Sari direct la conținut

Vizita cancelarului Scholz în România și interesele complexului militaro-industrial german

HotNews.ro
Cancelarul german Olaf Scholz, primit la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis , Foto: Agerpres
Cancelarul german Olaf Scholz, primit la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis , Foto: Agerpres

Cancelarul Olaf Scholz este în vizită de stat în România, la 13 ani după vizita Angelei Merkel. Datorită graniței lungi cu Ucraina, România a dobândit o nouă importanță în securizarea flancului estic al NATO. Pe lângă Schengen, Republica Moldova, tranziția energetică și grija față de refugiații ucraineni, există și un alt motiv al relativ neașteptatei vizite, detaliat într-o analiză a Welt TV.

Grupul german de armament Rheinmetall va deschide în curând un centru de întreținere pentru armele din Ucraina. „Rheinmetall lucrează din plin la înființarea unui centru militar de întreținere și logistică în România, o țară parteneră NATO”, a spus compania. Lucrările la șantierul din apropierea orașului Satu Mare au început deja. Așa-numitul centru de servicii ar trebui să „intre în funcțiune în aprilie 2023”.

Centrul de întreținere ar trebui „să joace un rol central în menținerea pregătirii operaționale a sistemelor de luptă occidentale utilizate în Ucraina și în asigurarea suportului lor logistic”. Compania a numit ca sisteme de arme posibile obuziere autopropulsate, tancuri de luptă principale Leopard 2, vehicule blindate Marder, vehicule blindate de tip Fuchs și camioane militare.

„Vehiculele de luptă ale forțelor armate NATO și vehiculele lor logistice vor fi, de asemenea, îngrijite acolo în viitor”, se arată în comunicat. Acest lucru ar asigura „timpi de răspuns mai rapizi și o mai bună securitate în lanțul de aprovizionare” pentru forțele armate de pe flancul estic al NATO.

„Este o preocupare cheie pentru noi, cei de la Rheinmetall, să oferim forțelor armate NATO și Ucrainei cel mai bun sprijin posibil în această situație critică”, a declarat directorul general Rheinmetall, Armin Papperger. „Cele mai mari solicitări sunt acum impuse oamenilor și materialelor. În ceea ce privește echipamentul, noi, cei de la Rheinmetall, dorim să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că soldații au echipamente fiabile în orice moment”.

În iunie 2022, Rheinmetall a fondat un centru de întreținere comparabil, în Jonava, Lituania, împreună cu compania parteneră, Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Acolo se face mentenanța vehiculelor de luptă ale forțelor lituaniene și ale altor forțe NATO staționate în țările baltice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro