Sari direct la conținut

Viktor Orban: UE se îndreaptă spre un „război rece economic” cu China

HotNews.ro
Viktor Orban: UE se îndreaptă spre un „război rece economic” cu China
Premierul ungar Viktor Orban susține o conferință comună de presă cu prim-ministrul Luxemburgului, în Budapesta, pe 12 septembrie 2024. FOTO: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Strategia economică a Uniunii Europene este „un război rece economic” cu China, iar Ungaria nu dorește să fie forțată să aleagă între cele două și vrea să continue să facă comerț cu ambele părți, a declarat vineri premierul Viktor Orban într-un interviu la radioul de stat, potrivit Reuters.

Declarația vine în contextul în care țările Uniunii Europene vor vota vineri dacă să impună tarife de până la 45% pentru următorii cinci ani asupra importurilor de vehicule electrice fabricate în China, în cel mai mediatizat dosar comercial al blocului, care riscă represalii din partea Beijingului.

După ce s-a abținut de la un prim vot neobligatoriu asupra propunerii în iulie, Germania, principalul partener comercial al Ungariei și cea mai mare economie a UE, va vota împotriva introducerii tarifelor UE, au declarat pentru Reuters persoane la curent cu această chestiune.

„Ceea ce ne obligă să facem acum, sau ceea ce UE vrea să facă, este un război rece economic”, a declarat Orban într-un interviu pentru radioul de stat, referindu-se la tarifele propuse de UE pentru China.

Orban, care a condus o campanie pentru a aduce în Ungaria fabrici chineze de automobile electrice și baterii, a declarat că țara lui nu dorește să fie prinsă în niciunul dintre blocuri și dorește să continue să facă comerț cu ambele părți.

El a adăugat că produsele fabricate în UE vor fi din ce în ce mai greu de vândut dacă economia mondială va fi împărțită în două blocuri și că nu este clar dacă Ungaria își poate continua cu succes strategia de „neutralitate economică”.

În ce privește situația internă, el a spus Guvernul de la Budapesta trebuie mai întâi să relanseze creșterea economică, apoi să se concentreze pe creșteri salariale, astfel încât salariul mediu lunar să poată crește la 1 milion de forinți (2.749 de dolari) în următorii 2-3 ani, de la aproximativ 600.000 de forinți acum.

Orban a adăugat, într-un interviu la radioul de stat, că plafonarea prețurilor este nesustenabilă pe termen lung și poate fi aplicată doar pentru o perioadă foarte scurtă în circumstanțe extreme.

INTERVIURILE HotNews.ro