Vitaminele isi pierd calitatile daca sunt tinute in incaperi umede precum baia sau bucataria
Umiditatea din baie si bucatarie degradeaza calitatea vitaminelor si suplimentelor alimentare pastrate in aceste incaperi, chiar daca ambalajele sunt bine acoperite. Lisa Mauer, profesor asociat la Universitatea Purdue, specialist in stiinte alimentare, atrage atentia ca substantele cristaline, inclusiv vitamina C, unele vitamine din complexul B si alte suplimente nutritive sunt predispuse la un fenomen numit de specialisti “delicvescenta”.
Delicvescenta este procesul prin care substantele solide, solubile in apa, se dizolva in mediu umed. Pastrarea in conditii lipsite de umiditate si caldura contribuie la asigurarea eficacitatii acestor produse. “Ati putea observa sarea de bucatarie sau zaharul cum se coaguleaza vara, cum se aduna in gramajoare. Acela este un semn de delicvescenta”, explica prof. Mauer, al carei studiu a fost publicat de Medical News Today. “Puteti obtine instabilitati chimice similare, care sunt insa un pic mai problematice, daca folositi suplimente nutritive cu vitamina C”.
“Totusi, in cazul sarii de bucatarie sau al zaharului, coagularea nu are alt efect decat acela ca produsele devin mai greu de cantarit, dar nu isi pierd calitatile. Modificarile chimice devin insa o adevarata pacoste in cazul vitaminelor si suplimentelor nutritive. (…) Ingredientele isi pierd din calitati, iar termenul de valabilitate si aportul de substante nutritive scad”. “In functie de conditii si de continutul produsului, se poate intampla chiar ca, in unele cazuri, produsele sa isi piarda complet calitatile. Intr-un timp foarte scurt, o saptamana, este posibil sa se piarda tot continutul de vitamina C din produsele care au fost supuse delicvescentei”.
Astfel, baile si bucatariile nu sunt cel mai bun loc pentru depozitarea vitaminelor si suplimentelor alimentare, din cauza nivelului crescut de umiditate si caldura. In plus, prof. Mauer sustine ca, in foarte multe situatii, pastrarea produselor in ambalaje bine inchise cu capac nu este de mare ajutor.
“Deschiderea si inchiderea ambalajului va schimba atmosfera din interiorul recipientului. Daca deschideti capacul intr-o baie, dvs. adaugati un plus de umiditate de fiecare data cand descoperiti recipientul. Umiditatea din baia sau bucataria dvs. poate fi destul de ridicata, depinzand de cat de lung a fost dusul pe care l-ati facut, de exemplu, putand atinge chiar nivelul de 98%”.
“Resolidificarea produsului nu va reface nicio modificare chimica sau degradare deja produsa. Nu puteti recupera continutul de vitamina C dintr-un produs daca este resolidificat sau mutat intr-o incapere mai putin umeda”. “Reactiile chimice pe care le-am studiat nu sunt reversibile”.
Cei care folosesc astfel de produse pot observa daca sunt degradate, fiind atenti daca in recipient se observa semne de umiditate. Un alt semn de deteriorare, a adaugat prof. Mauer, sunt petele maronii, prezente mai ales la vitaminele pentru copii. “Aceste produse nu sunt neaparat nesigure, dar de ce sa dam unui copil un produs, ca si vitamina, daca acesta nu are vitamine in continut? Este ca si cum i-am da copilului, in felul acesta, o bomboana cu continut ridicat de zahar”.
Citeste articolul si comenteaza pe MedLive.ro.