Vizitele lui Mario Vargas Llosa în România. Ce spunea scriitorul peruan despre țara noastră

Mario Vargas Llosa, ultimul gigant al literaturii latino-americane, care a murit duminică, la vârsta de 89 de ani, a vizitat de trei ori România: în anii 1995, 2005 și 2013. Scriitorul de Nobel a venit în țara noastră pentru a-și prezenta cărțile apărute la noi, a participat la spectacole și a fost premiat.
Laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2010, Mario Vargas Llosa a venit pentru prima dată la Bucureşti între 12 și 16 octombrie 1995, cu ocazia lansării volumului autobiografic „Peştele în apă”, publicat de Editura Humanitas, şi pentru vernisajul unei expoziţii de fotografie a fiicei sale, Morgana.
Llosa a revenit în România în 2005. Scriitorul peruan a participat la Festivalul „Zile şi Nopţi de Literatură” de la Neptun, când Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Ovidius, în valoare de 10.000 de euro, pentru „valoarea operei literare şi pentru contribuţia la afirmarea libertăţii de expresie şi a toleranţei interetnice”, nota Adevărul în 2010.
Ultima dată când scriitorul a fost în România a fost pe 19 mai 2013, de data aceasta la Cluj. Scriitorul venea împreună cu soţia sa, Patricia, şi a fost întâmpinat la aeroport de o delegaţie din partea Universităţii Babeş-Bolyai.
„Sunt foarte recunoscător că am fost invitat. Este a treia mea vizită în România şi sunt sigur că va fi la fel de reuşită ca şi primele două. Am amintiri plăcute despre primele două vizite în România“, spunea Mario Vargas Llosa, citat de Adevărul.
„Sunt foarte recunoscător cititorilor mei din România, sunt bucuros că volumele mele sunt traduse şi în această ţară. Cred că e foarte important ca un scriitor să fie tradus într-o ţară cu o aşa de mare tradiţie culturală“, mai spunea scriitorul.
Llosa a participat, la Teatrul Național din Cluj, la un spectacol care a pus în scenă piesa sa „O mie şi una de nopţi”.
Mario Vargas Llosa a jucat și el in piesă, timp de aproximativ cinci minute. La finalul piesei, Mario Vargas Llosa a urcat pe scenă, în aplauzele spectatorilor.
„Mi-a plăcut foarte mult. Cred că este foarte personală, foarte originală tinerească, cu ceva umor şi, de asemenea, cu o tentă latino-americană. Mi-a plăcut. Actorii sunt foarte buni. Prestaţia a fost excelentă”, spunea scriitorul la finalul piesei, citat de Digi24.
La 20 mai 2013, la Cluj, scriitorul a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Babeş-Bolyai.
Programul lui Mario Vargas Llosa în România s-a încheiat pe 21 mai 2013 cu o sesiune de comunicări ştiinţifice, găzduită de scriitorul român Gabriel Liiceanu. Cei doi au purtat un dialog în faţa publicului, pe tema rolului pe care ar trebui să îl aibă ficţiunea în viaţa noastră.