Sari direct la conținut

Vladimir Putin interzice exporturile de petrol rusesc către țările care impun un plafon de preț

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un decret care interzice din februarie 2023 exporturile de petrol și produse petroliere către țările care impun un plafon de preț pentru importurile din Rusia, anunță Reuters.

Măsura luată de Putin vine după ce grupul G7, Uniunea Europeană și Australia au ajuns mai devreme în cursul lunii decembrie la un acord pentru plafonarea prețului la țițeiul rusesc transportat pe mare la 60 de dolari pe baril, ultima dintr-o serie de sancțiuni menite să taie finanțarea mașinăriei de război a Rusiei.

Această măsură este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă, ambele sancțiuni intrând în vigoare pe 5 decembrie.

Țările membre ale UE ajunseseră la un acord privind plafonarea prețului la petrolul rusesc în data de 2 decembrie, acesta fiind rapid aprobat și de grupul G7. În ceea ce privește embargoul asupra importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă, un consens în acest sens a fost atins încă de la începutul lunii iunie.

Vladimir Putin anunțase încă de joia trecută că va semna un decret care va prezenta răspunsul Rusiei la aceste măsuri.

Interdicția asupra exporturilor de petrol către UE intră în vigoare în februarie

Decretul semnat de acesta astăzi stipulează că interdicția asupra exporturilor intră în vigoare pe 1 februarie 2023 și se va aplica până la 1 iulie 2023.

Exporturile de țiței vor fi interzise din prima zi a lui februarie, dar data pentru produsele petroliere urmează să fie stabilită de guvernul de la Moscova, existând posibilitatea ca ea să intervină mai târziu.

Decretul prevede de asemenea că Putin poate acorda derogări de la interdicție în anumite cazuri speciale.

Oficiali de la Moscova au avertizat în mod repetat că Rusia nu va exporta petrol în cadrul plafonului de preț impus de Occident în contextul în care Putin afirmă că exporturile energetice rusești vor fi redirecționate către Asia, o afirmație față de care experții din domeniu și-au exprimat scepticismul.

Rusia a acumulat în secret o flotă de peste 100 de petroliere vechi pentru a ajuta la eludarea restricțiilor occidentale privind vânzările de petrol.

Se așteaptă ca măsurile punitive ale UE și G7 să taie accesul Moscovei la o mare parte a flotei mondiale de petroliere, deoarece asigurătorii nu vor mai putea acoperi navele care transportă petrol rusesc – indiferent de destinația lor – decât dacă acesta este vândut în cadrul sistemului de plafonare a prețurilor.

Urmărește ultimele evoluții din a 307-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro