Sari direct la conținut

Viktor Orban consideră „pueril” boicotul contra preşedinţiei ungare a Consiliului UE. „Se fac de râs”

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a denunţat miercuri atitudinea „puerilă” a unora dintre partenerii săi din cadrul Uniunii Europene, care ar fi pus în pericol preşedinţia semestrială a Consiliului UE, deţinută de ţara sa, prin boicotarea reuniunilor organizate de Budapesta.

Liderul naţionalist ungar, care şi-a stabilit ca obiectiv încheierea unui pact privind competitivitatea, a recunoscut că obţinerea unui acord nu va fi o sarcină „uşoară”, având în vedere haosul creat, potrivit lui, de către Bruxelles şi de state membre, scrie Agerpres.

„Avem miniştri şi comisari puerili, care uneori vin şi alteori nu, fără ca noi să ştim cine vine şi cine nu”, a afirmat el într-o conferinţă la Budapesta.

„Ei cred că fac mişto de noi, dar nu se fac decât de râs, căci UE nu ar trebui să devină o grădiniţă de copii”, a spus Orban.

Premierul Viktor Orban şi-a iritat omologii din UE în iulie, când a efectuat o vizită surpriză la Moscova, fără să se consulte cu nimeni, în momentul când Ungaria tocmai prelua preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

Ca reacţie, Comisia Europeană a decis să boicoteze reuniunile organizate de Ungaria şi să fie reprezentată doar la nivel tehnic. De asemenea, miniştri ai ţărilor membre stau departe de evenimentele organizate de Budapesta.

În afară de Rusia, premierul Viktor Orban s-a deplasat de asemenea în Ucraina, China şi în SUA, unde s-a întâlnit cu fostul preşedinte american Donald Trump, în ceea ce a numit drept o „misiune de pace”.

Premierul ungar este în relaţii reci cu Parlamentul European şi cu executivul de la Bruxelles, precum şi cu marea majoritate a statelor membre, din cauza atingerilor repetate aduse statului de drept şi a apropierii sale de Kremlin.

INTERVIURILE HotNews.ro