Vine criza pe piața imobiliară sau nu? Câteva răspunsuri clare, într-una din „cele mai dificile perioade”
- Redactia Hotnews
În pandemie, și în special după lockdown, se vorbea mult de achiziția de case sau apartamente mai mari. Era o tendință apărută din nevoia de a fi stăpân pe un spațiu exterior, atunci când au existat restricții de circulație, dar și pentru că biroul din coloșii de oțel se mutase în sufragerie. A fost o perioadă în care numărul de locuințe construite, dar și cele vândute au atins noi recorduri.
Treptat, peisajul economic a început să se deterioreze și am simțit cu toții cum prețurile la energie, bunuri și alimente au crescut fulgerător. Cuvintele cheie care au guvernat ultimii doi ani au fost „inflație” și „război”. Iar de aici, o cascadă de efecte care au ecou și în piața imobiliară.
Scăderea pragului până la care se aplică o TVA de 5% la achiziția locuințelor noi, de la 140.000 de euro, la 120.000 de euro, a spulberat anul acesta visul unei locuințe mai mari.
Și pentru că au o gaură de miliarde de lei de acoperit la bugetul de stat, guvernanții umblă acum, pentru a doua oară, la TVA la locuințe. De la 1 ianuarie 2024, aceasta crește la 9% și pune astfel capăt erei lui 5%, care a susținut piața 15 ani. Automat, prețul locuințelor va crește.
Piața rezidențială din București se află într-un declin temporar, spune Tinu Sebeșanu, CEO-ul dezvoltatorului Impact, dar este de așteptat ca atunci când dobânzile vor reveni la un nivel accesibil, cumpărătorii să-și îndrepte din nou atenția spre achiziția de locuințe noi.