Sari direct la conținut

VIDEO Moment încordat. Viktor Orban s-a dus la Volodimir Zelenski să discute în marja unui summit UE la care liderul Ucrainei a fost invitat

HotNews.ro
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cărui țară este cunoscută pentru tentativele sale repetate de a bloca ajutoarele UE pentru Ucraina, s-a dus personal joi, în marja summitului UE, să îl salute pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi lideri și-au dat mâna și apoi au purtat o conversație.
Volodimir Zelenski, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Acest lucru s-a întâmplat după ce Ucraina a semnat acorduri de securitate cu UE, precum și cu Lituania și Estonia.

În filmare nu se aude ce discută cei doi lideri, dar Ukrainska Pravda notează că „este clar că discuția lui Orban și Zelenski a fost destul de încărcată emoțional”.

Deplasarea președintelui ucrainean în Belgia are loc la câteva zile după deschiderea negocierilor oficiale pentru aderarea Ucrainei la UE, la peste doi ani de la declanşarea invaziei ruse.

Ungaria se opune ajutorului militar pentru Ucraina și a încercat mereu să îl blocheze, temându-se de o escaladare a conflictului cu Rusia, şi exprimă îndoieli cu privire la sprijinul occidental pentru Ucraina, preferând în schimb să facă apel la o încetare a focului.

În altă ordine de idei, Viktor Orban și-a anunțat susținerea pentru Mark Rutte la șefia NATO doar după ce acesta s-a angajat să respecte o derogarea de la eforturile NATO de susținere a Ucrainei.

Amintim că liderii celor Douăzeci și Șapte de state s-au întâlnit joi pentru a valida un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen în fruntea Comisiei Europene, ca parte a unui acord privind pozițiile cheie ale UE, care a stârnit furia italianului Giorgia Meloni și a lui Viktor Orban.

INTERVIURILE HotNews.ro