Sari direct la conținut

Virgil Popescu: România nu redeschide alte mine, ci va crește capacitatea de extracție a cărbunelui la Complexul Energetic Oltenia

HotNews.ro
Centrala pe carbune, Foto: Bankwatch România
Centrala pe carbune, Foto: Bankwatch România

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat miercuri, pentru HotNews.ro că România nu redeschide alte mine pentru extracția de cărbune ci va crește capacitatea de extracție la Complexul Energetic Oltenia până la 300 de Megawați.

Decizia a fost discutată miercuri, în Guvern și are loc în contextul în care atât România cât și Europa caută soluții pentru a suplimenta creşterea producţiei de energie și a obține independenţa energetică faţă de Rusia.

„În România nu se redeschid alte mine ci, așa cum a anunțat și premierul, se va crește capacitatea de extracție a cărbunelui la Complexul Energetic Oltenia. S-a discutat să se pună în funcțiune încă o turbină iar până în luna mai se va crește capacitatea cu încă 300 de Megawați”, a explicat pentru HotNews.ro, ministrul Energiei.

De altfel la finalul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a declarat că au avut loc discuţii despre sectorul energetic, atât la nivelul coaliţiei, cât şi cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi conducerile structurilor energetice.

”După întâlnirea de aseară, în acest an, la CEO există posibilitatea ca, într-un timp relativ scurt – în luna mai – să pună în funcţiune încă o turbină şi astfel să adăugăm încă 300 de Megawați, iar prin reluarea lucrărilor de finalizare a investiţiei de la Iernut, până la finele anului, să avem, de asemenea, încă 210 Megawați în plus, ceea ce ne ajută foarte mult în toate demersurile noastre pentru a putea să producem energie cât mai multă”, a anunțat Ciucă.

Premierul a precizat că a avut, miercuri dimineaţă, o întâlnire cu o companie americană interesată să dezvolte capabilităţi de producere a energiei nucleare.

România s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență să facă o reformă a pieței de energie electrică, prin înlocuirea cărbunelui din mixul energetic și promovarea producției de electricitate din surse regenerabile.

Bruxelles-ul și statele membre au dus în ultimii ani o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic iar renunțarea la cărbunele extrem de poluant a dus însă la creșterea prețurilor la energie.

În contextul războiului Rusia-Ucraina, Uniunea Europeană a anunțat săptămâna trecută, prin vocea vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru Pactul verde, Frans Timmermans, că permite revenirea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune.

Potrivit Politico, Timmermans a anunțat că Uniunea Europeană va adopta legislația necesară pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele.

Între timp, mai multe state membre, printre care Italia și Polonia, au anunțat deja posibila redeschidere a unor centrale electrice pe cărbune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro