Sari direct la conținut

Vietnam: Partidul Comunist l-a numit președinte pe șeful poliției, după ce ultimii doi șefi de stat au plecat din cauza corupției

HotNews.ro
To Lam, noul președinte din Vietnam, Foto: STR / AFP / Profimedia
To Lam, președintele Vietnam, Foto: STR / AFP / Profimedia

Partidul Comunist vietnamez l-a numit pe To Lam, ministrul Securității Publice, în funcția de președinte al țării, a anunțat sâmbătă presa de stat, în urma demisiei predecesorului său în cadrul unei ample campanii de epurare anticorupție, transmite AFP.

Comitetul central al partidului a aprobat „numirea tovarășului To Lam, membru al Biroului Politic și ministru al Securității Publice, în funcția de președinte”, a relatat Agenția de știri din Vietnam.

Lam, în vârstă de 66 de ani, ministru al securității publice din 2016, este cunoscut pentru linia sa dură împotriva mișcărilor pentru drepturile omului din această țară comunistă.

ultimii doi șefi de stat au plecat din cauza corupției

Numirea sa vine în urma demisiei lui Vo Van Thuong, în martie, după doar un an de președinție, acesta renunțând în contextul unei campanii anti-corupție.

Căderea dramatică a fostului președinte, în vârstă de 53 de ani, a avut loc într-un moment de profunde tulburări politice în Vietnam, predecesorul său fiind, de asemenea, înlăturat în cadrul unei campanii anticorupție care a dus la demiterea mai multor miniștri și la trimiterea în judecată a unor importanți lideri de afaceri pentru fraudă și corupție.

În același context, președintele Adunării Naționale, Vuong Dinh Hue, în vârstă de 67 de ani, a demisionat și el în aprilie, în urma unor „încălcări și deficiențe”, potrivit Partidului Comunist din Vietnam (PCV).

Tran Thanh Man, în vârstă de 61 de ani, a fost numit pentru a-i succeda în fruntea Adunării Naționale a Vietnamului, a anunțat sâmbătă presa de stat.

Man, până acum vicepreședinte al Adunării Naționale, devine astfel unul dintre cei patru piloni ai executivului vietnamez, alături de secretarul general al PCV, președinte și premier.

Vietnamul este condus de Partidul Comunist, principalele decizii fiind luate de Politburo, format din 16 membri.

Deși președintele este șeful statului, omul forte al regimului este secretarul general al partidului, Nguyen Phu Trong, care este considerat artizanul campaniei anticorupție, populară în rândul vietnamezilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro