Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 911: Ucraina spune că a folosit o bombă ghidată americană pentru a lovi Rusia / Aerodromul Marinovka, atacat de Kiev / Ucrainenii lansează o contraofensivă în Harkov

LIVE Război în Ucraina, ziua 911: Ucraina spune că a folosit o bombă ghidată americană pentru a lovi Rusia / Aerodromul Marinovka, atacat de Kiev  / Ucrainenii lansează o contraofensivă în Harkov
Soldați ucraineni, pe frontul de lângă Pokrovsk Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Armata ucraineană a declarat că forțele sale au fost atacate în mod repetat miercuri în jurul orașului Pokrovsk, unde forțele ruse fac presiuni pentru a înainta. Explozii s-au auzit în orașul rus Kalach-na-Donu din regiunea Volgograd în noaptea de 22 august, în urma a ceea ce pare a fi un atac cu dronă. Incidentul a fost urmat de un incendiu la un aerodrom din apropiere.

Sinteza zilei:

Baza aeriană NATO din orașul german Geilenkirchen și-a ridicat nivelul de securitate pe baza informațiilor serviciilor de informații care indică o potențială amenințare, a anunțat joi seara, relatează Reuters.

„Tot personalul care nu este esențial pentru misiune a fost trimis acasă ca măsură de precauție”, a spus baza într-un comunicat pe platforma de socializare X, fără a oferi detalii. „Siguranța personalului nostru este prioritatea noastră principală. Operațiunile continuă așa cum era planificat.”

Forțele aeriene ucrainene au anunțat joi că au folosit o bombă GBU-39 de fabricație americană pentru a lovi un post de comandă rusesc în regiunea Kursk din Rusia, unde Ucraina a lansat un atac transfrontalier, relatează Reuters.

Atacurile rusești cu drone au ucis doi civili și au rănit un al treilea joi în regiunea Sumî a Ucrainei, la granița cu Rusia, a anunțat administrația regională într-un comunicat, relatează Reuters.


Regiunea Sumî este vecină cu regiunea Kursk din Rusia, unde trupele ucrainene au organizat o incursiune de la începutul acestei luni.

Fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, este citat de agenția rusă Tass spunând că președintele ucrainean Vladimir Zelenski a creat riscul unui război nuclear pentru toți aliații săi fără acordul lor, ordonând un atac asupra Regiunii Kursk a Rusiei.

Tusk îl susține pe premierul indian în încercarea acestuia de a fi mediator în războiul din Ucraina

Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi că susţine iniţiativa premierului indian Narendra Modi de a juca rolul de mediator între Ucraina şi Rusia, informează agenția germană de presă DPA.

„Sunt foarte încântat că prim-ministrul şi-a reafirmat disponibilitatea de a face personal eforturi pentru o încheiere paşnică, corectă şi rapidă a războiului”, a declarat Tusk la Varşovia, după discuţiile cu Modi, potrivit Agerpres.

Modi a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că, după părerea sa, conflictul nu poate fi rezolvat pe câmpul de luptă.

În cursul după-amiezii, Modi s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

India a avut discuţii diplomatice atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia, şi a criticat în mod repetat sancţiunile occidentale asupra Moscovei.

Narendra Modi a dorit să fie perceput drept un mediator între cele două părţi. El s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în luna iulie, în apropiere de Moscova. O înregistrare cu cei doi lideri îmbrăţişându-se a provocat indignare în Europa şi la Washington, în special pentru că a avut loc după un atac rusesc asupra unui spital de copii din Kiev.

Modi va merge la Kiev în continuarea deplasării sale şi urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Reacția Kremlinului față de soldații ucraineni care controlează o parte din regiunea Kursk din Rusia a fost până în prezent moderată, în timp ce își continuă activitatea ca de obicei, în loc să țină discursuri amenințătoare, scrie joi agenția France Presse.

Un incendiu a izbucnit joi în portul rusesc Kavkaz, din sudul regiunii Krasnodar, în urma unui atac ucrainean asupra unui feribot încărcat cu combustibil, au declarat autoritățile locale, relatează Reuters.

Brigada a 3-a de Asalt a Ucrainei anunță o „ofensivă în plină desfășurare” în Harkov

Brigada a 3-a de Asalt Separat a Ucrainei a publicat joi o înregistrare video despre care afirmă că este prima ce arată o „ofensivă în plină desfășurare”, imaginile fiind filmate „undeva în regiunea Harkov”, scrie The Kyiv Independent.

„Detaliile vor fi dezvăluite mai târziu. Așteptați vești bune de la Brigada a 3-a de asalt”, scrie în postarea făcută de această unitate militară, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Kievul afirmă că Rusia a pierdut peste 600.000 de soldați de la începutul războiului

Ucraina a afirmat că Rusia a pierdut mai mult de 600.000 de soldați de la începutul invaziei sale pe scară largă, scrie Sky News.

Într-o actualizare a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, publicată joi, au fost prezentate în detaliu pierderile Rusiei de până acum.

Acestea includ 604.140 de oameni, peste 600 de elicoptere și avioane, peste 16.000 de vehicule blindate și peste 8.500 de tancuri.

Conducerea armatei ucrainene mai spune că forțele ruse au pierdut, doar pe parcursul ultimelor 24 de ore, nu mai puțin de 1.130 de soldați.

Cifrele nu au putut fi verificate în mod independent.

Ucraina nu vede semne ale unei concetrări de trupe în Belarus, la granița comună

Poliţia de frontieră din Ucraina a anunţat joi că nu a văzut semne de mişcări de trupe din Belarus sau de echipamente militare în apropierea graniţei comune, după ce Minskul a anunţat că trimite în zonă trupe suplimentare, informează Reuters.

Duminică, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că a desfăşurat aproape o treime din forţele sale armate de-a lungul frontierei, pretinzând că Kievul a staţionat aici peste 120.000 de soldaţi.

„Nu vedem nicio mişcare directă în apropierea frontierei, nici de echipament, nici de personal”, a declarat la televiziunea naţională Andrii Demcenko, purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră, potrivit Agerpres.

El a adăugat că situaţia din apropierea frontierei cu Belarus „nu s-a schimbat în general”.

Luni, Andrei Lukianovici,, comandantul apărării aeriene a Belarus, a declarat că forţele din apropierea frontierei au fost semnificativ mărite. „Aviaţie, forţe de apărare antiaeriană şi trupe radio-tehnice au fost desfăşurate”, a adăugat el.

La câteva zile după incursiunea surpriză a Ucrainei, de la 6 august pe teritoriul rus, Lukaşenko, un aliat loial al preşedintelui rus Vladimir Putin, a sugerat, fără a prezenta dovezi, că Kievul ar putea avea planuri să atace Belarusul.

Guvernatorul din Kursk anunță că 133.000 de oameni au fost evacuați, iar 20.000 au rămas în zonele de frontieră

Aproximativ 20.000 de civili ruși rămân în zonele de frontieră din regiunea sud-vestică rusă Kursk, au anunțat joi autoritățile ruse, după ce peste 133.000 de persoane au fost evacuate pe fondul confruntărilor dintre forțele ucrainene și cele ruse, scrie The Moscow Times.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a furnizat cele mai recente cifre privind evacuările civililor în cadrul unei întâlniri televizate cu președintele Vladimir Putin și alți oficiali guvernamentali.

„Până astăzi, 133.190 de persoane au plecat, 19.376 de persoane au rămas”, a declarat Smirnov, adăugând că opt districte din regiunea Kursk, cu o populație totală de peste 150.000 de persoane, sunt în prezent sub ordine de evacuare.

El nu a furnizat un bilanț actualizat al victimelor civile, deși mass-media de stat, citând surse anonime, a scris că numărul persoanelor ucise în timpul luptelor din regiunea Kursk este mai mult decât dublu față de cifra oficială de 12 persoane.

Smirnov a prezentat ultima dată un bilanț al victimelor civile la o întâlnire cu Putin pe 12 august, în timpul căreia președintele rus l-a întrerupt brusc pe guvernator atunci când acesta vorbea despre progresele militare ucrainene în regiunea implicată.

Putin a declarat joi că intenționează să aibă o convorbire separată cu Smirnov mai târziu în cursul zilei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Ucraina că a încercat să lovească centrala nucleară de la Kursk, din regiunea rusă cu acelaşi nume, unde de două săptămâni se desfășoară ofensiva de amploare a forţelor ucrainene, scriu agențiile AFP şi Reuters.

Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că va vizita centrala nucleară Kursk din Rusia pe fondul riscurilor de siguranță asociate cu incursiunea în curs a Ucrainei, a informat Financial Times (FT) pe 22 august, relatează Kyiv Independent.

Rusia a început deja fortificarea centralei nucleare, care este situată la aproximativ 60 de kilometri nord de orașul rus Sudja ocupat de Kiev.

Grossi a menționat că centrala din Kursk este situată „din punct de vedere tehnic în raza artileriei” pozițiilor ucrainene.

„Și din moment ce există luptă, sunt foarte îngrijorat”, a adăugat el.

MOL este în ultimele stadii ale negocierilor de înființare a unei scheme care să asigure fluxurile de țiței din Rusia după ce Ucraina a interzis Lukoil, principalul partener al companiei petroliere ungare, să transporte prin conductele care îi traversează teritoriul, a anunțat joi un oficial guvernamental de la Budapesta.

Rusia a deschis o anchetă împotriva unui jurnalist de la postul american de televiziune CNN şi a doi reporteri ucraineni care au realizat reportaje în regiunea Kursk, considerând că au trecut „ilegal” graniţa dinspre Ucraina, deși sunt corespondenți de război care au relatat dintr-o zonă de conflict.

Rusia a arestat trei bărbați, printre care un moldovean, sub acuzația că plănuiau atacuri asupra Crimeei. Cei trei sunt acuzați că lucrau în favoarea serviciilor secrete ucrainene și plănuiau atacuri cu bombă în Crimeea și furnizau secrete militare, a anunțat joi Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia, potrivit publicației independente ruse The Moscow Times.

Serviciul rus de securitate FSB a deschis un dosar penal împotriva unui jurnalist care lucrează pentru CNN și care, potrivit FSB, a trecut ilegal frontiera rusă pentru a filma un reportaj în regiunea Kursk, a anunțat joi agenția de presă Interfax.

Interfax l-a identificat pe jurnalist drept Nick Paton Walsh, cetățean britanic. Agenția a precizat că FSB a deschis, de asemenea, cazuri similare împotriva a doi jurnaliști ucraineni

FSB a precizat că Moscova va emite în curând un mandat internațional de arestare legat de aceste cazuri. Pedeapsa maximă pentru orice persoană găsită vinovată de trecerea ilegală a frontierei este de cinci ani de închisoare, a declarat acesta.

Rușii construiesc adăposturi de beton în Kursk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful armatei ucrainene Oleksandr Sîrski efectuează o vizită în regiunea Sumî, aflată la granița cu Rusia. Cu această ocazie, el a precizat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra unei noi localități din Kursk. Anterior, Kievul a spus că trupele sale au capturat peste 90 de așezări.

Autoritățile ruse din Kursk au început să instaleze adăposturi de beton pentru a sprijini civilii în contextul luptelor declanșate în regiunea din vestul Rusiei de incursiunea ucraineană, relatează Reuters.

Guvernatorul regional Alexei Smirnov a anunțat pe Telegram că oficialii locali din orașul Kursk, capitala regiunii cu același nume, instalează adăposturile în zonele aglomerate, inclusiv în 60 de stații de autobuz. Adăposturi similare vor fi instalate și în alte două orașe din regiune.

Forțele ruse au prevenit intrarea în regiunea rusă Briansk a unei echipe de sabotori ucraineni, a anunțat joi guvernatorul regional Alexander Bogomaz, citat de Reuters.

El a spus că tentativa a avut loc în districtul Klimovo, care se învecinează cu regiunea ucraineană Cernihiv. Regiunea Briansk se află la nord-vest de Kursk unde trupele ucrainene au reușit cu succes să pătrundă și să avanseze în această lună.

Explozii s-au auzit în orașul rus Kalach-na-Donu din regiunea Volgograd în noaptea de 22 august, în urma a ceea ce pare a fi un atac cu dronă, au raportat mai multe canale de Telegram, potrivit Kyiv Independent.

Incidentul a fost urmat de un incendiu la un aerodrom din apropiere. Regiunea Volgograd este situată la aproximativ 900 de kilometri sud-est de Moscova.

Potrivit informațiilor preliminare, atacul a vizat baza aeriană Marinovka din satul Oktiabrski, la aproximativ 20 de kilometri de Kalach-na-Donu. Martorii din zonele din apropiere au declarat că au auzit între șase și 10 explozii puternice în timpul atacului, însoțite de sunetele distinctive ale dronelor, potrivit mai multor canale rusești de Telegram.

Locuitorii din Kalach-na-Donu au început să raporteze explozii în jurul orei 3:30. Canalul Baza a relatat că una dintre drone ar fi fost interceptată la câțiva kilometri de aerodrom, în timp ce resturile de la a doua dronă au căzut pe o structură temporară din apropiere, provocând un incendiu.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de miercuri, ziua 910 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro