Sari direct la conținut

Vladimir Putin: „Duşmanul a încercat să lovească centrala nucleară din Kursk în timpul nopţii”

HotNews.ro
Vladimir Putin: „Duşmanul a încercat să lovească centrala nucleară din Kursk în timpul nopţii”
Președintele rus Vladimir Putin participă la o reuniune privind situația din zonele de frontieră ale regiunilor Belgorod, Kursk și Briansk, la reședința de stat din Novo-Ogaryovo de lângă Moscova, Rusia, 22 august 2024. FOTO: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară de la Kursk, din regiunea rusă cu acelaşi nume, unde de două săptămâni se desfășoară ofensiva de amploare a forţelor ucrainene, informează agențiile AFP şi Reuters.

„Duşmanul a încercat să lovească centrala nucleară în timpul nopţii”, a afirmat Vladimir Putin cu prilejul unei reuniuni, transmise la televiziunea rusă, cu membri ai guvernului şi guvernatorii regiunilor frontaliere ale Ucrainei, potrivit Agerpres.

„AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, n.r.) a fost informată”, a adăugat liderul de la Kremlin, fără a prezenta probe ale acuzaţiilor lansate.

În deschiderea reuniunii, Putin a spus: „V-am adunat pentru a discuta situaţia care evoluează în acest moment în regiunile de frontieră ale Rusiei”.

Prim-vicepremierul Denis Manturov a declarat cu acest prilej că Rusia evaluează pagubele provocate agriculturii şi industriei în regiunile de frontieră.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a spus că 133.190 de oameni au plecat sau au fost evacuaţi din regiune. Putin l-a întrebat dacă cooperarea cu agenţiile militare şi de aplicare a legii funcţionează şi Smirnov a răspuns afirmativ.

Aleksei Smirnov i-a spus lui Putin, în cadrul aceleiași reuniuni, că situația la centrala nucleară din Kursk este stabilă.

Guvernatorul regiunii Briansk, Aleksandr Bogomaz, i-a spus la rândul său lui Putin că forţele de la frontieră au împiedicat o echipă ucraineană de recunoaştere şi sabotaj să pătrundă în regiune.

Șeful AIEA vrea să vină la centrala din Kursk săptămâna viitoare

În presa rusă nu au existat informații anterioare privind o tentativă de atac asupra sitului nuclear din Kursk, care se află în centrul atenției după ce Ucraina și-a lansat ofensiva transfrontalieră în regiunea Kursk, pe 6 august, mai scrie AFP.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, intenționează să viziteze centrala nucleară de la Kursk săptămâna viitoare, a declarat un purtător de cuvânt al agenției, pentru France Presse, mai devreme în cursul zilei de joi.

Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc că pun în pericol securitatea nucleară de-a lungul celor doi ani și jumătate de conflict din Ucraina.

În primele zile ale invaziei pe scară largă, trupele ruse au cucerit centrala abandonată de la Cernobîl din nordul Ucrainei și centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Rusia controlează în continuare centrala de la Zaporojie și a fost acuzată de „șantaj nuclear” de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Moscova, la rândul său, susține că forțele ucrainene au încercat să lovească centrala din Zaporojie în mai multe rânduri, prin intermediul unor atacuri cu drone.

După ce Ucraina și-a lansat incursiunea armată în regiunea Kursk, AIEA a îndemnat atât Rusia, cât și Ucraina să dea dovadă de „maximă reținere” pentru a „evita un accident nuclear cu potențial de consecințe radioactive grave”.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro