Vladimir Putin: Cei mai mici membri ai familiei mele vorbesc fluent mandarina / Ce altă limbă străină mai este „minunată”, potrivit președintelui rus
- George Sîrbu
Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că cei mai mici membri ai familiei sale vorbesc fluent mandarina, dar le-a transmis elevilor ruși că nu trebuie să uite importanța limbii engleze, în ciuda popularității în creștere a limbii chineze, potrivit Reuters.
Putin are două fiice cu fosta sa soție Liudmila ce vorbesc rusă, engleză, germană și franceză. Putin, care a divorțat de soția sa în 2014, vorbește rar despre familia sa, dar are cel puțin trei nepoți, potrivit presei ruse.
„Unii dintre membrii familiei mele, cei mici, vorbesc și chineza – o vorbesc fluent”, le-a spus Putin elevilor de la Școala secundară nr. 20 din Kyzyl, Tuva, la aproximativ 4.500 km est de Moscova.
Pe fondul parteneriatului tot mai strâns între China și Rusia, mandarina a devenit din ce în ce mai populară în Rusia ca limbă străină, o tendință despre care Putin a spus că se datorează dezvoltării contactelor în economie, politică și societate.
Ce altă limbă străină mai este „minunată”
Putin, care vorbește fluent germana, dar a luat și lecții pentru a-și îmbunătăți engleza, a spus că elevii nu ar trebui să uite importanța limbii engleze.
„Engleza este o limbă minunată, care a oferit omenirii multe în ceea ce privește combinarea cunoștințelor și unirea oamenilor în domeniul culturii și așa mai departe”, a spus Putin.
Rusa, engleza, tătara, germana și ceceana sunt cele mai vorbite limbi din Rusia, potrivit recensământului din 2022. Deși mandarina este mult mai puțin vorbită, în ultimii ani a crescut rapid în popularitate ca limbă străină.
În luna mai, Putin și președintele chinez Xi Jinping au anunțat o „nouă eră” de parteneriat între cei doi mari rivali ai Statelor Unite.
China și Rusia au anunțat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a începe invazia în Ucraina.
Engleza este cea mai folosită limbă din lume, cu aproximativ 1,5 miliarde de vorbitori, urmată de mandarină, cu aproximativ 1,1 miliarde de vorbitori, și apoi de hindu, spaniolă, arabă, franceză, bengali, portugheză, rusă și urdu, potrivit Ethnologue, un centru de cercetare lingvistică.