Sari direct la conținut

Viktor Orban critică noul „miros” al Germaniei, din cauza migranților

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images
Viktor Orban, Foto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images

Premierul ungar Viktor Orban, aflat în vizită la Berlin, a denunţat vineri prejudiciul adus, în ochii săi, de imigraţia în masă în Germania, „care nu mai seamănă” cu ceea ce a fost odinioară, relatează AFP.

„Dacă este să compar cu țara de acum zece ani, gustul nu mai este același, mirosul nu mai este același”, a spus el radioului ungar, relatează News.ro.

Liderul naţionalist – cunoscut prin poziţia sa antimigraţie – urma să fie primit vineri de către cancelarul Olaf Scholz, în contextul în care Budapesta se pregăteşte să preia, la începutul lui iulie, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE).

Miercuri seara, Scholz şi Orban au asistat, la Stuttgart, la meciul din Euro-2024 dintre Ungaria şi Germania. Ţara gazdă a câştigat cu 2-0, spre marea nemulţumire a unui Viktor Orban pasionat de sportul cu balonul rotund.

Liderul ungar a fost primit mai înainte de către primarul Stuttgartului, Frank Nopper, şi de către ministrul-preşedinte al landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann.

Orban a criticat vineri o Germanie complet transformată, cu „sute de mii” de migranți care beneficiază, potrivit acestuia, de recenta relaxare a condițiilor de obținere a naționalității.

Odinioară considerată un exemplu „pentru oamenii săi harnici” și „ordinea”, acum este „o lume colorată și multiculturală”, care are „tot felul de efecte” asupra societății, a spus el.

Viktor Orban s-a felicitat pentru „insula păcii” reprezentată de Ungaria

El s-a felicitat că a închis ușa refugiaților în 2015 și că a „păstrat o insulă a păcii” în Ungaria, spre deosebire de Germania, care a primit atunci aproape un milion de oameni.

Ungaria lui Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a construit garduri la frontieră, a restrâns depunerea de cereri de azil la ambasade din străinătate şi a refuzat să contribuie la mecanismul solidarităţii în primirea migranţilor dintre statele membre UE.

Din cauza acestei politici, ea a fost condamnată în mai multe rânduri de Curtea de justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care i-a aplicat o amendă-record în valoare de 200 de milioane de euro la mijlocul lui iunie.

Însă, din cauza unei penurii a forţei de muncă, cauzată de o demografie în declin, Ungaria a recurs la muncitori străini.

În ultimii patru ani, numărul sosirilor extracomunitare s-a dublat, de la 35.000 la începutul lui 2019 la 78.000 în martie 2024. Este vorba în principal despre migranţi din Asia, potrivit statisticilor oficiale.

”Acesta este un program care nu are nimic a face cu imigraţia. Ei nu rămân pe termen lung cu noi”, dădea asigurări în 2023 şeful de cabinet al lui Viktor Orban Gergely Gulyas.

INTERVIURILE HotNews.ro