Sari direct la conținut

„Voi fi împotriva oricărui incompetent și cu probleme de integritate, indiferent de naționalitatea lui” – Cioloș, după ce Plumb a fost respinsă în Parlamentul European

HotNews.ro
Dacian Ciolos, Foto: Hotnews
Dacian Ciolos, Foto: Hotnews

„Voi fi împotriva oricărui incompetent și cu probleme de integritate, indiferent de naționalitatea lui. Asta ca să fie foarte clar”, a declarat Dacian Cioloș la Bruxelles, în contextul în care unii europarlamentari români de la PSD l-au acuzat pe el și pe alții că au fost împotriva unui candidat român și că ar duce scandalurile de „acasă” la Bruxelles. „De săptămâni întregi îmi bat capul să-i conving pe cei de acasă că aici trebuie trimiși oameni competenți tocmai pentru că reprezintă România”, spune Cioloș.

„Voi fi împotriva oricărui incompetent și cu probleme de integritate, indiferent de naționalitatea lui. Asta ca să fie foarte clar. De săptămâni întregi îmi bat capul să-i conving pe cei de acasă că aici trebuie trimiși oameni competenți tocmai pentru că reprezintă România. Nu-i vorba de o bătălie a românilor contra altora, dar eu nu vreau să-mi fie rușine, că am o responsabilitate ca român în Parlamentul ăsta”, a spus Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români la Bruxelles.

„Stăm și discutăm de câteva săptămâni să-i convingem pe niște oameni acasă că dincolo de târguielile dintr-un partid sau altul, aici trebuie să trimitem oameni care să lucreze pentru Comisia Europeană. În momentul în care un comisar a fost acceptat el nu mai e polonez, francez, român sau belgian, e comisar european și trebuie să lucreze pe grila de competențe europeană”, a spus Cioloș.

„La noi, până acum cel puțin, PSD-ul a luat aceste poziții în discuție ca fiind ceva ce li se cuvine lor pentru că sunt la guvernare și trimit pe cine vor ei. Uitați-vă la cum au numit miniștrii de când sunt la guvernare din 2017, pe aceleași criterii”, a mai spus Cioloș.

Prin acest mod de a gândi și de a alege candidații, PSD-ul „pune în dificultate și președinta Comisiei Europene, și Parlamentul European pentru că nu ne putem juca cu competențele. Uitați-vă, comisari care au fost audiați până acum cărora li se cer informații suplimentare, or să fie la unii amânări sau o a doua audiere”, spune Cioloș.

Rovana Plumb, propunerea PSD pentru fotoliul de comisar european pe Transporturi, a fost respinsă de comisia JURI a Parlamentului European pe motiv că ar fi într-un conflict de interese care nu i-ar permite să-și exercite mandatul european, în urma împrumuturilor primite conform declarației de avere.

Miercuri, începând de la 10:00 (ora României), candidatul propus de țara noastră urma să fie audiat în comisiile de specialitate ale PE pentru funcția de comisar european pentru Transporturi.

Între timp, Viorica Dăncila a anunțat că PSD îl va susține pe Dan Nica pentru funcția de comisar european. Ca rezervă, PSD o propune și pe Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro