Sari direct la conținut

Viktor Orban se pregătește să bruieze ajutorul financiar pentru Ucraina. Și să-i ofere un cadou major lui Donald Trump – Politico

HotNews.ro
Viktor Orban se pregătește să bruieze ajutorul financiar pentru Ucraina. Și să-i ofere un cadou major lui Donald Trump – Politico
Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit cu fostul președinte american Donald Trump, în Florida, 11 iulie 2024. Sursa foto: ZOLTAN FISCHER / AFP / Profimedia

Ultimele eforturi ale premierului maghiar ar duce la penalizarea financiară a UE, dar i-ar asigura bunăvoința lui Donald Trump, scrie Politico.

Premierul ungar Viktor Orbán se pregătește să ofere un cadou politic major aliatului său de peste Atlantic, fostul președinte al Statelor Unite Donald Trump.

Potrivit Politico, premierul maghiar a pus la cale o modalitate de a-i permite lui Trump, în cazul în care acesta va reuși să câștige alegerile din noiembrie, să se sustragă de la un împrumut de 50 de miliarde de dolari pe care SUA, Uniunea Europeană și aliații din G7 l-au oferit Ucrainei pentru a-i sprijini lupta împotriva Rusiei.

Ce face Viktor Orban este să blocheze pentru moment o schimbare a regulilor care ar permite Washingtonului să joace un rol major în acest împrumut. Iar Orban face acest lucru chiar dacă costurile UE (și inclusiv ale Ungariei) vor fi mai mari, avertizează diplomații europeni.

Resorturile complicate ale împrumutului

Potrivit planului deja trasat, împrumutul ar fi rambursat în întregime din profiturile excepționale generate de activele rusești în valoare de peste 250 de miliarde de dolari care au fost înghețate în țările occidentale după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Europa este mai puternic implicată în plan, deoarece deține majoritatea fondurilor.

Sincronizarea este însă esențială. Iar Washingtonul a insistat asupra faptului că UE trebuie să extindă termenul de reînnoire a sancțiunilor la cel puțin 36 de luni.

Conform normelor actuale, sancțiunile UE trebuie reînnoite la fiecare șase luni, ceea ce crește probabilitatea ca o singură țară să deblocheze activele – un pas care ar obliga guvernele naționale să apeleze la banii contribuabililor pentru a rambursa împrumutul.

În timp ce toți ceilalți lideri sunt în favoarea extinderii perioadei de reînnoire a sancțiunilor la 36 de luni, așa cum a solicitat SUA, Orbán refuză. Iat veto-ul său poate bloca întreaga decizie în acest sens.

Europa va merge mai departe, dar cu costuri mai mari

Ucraina are nevoie urgentă de noi fonduri din partea aliaților săi occidentali pentru a-și menține statul funcțional și pentru a se pregăti de o nouă iarnă complicată.

Prin urmare, chiar dacă SUA nu vor participa substanțial la acest împrumut, scrie Politico, Europa pare gata de a merge mai departe. Însă prețul va fi mai mare.

„Dacă nu rezolvăm acest lucru (prin prelungirea duratei sancțiunilor), UE – inclusiv Ungaria – va plăti mai mulți bani”, a declarat un diplomat european.

Costurile pentru țările europene – inclusiv Ungaria – ar fi într-adevăr mai mari decât în cazul în care SUA ar participa.

Cu toate acestea, spun diplomații citați de Politico, pentru Orbán, acesta este un preț mic. „Lor (Ungariei) nu le pasă dacă Europa trebuie să plătească mai mult. Contează doar să-l ajute pe Trump”, a declarat un al doilea diplomat UE.

Dacă Bruxellesul și Washingtonul vor subscrie împreună împrumutul, un Trump reales va fi obligat să îl ramburseze timp de mai mulți ani. Dar dacă împrumutul este aprobat fără SUA, el nu ar avea o astfel de obligație.

În timp ce Orbán amenință să își folosească dreptul de veto la Bruxelles, SUA au semnalat că iau în considerare participarea la împrumut – deși cu o sumă semnificativ mai mică – chiar dacă UE nu poate prelungi perioada de sancțiuni, au declarat un al treilea diplomat UE și un oficial al Comisiei Europene.

Una dintre opțiuni presupune ca Washingtonul să contribuie cu 5 miliarde de dolari, ceea ce echivalează aproximativ cu valoarea activelor rusești pe care le deține pe plan intern – urmând să lase totuși Europa să suporte cea mai mare parte a facturii.

INTERVIURILE HotNews.ro