Vitorul șef al diplomației americane Marco Rubio anunță condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina / Ce spune despre rolul SUA în NATO
Marco Rubio, candidatul lui Donald Trump pentru funcția de secretar de stat, a făcut apel miercuri la o „diplomație îndrăzneață” din partea Statelor Unite pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, scrie AFP.
„Acest război (din Ucraina) trebuie să se încheie și ar trebui să fie politica oficială a Statelor Unite să vrem să se încheie”, a declarat Marco Rubio, omul nominalizat de Donald Trump pentru postul de secretar de stat, la audierea sa de confirmare în Senat.
Actualul senator republican de Florida a declarat că principala problemă a Ucrainei nu este că „rămâne fără bani, ci mai degrabă că rămâne fără ucraineni”.
„Adevărul este că Rusia nu are cum să captureze întreaga Ucraină în acest conflict”, a spus el, citat de AFP.
Dar „este, de asemenea, nerealist să credem că o națiune de mărimea Ucrainei, indiferent cât de competentă (…), îi poate împinge pe acești oameni înapoi unde erau cu o zi înainte de invazie” în 2022, a adăugat Marco Rubio.
„Este important ca toată lumea să fie realistă. Trebuie să existe concesii din partea Federației Ruse, dar și din partea ucrainenilor”, a spus el.
Optimism în scădere
Donald Trump a promis la un moment dat că va rezolva conflictul în „24 de ore” de îndată ce va reveni la Casa Albă, provocând temeri că Ucraina va fi forțată să facă concesii majore în schimbul păcii.
Moscova a câștigat teren în ultimele luni, în timp ce armata ucraineană este epuizată și încă lipsită de resurse.
În ultimele zile, membrii viitoarei administrații au admis că un posibil armistițiu va fi mai greu de obținut.
Consilierii lui Donald Trump recunosc acum că războiul din Ucraina va dura luni de zile sau chiar mai mult pentru a fi rezolvat, ceea ce reprezintă o confruntare drastică cu realitatea a celei mai mari promisiuni de politică externă pe care a făcut-o preşedintele ales în campanie – încheierea unui acord de pace din prima sa zi când ajunge la Casa Albă, relatează Reuters.
Rolul SUA în NATO
La audierea sa de miercuri, Marco Rubio a declarat de asemenea că „rolul Statelor Unite și al NATO în secolul XXI” trebuie să fie pus în discuție.
Recunoscând importanța alianței în timpul Războiului Rece, senatorul a declarat că este important ca Statele Unite să nu aibă „doar aliați în domeniul apărării”, ci „aliați de apărare competenți, capabili să își apere regiunea”.
Donald Trump a declarat la începutul lunii ianuarie că țările NATO ar trebui să își crească bugetele de apărare la 5% din PIB.
Președintele ales nu și-a ascuns criticile pentru Alianța Nord-Atlantică, pilonul securității în Europa de la al Doilea Război Mondial.
În special, el a provocat panică în timpul campaniei electorale, amenințând că nu va mai garanta protecția țărilor NATO împotriva Rusiei dacă acestea nu vor aloca un buget suficient pentru apărarea lor.