Sari direct la conținut

VIDEO Vladimir Putin: Daca cineva vrea sa rediscute ce a rezultat din Al Doilea Razboi Mondial, atunci vorbim nu numai despre Kaliningrad, ci si de estul Germaniei, orasul Liov, Ungaria, Romania

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: en.kremlin.ru
Vladimir Putin, Foto: en.kremlin.ru

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca cine vrea sa reconsidere ce a rezultat in urma celui de-Al Doilea Razboi Mondial deschide o Cutie a Pandorei, iar atunci vor trebui luate in discutie nu numai (exclava rusa) Kaliningrad, ci si teritoriile din est ale Germaniei, orasul ucrainean Liov, precum si „Ungaria si Romania”.

Intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg si publicat vineri pe site-ul Kremlinului, liderul rus a vorbit despre intalnirea prevazuta cu premierul japonez Shinzo Abe, la Vladivostok, si a respins ideea de a ceda Japoniei una dintre insulele Kurile, in schimbul intensificarii cooperarii economice cu Tokyo.

„Nu ne vindem teritoriile, desi problema tratatului de pace cu Japonia este cruciala si ne-ar placea sa gasim o solutie cu prietenii nostri japonezi. (…) Este vorba de cautarea unei solutii care sa permita fiecarei parti sa nu sufere vreun prejudiciu, sa nu se simta nici castigatoare, nici perdanta”, a sustinut Putin, intrebat de ziaristul John Micklethwait daca Rusia, puternic afectata de sanctiunile occidentale, ar fi pregatita sa renunte la una dintre insulele disputate in schimbul unei cooperari economice intarite cu Japonia.

Jurnalistul a opinat apoi ca, „intr-adevar, teritoriile din flancul de Est nu par sa reprezinte o preocupare” pentru liderul rus, amintindu-i ca „in 2004, de exemplu, ati dat Chinei insula Tarabarov”. „Ati putea face acelasi lucru, sa zicem, cu (regiunea) Kaliningrad?”, a intrebat acesta.

„N-am dat nimic (Chinei, n.r.), acele teritorii erau disputate si am negociat aceasta chestiune cu Republica Populara Chineza – permiteti-mi sa subliniez acest lucru – timp de 40 de ani si am reusit in final sa ajungem la un acord. O parte din teritoriu a fost atribuita Rusiei, iar alta parte Chinei. A fost posibil in special, iar acest lucru este foarte important, datorita nivelului ridicat de incredere la care ajunsesera Rusia si China in relatiilor lor la acel moment. Daca atingem acelasi nivel de incredere si cu Japonia, am putea ajunge la anumite compromisuri”, a raspuns Vladimir Putin.

„Cu toate acestea, exista o diferenta fundamentala intre chestiunea legata de istoria Japoniei si negocierile noastre cu China. Despre ce este vorba? Problema japoneza a rezultat din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si este stipulata in instrumentele internationale privind urmarile celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in timp ce discutiile noastre cu omologii chinezi pe chestiuni legate de granita nu au nimic de-a face cu cel de-Al Doilea Razboi Mondial sau orice alt conflict militar”, a adaugat el.

„Apoi, referitor la partea de Vest, ati mentionat Kaliningrad…”, a continuat Putin, moment in care jurnalistul John Micklethwait a tinut sa precizeze ca a „glumit”.

„Lasand gluma la o parte, daca cineva este dispus sa reconsidere rezultatele celui de-Al Doilea Razboi Mondial, atunci haideti sa discutam acest lucru. Dar in acest caz va trebui sa luam in discutie nu numai Kaliningrad, dar si teritoriile din est ale Germaniei, orasul Liov, care a fost parte a Poloniei, s.a.m.d. Sunt de asemenea pe lista Ungaria si Romania. Daca cineva vrea sa deschida aceasta Cutie a Pandorei si sa se ocupe de ea, foarte bine, sa faca acest lucru atunci”, i-a raspuns Putin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro