Sari direct la conținut

Viktor Orban îl cataloghează pe Manfred Weber, liderul PPE, ca fiind „ungarofob”: „Are un singur obiectiv, și anume să facă rău Ungariei”

HotNews.ro
Premierul Ungariei l-a calificat pe politicianul german Manfred Weber, un importan lider din Parlamentul European, drept „ungarofob”, relatează sâmbătă Euronews.
Viktor Orban îl cataloghează pe Manfred Weber, liderul PPE, ca fiind „ungarofob”: „Are un singur obiectiv, și anume să facă rău Ungariei”
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, susține un discurs la Baden-Württemberg, Stuttgart, 19 iunie 2024. Sursa foto: Christoph Schmidt / DPA / Profimedia

„Manfred Weber are un singur obiectiv care îi este foarte aproape de inimă, și anume să facă rău Ungariei”, a declarat Orban la Berlin, în cadrul unui interviu acordat unui post de radio.

Weber este liderul Partidului Popular European (PPE), care este cel mai mare grup politic din Legislativul comunitar.

Declarațiile vin după vizita lui Weber la Budapesta, pe 14 iunie, unde l-a invitat pe rivalul lui Orban, Peter Magyar, să se alăture blocului conservator de centru, notează Euronews.

Orban și-a retras partidul, Fidesz, din grupul PPE în 2021.

Partidul centrist Tisza din Ungaria, o amenințare pentru Orban

Partidul centrist maghiar Tisza, condus de Peter Magyar, a câștigat șapte din cele 21 de locuri ale Ungariei la alegerile europene de la începutul lunii iunie, învingând formațiunea lui Orban și pe creștin-democrați, aliații Fidesz.

Această victorie a redus prezența Fidesz în Parlamentul European de la 13 locuri la 11. Doi oameni de stânga și un ultranaționalist completează acum prezența Ungariei în Legislativ.

Ce spune Orban despre amenda uriașă aplicată Ungariei de CJUE

În interviul său, Orban a respins o implicare mai mare a UE în războiul din Ucraina.

„Ei încă mai vor să preseze Ungaria să intre în comunitatea țărilor europene care vor război sau se îndreaptă spre război. Noi trebuie să rămânem în afara acestei situații”, a spus premierul ungar.

Liderul naționalist se opune de mult timp țărilor occidentale care furnizează Ucrainei ajutor militar.

De asemenea, el a menținut legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, în pofida invaziei pe scară largă a trupelor sale în Ucraina.

În ceea ce privește chestiunea în care instanța supremă a UE a aplicat o amendă de mai multe milioane de euro Ungariei pentru că nu a pus în aplicare legile privind acordarea azilulului, Orban a declarat că poziția sa față de războiul din Ucraina ar putea sta la baza deciziei instanței.

„Există o legătură strânsă între amenda pentru migrație și problema războiului și a păcii”, a susținut el.

Săptămâna trecută, Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a ordonat Ungariei să plătească o amendă de 200 de milioane de euro pentru încălcarea persistentă a normelor de azil ale blocului comunitar, în ciuda unei hotărâri anterioare, plus încă un milion de euro pentru fiecare zi în care nu se conformează deciziei.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro