Sari direct la conținut

„Viktor Orban va ști când este momentul să coboare din copac”: Ungaria joacă tare, dar oficialii UE spun că poate fi convinsă să treacă de partea Ucrainei la summitul de săptămâna aceasta

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: Fernando Gens / DPA / Profimedia
Viktor Orban, Foto: Fernando Gens / DPA / Profimedia

Greii Uniunii Europene se pregătesc pentru o confruntare dură cu Ungaria în această săptămână în ceea ce privește ajutorarea Ucrainei și posibilitatea de a începe negocierile de aderare, ambele obiective cheie pentru Kiev, în condițiile în care războiul său cu Rusia este în impas, subliniază agenția Reuters.

Liderii Uniunii Europene se vor reuni joi și vineri la Bruxelles în cadrul unui summit în care trebuie să se decidă în privința propunerilor de acordare a unui sprijin economic de 50 de miliarde de euro pentru Kiev, alocarea a încă 20 de miliarde de euro pentru armata ucraineană și demararea negocierilor de aderare ale Ucrainei.

Asigurarea unei noi asistențe financiare din partea Europei este esențială în condițiile în care crește nesiguranța cu privire la viitoarele ajutoare americane pentru Kiev, care se bazează pe ajutorul financiar occidental în războiul cu Rusia.

Însă premierul ungar Viktor Orban, care se laudă cu legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin, a amenințat că se va opune prin veto la acordarea de ajutoare și la discuțiile privind aderarea la summitul din 14-15 decembrie.

„Ne aflăm într-un moment crucial”

Toate cele trei decizii – precum și o a patra decizie privind cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei – necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de țări ale blocului.

„Ne aflăm într-un moment crucial”, a declarat un oficial de rang înalt al UE, referindu-se la impasul de pe câmpul de luptă și la faptul că în Congresul american nu a fost aprobat pachetul de ajutor de 60 de miliarde de dolari al președintelui Joe Biden pentru Ucraina.

„Este foarte important ca… Uniunea Europeană să arate un sprijin clar și total pentru Ucraina. Acest mesaj nu ar fi doar pentru Moscova, ar fi un mesaj și pentru Washington, ar fi un mesaj și pentru Kiev”, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului.

Credibilitatea Europei este, de asemenea, în joc, blocul european promițând până acum că va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

„Contăm pe decizii pozitive. Europa trebuie să-și apere valorile și unitatea în mod decisiv”, a declarat duminică seara președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Viktor Orban va ști când este momentul să coboare din copac”

Orban nu este un începător în ceea ce privește provocarea de valuri în Uniunea Europeană, notează Reuters. Ungaria a reușit să „dilueze” sancțiunile împotriva Rusiei și, în decembrie anul trecut, s-a opus prin veto unui acord de acordare a 18 miliarde de euro Ucrainei.

În cele din urmă, a permis ca această asistență să fie aprobată după ce s-a târguit zile întregi pe tema fondurilor UE pentru Ungaria, blocate din cauza îngrijorărilor legate de regresele democratice sub regimul Viktor Orban.

În timp ce UE se află din nou în situația de a încerca să obțină sprijinul lui Orban pentru Ucraina, se așteaptă ca săptămâna aceasta Comisia European să deblocheze accesul Ungariei la fonduri de 10 miliarde de euro.

Când s-a opus deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul, Orban s-a plâns inițial de modul în care Ucraina tratează minoritatea maghiară din țară. De atunci, el a afirmat că Ucraina este prea coruptă și nu este pregătită să adere la UE. El a cerut blocului comunitar ca, în loc să decidă asupra unui nou ajutor pentru Ucraina, să organizeze o „discuție strategică” privind sprijinul acordat Kievului.

Mai mulți diplomați au spus că, dacă Ungaria se va opune prin veto aderării Ucrainei la UE, nu se va avansa nici în ce privește candidaturile Georgiei și Bosniei, ambele susținute de Orban.

„Senzația noastră a fost că Orban a știut întotdeauna cât de departe poate merge și că va ști când este momentul potrivit să coboare din copac”, a declarat un al doilea diplomat de rang înalt din UE.

Cei care se așteaptă ca Orban să cedeze au spus că un posibil compromis ar fi unul prin care să se amâne începerea negocierilor cu Ucraina până în martie. Alții, însă, se tem că de data aceasta liderul ungar ar putea să nu se lase convins.

Orban se va confrunta, printre alții, cu cancelarul german Olaf Scholz, care a declarat că Berlinul susține începerea negocierilor pentru ca Ucraina să adere într-o zi la UE.

„Va fi sânge pe pereți la un moment dat? Probabil”

Deși Orban poate fi cel mai vehement critic al extinderii sprijinului acordat Ucrainei, o hotărâre pronunțată luna trecută de Curtea Constituțională a Germaniei a complicat și mai mult discuțiile din UE, creând o gaură uriașă în bugetul celui mai bogat membru al acesteia.

În cazul în care Ungaria se va opune prin veto alocării a 50 de miliarde de euro Ucrainei din bugetul comun al blocului, celelalte 26 de state membre ale UE și-ar putea suplimenta contribuțiile bilaterale către Kiev – o modalitate mai complicată și mai costisitoare.

Incertitudinea planează, de asemenea, asupra viitorului ajutorului militar acordat de UE Ucrainei.

Propunerea de a utiliza un fond militar administrat de UE – Fondul european pentru pace (EPF) – pentru a acorda Ucrainei 20 de miliarde de euro în arme și alte tipuri de sprijin în următorii patru ani s-a lovit de rezistența Germaniei.

Unii membri ai UE fac presiuni pentru ca la summit să se promită cel puțin cinci miliarde de euro pentru Ucraina prin intermediul EPF anul viitor, un plan pe care miniștrii de externe ai UE îl vor discuta luni cu omologul lor ucrainean.

În pofida perspectivelor sumbre, unii diplomați de la Bruxelles cred că blocul comunitar va evita cel mai rău scenariu și va respecta unele dintre promisiunile făcute Ucrainei.

„Va fi dificil? Da. Va fi extrem de dificil? Cel mai probabil. Va fi sânge pe pereți la un moment dat? Probabil. Dar continui să cred că este posibil să se găsească soluții”, a declarat un alt oficial de rang înalt al UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro