Sari direct la conținut

Vor rămâne prețurile RCA plafonate și după 30 iunie? Ministrul de Finanțe spune că așteaptă analiza ASF

HotNews.ro
masini, Foto: Dreamstime
masini, Foto: Dreamstime

​Menținerea sau nu a plafonării prețurilor RCA va fi decisă de o analiză a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care ar trebui să vină „în ultima decadă a lunii iunie”. „În funcție de această analiză o să luăm decizia cea mai potrivită pentru a fi protejati atât asigurații și să nu producem perturbări în piața asigurărilor”, a declarat luni ministrul de Finanțe Marcel Boloș, prezent la o conferință organizată de asigurătorii UNSAR.

  • „Așteptăm o analiză pe care o face ASF, întrucât ea are responsabilitatea monitorizării pieței asigurărilor.
  • În funcție de aceasta analiză o să luam decizia cea mai potrivită pentru a fi protejati atât asigurații și să nu producem perturbări în piața asigurărilor.
  • Mai sunt 20 de zile și sunt convins că vor veni cu o propunere”, a declarat luni Marcel Boloș întrebat de HotNews.ro dacă plafonarea prețurilor RCA va continua și după data de 30 iunie 2024.

Întrebat dacă are indicii legate de oportunitatea unei noi decizii de amânare a plafonării tarifelor RCA, Boloș a spus că nu vrea să se antepronunțe.

  • „Nu aș vrea să mă antepronunț pentru că o antepronunțare pe acest domeniu este foarte sensibilă, dat fiind faptul că discutăm de peste 8 milioane de asigurați și trebuie să avem un echilibru între primele de asigurare plătite de asigurați și valoarea despăgubirilor plătite de asigurători.
  • În ultima decadă a lunii iunie ne așteptăm să avem această analiză și sa luăm o decizie. E prematur să ne antepronunțăm pe un subiect atât de complex”, a spus Boloș.

Ultima prelungire a plafonării prețurilor RCA a fost luată de Guvernul Ciolacu la finele lunii martie din acest an, pentru încă 3 luni, termen care expiră la data de 30 iunie 2024.

  • „Vrem să combatem acest risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață și să dăm o mână de ajutor românilor cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a declarat atunci premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul a aprobat joi actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023.

Și comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA rămân limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, respectiv 1 aprilie 2024, a anunțat Ministerul de Finanțe.

Practic rămân în vigoare aceleași măsuri decise în decembrie 2023, doar că perioada de aplicare se prelungește cu 3 luni, de la 1 aprilie 2024.

Anunțul făcut de premier a venit în ciuda faptului că atât transportatorii cât și asigurătorii au reclamat că prelungirea plafonării prețurilor RCA nu este oportună și ar putea avea efecte contrare celor așteptate.

Transportatorii și asigurătorii contestă decizia Guvernului

Confederația transportatorilor auto (COTAR) a solicitat în luna martie Guvernului să respingă prelungirea plafonării tarifelor RCA propusă de Ministerul de Finanțe, dacă nu se face la tariful de referință afișat de ASF. „Deși s-a văzut că prețurile cresc indiferent de plafonare, companiile de asigurări vor avea ocazia să dubleze prețurile, la finalul perioadei de așa-zisă plafonare, sub pretextul că până atunci nu au fost creșteri de tarif”, susțin transportatorii.

De cealaltă parte, asigurătorii și-au arătat nemulțumirea față de decizia de a prelungi pentru a 3-a oara perioada de plafonare a primelor RCA, cu înca 3 luni, până la 30 iunie 2024, fără a lua în calcul nici măcar efectele inflației.

  • „Reamintim că, începand cu luna aprilie 2023, tarifele RCA au fost plafonate. Inițial, măsura a fost luată pentru 6 luni, prelungită cu înca 3 luni, pentru ca, mai apoi, la finalul anului trecut, Guvernul să o prelungească încă o data cu o ajustare de 6,8%, care nici macar nu acoperea inflatia din 2023 (10,4% cf. INSSE).
  • Cel mai important însă, dauna medie RCA a crescut la trimestrul trei al anului trecut chiar mai mult decât inflația, cu circa 12%, căci despăgubirile nu au fost și ele plafonate”, au reclamat asigurătorii membri UNSAR.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro