Sari direct la conținut

Votul: Cum ne batem singuri joc de noi

HotNews.ro
Dragos Paul Aligica, Foto: Hotnews
Dragos Paul Aligica, Foto: Hotnews

Veni acum randul votului: Hai sa ne batem joc si sa golim de sens si principiul asta.Ce fac oamenii astia cu autocarul, sau cu uleiul si malaiul electoral?! Organizeaza si ei acolo o mica-mare frauda a votului. Ei, mare lucru?! Se poate? Sunt probleme grave ale guvernarii la ora asta… Stam sa ne pierdem timpul cu mizilcuri?!

Impresia mea e ca nu se intelege ca fraudarea votului este unul dintre cele mai grave delicte intr-o democratie. In democratie, fiecare vot reprezinta putere pe care un concetatean o are asupra celorlalti concetateni, asupra fiecaruia dintre noi. Nu e de joaca. Votul reprezinta cheia distributiei puterii intr-o societate. Bazele pe care are loc votul si corectitudinea sa sunt esentiale. Cine nu a inteles ramificatiile acestui lucru, nu a inteles democratia.

Cand cineva fura, manipuleaza, masluieste etc la vot, isi bate joc in mod direct si explicit de fiecare dintre cei ce opereaza cinsitit in sistemul de referinta al democratiei. E echivalentul la a-ti baga mana in buzunar direct si pe fata, a-ti submina impactul ca cetatean, mic cum e el de la bun inceput, dar real.

Instrumentul cheie al democratiei e votul. Al economiei este moneda. Falsificarea, devalorizarea acestora inseamna subminarea insasi esentei sistemelor institutionale respective. Cand cineva voteaza dublu, gestul este echivalentul falsificarii de moneda. E un delict care duce la redistributie sociala de la cei ce voteaza cinstit sau folosesc moneda cinstit catre infractori. A vota, trebuie sa fie un act politic pur, unic si necovertibil. E o chestiune de deliberare, constiinta, informare, discernamant, principii. Cand o societate nu intelege asta si permite subminarea, pervertirea, falisficarea, diluarea votului, isi distruge sistemul democratic din radacina.

Vreti sa creem o clasa de specialisti in masluirea si tranzactionarea de voturi? Foarte bine. Intregul sistem politic se va alinia la puterea pe care o vor acumula acesti potentati ai fraudei politice. Va fi sistemul lor. Nu al cetatenilor, nu al institutiilor democratice, nu al partidelor prin care cetatenii ar trebui sa se manifeste politic. De ce? Pentru ca acesti baroneti ai maslurii si diluarii votului vor controla valoarea fiecarui vot. Votul find cheia si esenta sistemului, logica si matematica simple explica restul….

Mai concret. Tot ceea ce trebuie sa stiti despre Romania daca vreti sa intelegeti ce se intampla: ieri, azi, maine. La o populatie de aproape 20 de milioane, doar cinci milioane de salariaţi şi o rată a şo-majului de 7%. Un nonsens economic, ar zice orice om cu scaun la cap, Presedintele Cehiei care priveste amuzat si uluit ciferele economiei romanesti (vezi aici). Absurdistan. E Romania, stat european in 2014 asa cum a ajuns datorita acestor paraziti politici si a electoratului lor.

Cehia are cinci milioane de salariaţi la o populaţie totală de 10,5 milioane de per¬soane şi un şomaj de 6,9%, în timp ce România, la o populaţie dublă, are 4,5-5 milioane de salariaţi şi două milioane de români care muncesc în străinătate şi raportează un şomaj de 7%. În ultimii douăzeci de ani cele două economii s-au dezvoltat diferit: în timp ce România a ajuns la un PIB per capita de doar 8.900 de dolari anul trecut, Cehia a ajuns la un PIB per capita de 18.850 de dolari, zice Ziarul Financiar.

Bun. Calculati acum de cate voturi au nevoie in fiecare ciclu electoral clanurile parazite ale politicienilor pentru a-si asigura o noua tura la butoanele legislatiei si robinetului bugetar. Veti fi surprinsi. Veti vedea cum o tara intreaga e tinuta ostatica si jupuita de o coalitie minoritara de politiceni si electori paraziti, cu complicitatea tacita a unei mari majoritati a restului electoratului caruia nu-i pasa.

Citeste intrg articolul si coemnteaza peContributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro