Virgil Magureanu: Tabere din servicii participa la conflict
Personaj misterios, Virgil Magureanu a starnit mereu controverse si curiozitati.
Credeti ca actuala criza politica este bruiata de interventia unor forte externe?
— In orice criza politica, din orice parte a globului si in orice tara s-ar intampla, exista si imixtiuni externe, fie ca vrem, fie ca nu vrem.
Care ar fi fortele externe interesate sa destabilizeze eventual lucrurile in Romania?
— Cand spun interventii externe sau imixtiuni, ma refer la acei factori in mod obiectiv interesati de evolutia evenimentelor din Romania si care privesc
cu ingrijorare degradarea vietii publice pana la proportii si cu consecinte dintre cele mai ingrijoratoare pentru evolutia sistemului politic, democratiei si statului de drept.
In cele din urma, care sunt fortele externe care accentueaza criza interna?
— Au fost deja luari de pozitie publice: Statele Unite, prin declaratiile facute de ambasadorul Taubman, Uniunea Europeana, care astepta indeplinirea unor capitole scadente din angajamentele Romaniei luate inainte de aderare.
In ce fel SUA si UE ar accentua criza? Exista si un interes al Rusiei?
— Rusia nu putea sa fie indiferenta fata de evolutia de aici, mai ales atunci cand este declarata dusmanul ireductibil. Exista, desigur, de la o zi la alta o crestere a intereselor strategice ale Rusiei in tara, este vorba in special de interesele economice ale Rusiei pe acest teritoriu.
stiu, din surse de cea mai inalta acuratete, ca Rusia incearca, si deja cred ca tranzactiile sunt foarte avansate, sa cumpere tot ce inseamna baze de productie ale centralelor electrice pe carbuni, pe combustibili solizi, ca vor sa cumpere centrala de la Mintia Deva.
stiti, de asemenea, ca rusii sunt prezenti in industria de aluminiu si ca in legatura cu aceste investitii sunt o serie de nebuloase. Deci Rusia nu are cum sa fie indiferenta.
Exista cumva o arta secreta a mentinerii adversitatii ruso-occidentale pe teritoriul Romaniei?
– Nu. Este pur si simplu mediocritatea celor care isi vad propriile pozitii amenintate si se bazeaza pe prejudecata ca de la rusi ne vine totdeauna raul. Este o gogorita, pentru ca rusii privesc cu aceeasi ingrijorare degradarea vietii publice din Romania ca si alte parti implicate aici.
Nu pot sa va spun insa, pentru ca nu am rapoarte la zi, in ce masura exista forte oculte in aceasta imixtiune. Dar un fapt este sigur: relatiile cu Rusia sunt degradate pentru ca din partea romana nu au existat nici interesul si nici priceperea de a le ameliora. Este insa de-a dreptul primejdioasa agitarea ideii ca Rusia este dusmanul nostru etern.
Ca Rusia este o mare putere pe plan economic, politic si militar, ale carei interese strategice si sfere de influenta pot fi in contradictie cu ale noastre, este alta problema.
Romania ar fi trebuit sa tina cont mai mult de Moscova?
— Romania ar fi trebuit sa tina carma plecand de la un singur criteriu: de la interesele sale strategice.
Ar putea deveni periculoase aceste potentiale investitii rusesti in centralele electrice pe carbune din Romania, dat fiind ca vor controla un procent insemnat din sectorul energetic autohton.
— In acest fel, ar trebui sa incepem sa ne vaitam ca francezii, la randul lor, au pus mana in exclusivitate pe intreaga productie de automobile.
Deci nu e nici un pericol?
— Eu nu spun ca este sau nu este periculos, ci doar ca este un fapt economic, obiectiv si deocamdata ireversibil ca diferite factiuni ale capitalului international sa puna mana pe ramuri intregi ale economiei romanesti.
Asa au luat grecii telefonia romaneasca, cu mijloace oneroase. Asa au pus mana pe ramuri intregi ale cimentului romanesc francezii etc. si nu m-ati intrebat cat de periculoase pot fi aceste investitii pentru romani.
Exista o retea politico-economica de promovare a intereselor rusesti in Romania?
— Probabil ca da. si este normal sa existe atata vreme cat exista colosi de tip Lukoil care sunt deja implicati aici.
Aveti legaturi cu aceasta retea?
— Nu!
Alexandr Kondyakov, consultantul rus care s-a intalnit inainte de demiterea presedintelui cu mai multi lideri de partide, ar putea fi un emisar al presedintelui V. Putin.
— Nu am cunoscut acest personaj, am auzit de el in cateva randuri, dar nu stiu ce are de influentat si daca este realmente un personaj important.
Cand ati auzit prima data despre acest personaj?
— Nu stiu, sunt poate luni in urma, dar cu totul intamplator. Cand una sau alta dintre persoanele care au trecut sa ma vada mi-au spus ca au avut intalniri, dar era ceva nesemnificativ.
In orice caz, este o coincidenta curioasa prezenta acestui Kondyakov tocmai acum, cand taberele se afla in plina confruntare, la fel cum este ciudata si prezenta consilierilor americani pe langa liberali.
Sugerati ca si consilierii lui Tariceanu ar fi complici la degringolada interna?
— M-as indoi sa nu fie! S-a spus ca cei doi sunt maestri in specularea si promovarea unor aspecte negative in asa fel incat aceste aspecte negative sa duca pana la faliment in raporturile dintre beneficiarul lor si adversarul sau politic.
Lucru care s-a si intamplat. si nu pe banii personali ai cuiva.
Dar pe banii cui?
— In orice caz, nu pe banii adusi din pusculita de acasa.
Deci nu pe banii lui Patriciu?
— Eu nu doresc aici sa personalizez, atata vreme cat nu m-am ocupat de cine a platit factura pentru prestatia celor doi. Este de presupus ca primul ministru sau altcineva, in mod sigur, nu a platit din banii personali prestatia acestor oameni.
Este vorba de bani publici.
— Nu stiu.
Ce a castigat Tariceanu din aceasta escaladare?
— Pana una-alta, eu sunt convins ca Tariceanu isi joaca acum atat prezentul, cat si viitorul politic intr-o maniera definitiva.
Cozmin Gusa cultiva oarecum ostentativ relatiile pe care le are la diverse niveluri cu Kremlinul. La ce-i folosesc?
— Face acest lucru probabil pentru a mentine punti de intelegere in vederea imaginarii unei viitoare strategii in relatiile noastre cu Rusia.
Il cunoasteti pe Gusa?
— Da, ne cunoastem si as putea spune ca unele dintre atitudinile lui publice imi plac, altele, necunoscand ce dovezi are in legatura cu afirmatiile pe care le tot face, nu.
Sunteti prieteni?
— E mult spus.
Va intalniti?
— Intamplator, nu este o relatie intretinuta permanent, destul de rar ne intalnim, dar nu cu un scop anume.
Il mai sustineti pe Basescu?
— N-am pentru ce. Basescu este un om care isi apartine lui insusi. Nici nu cred ca-l mai poate sustine cineva. El acum este prizonierul propriei sale aventuri si propriei sale escaladari a unor mituri politice de care vad ca nu se poate dezbara.
Cand ati incetat sa-l mai sprijiniti?
— De indata ce dl Basescu, vazandu-si sacii in caruta, a refuzat ostentativ si de mai multe ori sa se mai vada cu mine. Deci cam din vara lui 2004 n-am mai avut nici un fel de legatura.
In 1989, cand dvs. complotati impotriva regimului Ceausescu, URSS juca un rol de innoire pentru Romania, la vremea aceea aveati relatii cu persoane din Moscova?
— Grupul din care eu am facut parte era destul de pestrit, unii dintre cei cu care ne-am intalnit in timp aveau, in mod cert, legaturi, eu nu le-am avut niciodata.
Ce fel de legaturi?
— De pilda, despre generalul Militaru, si nu numai, s-a spus ca aveau dosare in ce priveste implicarea in niste retele si ca erau pregatiti de retelele KGB-iste de acolo pentru a face actiuni pe teritoriul Romaniei.
Alti membri ai grupului aveau conexiuni cu serviciile secrete din URSS?
— Singurul despre care stiam cu certitudine ca avea legaturi era gen. Militaru si, intr-o anumita masura, stiu, de asemenea, de faimosul comandor Nicolae Radu, avea si el ceva relatii cu consulul sovietic de la Constanta, cred, cu care mi s-a spus ca intretinea relatii sistematice.
Exista fosti colaboratori ai Securitatii care acum sa fie in functii politice importante?
— Da, desigur, unii dintre ei, despre care s-a si vorbit de atatea ori prin presa, se pare ca au fost intr-adevar ofiteri acoperiti. Insa, atentie,
aici intrebarea trebuie pusa in alta parte, pentru ca dosarele ofiterilor acoperiti care au avut influenta pe diferite spatii, si nu oarecare influenta, se afla inca la SRI!
Lista lui Turcu e adevarata?
— Turcu o fi stiind el ce spune atunci cand a afirmat ceea ce a afirmat, dar mi-a displacut faptul ca aparitia lui publica, inclusiv acea lista, a fost foarte bine ticluita si regizata in asa fel incat sa loveasca intr-o singura parte, dar cred ca lista lui este partial adevarata.
Dan Voiculescu tot aduce in discutie problemele de dosar ale presedintelui Basescu.
— Nu dispun de destule elemente. Unele dosare au facut insa mereu obiectul unor negocieri foarte laborioase si al unor posibile santaje.
Se mai fac si acum?
— Desigur, ca intotdeauna, se va practica si santajul.
E posibil ca judecatorii Curtii Constitutionale sa fi fost santajati acum, in aceasta perioada?
— In mod sigur, Curtea Constitutionala n-a avut o atitudine coerenta si lineara. Daca au fost sau nu influente asupra judecatorilor mi-e greu sa ma pronunt.
Spuneati nu demult ca o serie de oameni politici s-ar afla pe statele de plata ale unor oameni de afaceri.
— si se afla si astazi.
Din ce partide?
— Din toate.
Exista politicieni care sunt platiti si din afara tarii? De companii straine, de servicii straine?
— Exista, dar nu va pot da nume.
Se observa, in zona serviciilor, o anumita turbulenta, care probabil a dus si la inlaturarea lui Claudiu Saftoiu. De ce credeti ca a fost dat deoparte?
— In principal, era total nepotrivit pentru rolul care i se atribuise, as spune ca a fost total dominat de structurile SIE si rejectat, in cele din urma, de sistem.
I se poate intampla acelasi lucru si directorului SRI, George Maior?
— Nu stiu. PSD n-a fost nicicand fericit cu Maior la SRI, fiindca partidul se astepta sa profite de anumite informatii.
60 DE SECUNDE
„Geoana nu va fi niciodata presedinte!”
In aceasta perioada, serviciile contribuie la conflictul intern?
— Cei mai multi actori politici ar vrea sa atraga aceste structuri de partea lor, iar biletelul disparut de la SRI demonstreaza ca fractiuni ale unor servicii sunt parte in conflict.
E posibil ca serviciile secrete sa se fi intors impotriva lui Basescu?
— Nu cred, dar situatia lui e, oricum, destul de grava.