destul de complicate. Dacă ești neglijent și refuzi să faci un tratament, vei ajunge să te pansezi toată viața. Poți ajunge la tromboze care îți pot afecta sănătatea și chiar să îți pună în pericol viața.

Putem preveni apariția varicelor?

Se pot preveni, în primul rând, prin schimbarea comportamentului, adică ar trebui să faci sport, ar trebui să te ridici de pe scaun constant la locul de muncă, să porți ciorapi adecvați pentru prevenție, astfel încât să nu se dilate venele.

Există creme care, în principiu, la început pot fi eficiente, pot ameliora simptomele, dar aceasta nu înseamnă că boala nu progresează. Nu neg că și cremele au studii, dar trebuie să fim conștienți că au limitele lor și ele cu siguranță nu sunt de utilizat pe perioade lungi. Să-ți imaginezi că vor trata boala este improbabil.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro