Sari direct la conținut

Vladimir Putin voia să pună paie pe foc în Orientul Mijlociu, dar planul lui a fost dat peste cap

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov / AP / Profimedia

Rusia a plănuit să trimită arme și alte echipamente militare rebelilor Houthi din Yemen, dar presiunile diplomatice au forțat Kremlinul să renunțe la acțiune. Planul lui Vladimir Putin subliniază că parteneriatul dintre Moscova și Teheran este în creștere, notează analiștii de la Institul pentru Studiu Războiului.

Think-tank-ul american menționează în analiza privind războiul din Ucraina că planul Moscovei pentru înarmarea grupului rebel susținut de Iran, care controlează o mare parte din Yemen, indică parteneriatul militar în creștere dintre Moscova și Teheran și sugerează că Rusia încearcă probabil să se folosească de apropiații iranienilor pentru a confrunta indirect Occidentul și a influența astfel deciziile luate de lideri occidentali.

Potrivit CNN, oficiali americani și alte surse familiarizate cu subiectul au declarat că Rusia se pregătea să livreze rachete nespecificate și alte echipamente militare rebelilor susținuți de Iran la sfârșitul lunii iulie 2024, dar a renunțat la plan după demersuri diplomatice din Statele Unite și Arabia Saudită. Dar sursele canalului de televiziune american nu sunt sigure dacă presiunea saudită asupra Moscovei s-a dovedit esențială în anularea potențialului transfer de arme, a remarcat ISW.

Oficialii americani au declarat că Rusia a considerat înarmarea și consilierea rebelilor Houthi drept represalii pentru o oarecare relaxare a restricțiilor americane privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane pentru lovituri pe teritoriul rus.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la începutul lunii iunie 2024 că, drept „răspuns simetric”, Rusia va furniza arme cu rază lungă de acțiune unor actori nespecificați pentru lovituri împotriva Occidentului.

Potrivit analiștilor ISW, planurile Moscovei de a-i sprijini pe rebelii Houthi pentru a confrunta indirect Occidentul și a amenința cu o nouă escaladare sunt în concordanță cu o serie de operațiuni rusești de informare și hibride menite să împingă Occidentul să își retragă sprijinul pentru Ucraina de teama unei confruntări cu Rusia.

Dorința lui Putin de a lua în considerare sprijinirea rebelilor din Yemen în timp ce aceștia atacă Israelul și transportul maritim internațional face parte din aprofundarea cooperării militare ruso-iraniene și din dependența tot mai mare a Rusiei de Iran pentru arme și componente de înaltă precizie, apreciază analiștii ISW.

Parteneriatul tot mai profund al Rusiei cu Iranul va încuraja probabil Moscova să ia în considerare sprijinirea altor aliați ai iranienilor și valorificarea acestor grupuri în alte încercări indirecte de a amenința Occidentul cu escaladarea situației din Orientul Mijlociu.

Dorința crescută a lui Putin de a utiliza Iranul și „acoliții” săi pentru a confrunta indirect Occidentul va zădărnici încercările Rusiei de a prezenta politica sa externă în Orientul Mijlociu ca fiind echilibrată și poate complica și mai mult relațiile Moscovei cu țările preocupate de cooperarea ruso-iraniană, conchide analiza ISW.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro