UE, supărată foc pe Viktor Orban după întâlnirea sa cu Putin. Multe state vor să-i boicoteze Ungariei președinția Consiliului Uniunii Europene
Suedia și alte câteva țări ale Uniunii Europene nu își vor trimite miniștri la reuniunile guvernamentale legate de președinția Ungariei a UE luna aceasta, într-un protest față de discuțiile purtate de Viktor Orban cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat guvernul suedez, relatează Reuters.
Orban, premierul Ungariei, a purtat săptămâna trecută discuții cu privire la un potențial acord de pace dintre Ucraina și Putin, înfuriind unii lideri ai UE care au avertizat împotriva liniștirii Moscovei și au spus că Orban nu a vorbit în numele blocului celor 27 de națiuni.
Reuters citează surse care spun că Orban, un naționalist care a avut frecvent conflicte cu lideri ai UE, s-ar întâlni, de asemenea, cu Donald Trump, joi, la casa candidatului republican la președinția americană din Florida.
„Acțiunile maghiare din timpul președinției (UE) sunt dăunătoare și trebuie să aibă consecințe. Prin urmare, Suedia nu va participa la nivel politic la reuniunile informale guvernamentale din iulie”, a declarat joi Jessika Roswall, ministrul suedez pentru afaceri UE, într-o declarație scrisă adresată Reuters.
Roswall a spus că Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia vor fi reprezentate doar de funcționari publici și că alte țări membre ale UE discută despre acțiuni similare.
Ungaria deține președinția rotativă a UE timp de șase luni până pe 31 decembrie.
Orban a propus un armistițiu, la Kiev
Premierul maghiar Viktor Orban a declarat, în timpul unei vizite la Kiev, că Budapesta apreciază inițiativele de pace ale Ucrainei, dar i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să ia în considerare ideea unei încetări rapide a focului, care ar putea accelera negocierile de pace.
„L-am rugat pe președinte să se gândească dacă am putea inversa ordinea și să accelerăm negocierile de pace dacă mai întâi am obține o încetare a focului”, a spus Orban.
„O încetare a focului legată de un termen limită ar oferi o șansă de a accelera negocierile de pace. Am explorat această posibilitate cu președintele și îi sunt recunoscător pentru răspunsurile sale sincere și pentru negocieri”, a spus el.
Ulterior, el a vizitat Moscova, argumentând că Ungaria consideră președinția sa de șase luni a Uniunii Europene ca o misiune de pace.
Orban, un critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei, care are cele mai calde relații dintre oricare lider al UE cu Putin, a spus că a recunoscut că nu are mandatul UE pentru acestă călătorie, dar că pacea nu poate fi făcută „dintr-un fotoliu confortabil de la Bruxelles”.
Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că premierul Ungariei nu poate media între Rusia și Ucraina pentru a pune capăt războiului ce durează de peste 28 de luni, o sarcină care, în opinia sa, ar putea fi asumată doar de mari puteri mondiale precum China, SUA sau UE.
Președintele lituanian Gitanas Nauseda l-a acuzat pe Orban că a subminat președinția UE. „Dacă cauți cu adevărat pacea, nu dai mâna cu un dictator sângeros, îți depui toate eforturile pentru a sprijini Ucraina”, a scris el pe X.
Secretarul general al NATO a spus la rândul său că „Orban nu reprezintă NATO la Moscova, ci propria sa ţară”.
„Este important ca toţi aliaţii, inclusiv Ungaria, să fie de acord că Rusia este agresoarea şi este responsabilă pentru război”, a subliniat secretarul general al NATO.
Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro