VIDEO Vergil Chițac, candidat PNL la Primăria Constanța: Vom face un ghișeu unic de autorizări pentru investitorii privați, unde oamenii să vină într-un singur loc, să depună documentația și primăria să alerge la instituțiile statului pentru toate avizele necesare
„Dacă privim structura economică a Constanței, o să vedem că ea produce bunuri și servicii cu valoare adăugată mică. Asta este problema Constanței și de aceea salariul mediu în oraș este atât de scăzut. Suntem pe locul 19 în țară, după ce în 2016 eram pe locul 11. Deci în ultimii patru ani, noi am coborât 8 trepte, ceea ce este inadmisibil. Ăsta este motivul pentru care eu am spus și în 2016, spun și acum: problema numărul 1 a Constanței este revitalizarea economiei”, a declarat Vergil Chițac, candidat PNL la Primăria Constanța, în cadrul unui interviu acordat HotNews.ro, în care am discutat despre economia Constanței, atragerea de investitori și relaxările fiscale.
Idei principale:
- Un primar trebuie să aibă ca primă prioritate economia, respectiv un sector economic privat, dinamic. Fără un sector economic privat, dinamic, oricâte tone de bitum am turna pe străzi, orașul nu se va dezvolta.
- În ciuda acestei infrastructuri de transport, Constanța nu s-a putut dezvolta din punct de vedere economic.
- Dacă privim structura economică a Constanței, o să vedem că ea produce bunuri și servicii cu valoare adăugată mică. Asta este problema Constanței și de aceea salariul mediu în oraș este atât de scăzut. Suntem pe locul 19 în țară, după ce în 2016 eram pe locul 11.
- Vom face un ghișeu unic de autorizări pentru investitorii privați. Adică oamenii să vină într-un singur loc, să depună documentația și primăria să alerge la instituțiile statului pentru toate avizele de care oamenii ăștia au nevoie.
- Dacă vom face investiții publice, dacă vom crea mediul de atragere a investițiilor private printr-un parc industrial, printr-un regim de facilități fiscale atractiv și printr-un ghișeu unic în care ei să-și depună actele și să obțină toate avizele necesare, să nu-i mai purtăm de colo-colo, dacă vom avea grijă ca în Constanța siguranța să fie maximă (că uitați-vă, suntem pe locul 2 la infracționalitate după Iași), eu cred că toate astea la un loc vor face ca banii privați să ne caute ei pe noi, adică să vină ei în Constanța.
Intrăm direct în pâine, cum se spune. Vom discuta despre economia Constanței, atragerea de investitori și relaxările fiscale.
Un primar trebuie să aibă ca primă prioritate economia, respectiv un sector economic privat, dinamic. Fără un sector economic privat, dinamic, oricâte tone de bitum am turna pe străzi, orașul nu se va dezvolta.
Pentru mine Constanța este puțin un paradox. Este foarte bine conectată cu Bucureștiul, de exemplu, și cu toate astea nu prea au fost investitori.
Nu numai cu Bucureștiul. Gândiți-vă că avem două luni pe an, cel puțin două luni pe an, turismul acesta estival. Gândiți-vă că avem Portul Constanța, cel mai mare port de la Marea Neagră, zona prin care intră, ies mărfurile din țară sau tranzitează.
Și mai avem și canalul Dunăre-Marea Neagră, ce ne dă posibilitatea să facem transportul acesta fluvial, legătura cu Bucureștiul de care ați vorbit dumneavoastră, care este excelentă, atât feroviar, cât și rutier.
În ciuda acestei infrastructuri de transport – infrastructura formidabilă pe care o are Constanța și de care nu se bucură nici Timișoara, nici Cluj – Constanța nu s-a putut dezvolta din punct de vedere economic.
Uitați-vă că, dacă privim structura economică a Constanței, o să vedem că ea produce bunuri și servicii cu valoare adăugată mică. Asta este problema Constanței și de aceea salariul mediu în oraș este atât de scăzut. Suntem pe locul 19 în țară, după ce în 2016 eram pe locul 11. Deci în ultimii patru ani, noi am coborât 8 trepte, ceea ce este inadmisibil. Ăsta este motivul pentru care eu am spus și în 2016, spun și acum: problema numărul 1 a Constanței este revitalizarea economiei.
Discuția asta o abordez așa: întâi de toate trebuie să facem investiții publice și, repet, de ce ar investi în orașul tău un privat, dacă tu nu investești? Noi trebuie să facem ordine în propria casă. Investițiile publice, din bani publici sau din fonduri europene nerambursabile – asta este o mare problemă a Constanței… a administrației, Constanța este impersonală, ea a fost condusă de niște oameni… nu au reușit să scrie proiecte care să atragă fonduri europene nerambursabile. Secretul tuturor orașelor care au luat-o pe calea dezvoltării urbanistice și au reușit a fost atragerea de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. Aceste proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile au atras și investiții private. Toate orașele care au atras investiții private și care au unul sau mai multe parcuri industriale și pe care le vedeți, majoritatea în vestul țării, sunt orașe care au atras fonduri europene și automat au venit și investițiile private.
De ce? Pentru că prin atragerea fondurilor europene nerambursabile ți-ai dezvoltat infrastructura urbană. În același timp, angajații primăriei s-au profesionalizat. Și sunt mai puțini permeabili la ceea ce se întâmplă în corupție. Pentru că fondurile europene nerambursabile nu prea pot fi furate. Investițiile publice în tot ceea ce înseamnă infrastructură, în special infrastructură de transport, dar și infrastructură de utilități, pentru că noi ne-am propus să facem un parc industrial la Constanța, iar ca oamenii și marile companii să vină să facă investiții, să se locheze în acel parc industrial, trebuie să le oferi tot ceea ce înseamnă utilități, adică să duci acolo rețea de canalizare, rețea de apă, gaze, electricitate, tot ceea ce înseamnă utilități. Pe de o parte.
Pe de altă parte, ca să atragi investiții private, trebuie să le oferi și un regim fiscal atractiv, nu-i așa? Aici Primăria nu poate juca foarte mult. Cel mult, poate să reducă anumite taxe și impozite și să le spună așa: oameni buni, dacă veniți și investiți o sumă de cel puțin, să zicem, 2 milioane de euro și creați un număr de locuri de muncă, atunci vă reducem sau vă anulăm impozitul pe clădire, pe 5 ani de zile.
Și conex cu regimul acesta de facilități fiscale trebuie să nu-i mai plimbăm pe oameni de la Ana la Caiafa, cum se întâmplă acum. Vom face un ghișeu unic de autorizări pentru investitorii privați. Adică oamenii să vină într-un singur loc, să depună documentația și primăria să alerge la instituțiile statului pentru toate avizele de care oamenii ăștia au nevoie.
Dar nu în ultimul rând, mă gândesc și la siguranța cetățenilor. Să știți că investițiile private și banii privați vin în locuri sigure. Vă dau un exemplu pe care-l cunosc, pentru că am fost acolo. După 11 septembrie 2001, din Manhattan au plecat investiții private în valoare de 10 miliarde de dolari americani. Trebuie să avem grijă și de siguranța cetățenilor, de tot ceea ce înseamnă siguranță. Și atunci, dacă vom face investiții publice, dacă vom crea mediul de atragere a investițiilor private printr-un parc industrial, printr-un regim de facilități fiscale atractiv și printr-un ghișeu unic în care ei să-și depună actele și să obțină toate avizele necesare, să nu-i mai purtăm de colo-colo, dacă vom avea grijă ca în Constanța siguranța să fie maximă (că uitați-vă, suntem pe locul 2 la infracționalitate după Iași), eu cred că toate astea la un loc vor face ca banii privați să ne caute ei pe noi, adică să vină ei în Constanța.
Urmărește mai multe episoade: