Sari direct la conținut

Vrei să bagi bani în listarea Hidroelectrica? Tot ce trebuie să știi despre „boom"-ul anului pe bursa din România

Panorama.ro
Angajați Hidroelectrica, Foto: Agerpres
Angajați Hidroelectrica, Foto: Agerpres

Hidroelectrica, „perla” energiei românești, urmează să fie listată la Bursa de la București (BVB) în luna iulie, o mișcare pe care piața de capital autohtonă o așteaptă de mulți ani.

Pentru a înțelege mai bine care e importanța acestui moment și de ce ar trebui să ne intereseze, chiar dacă nu suntem investitori la Bursă, Panorama a stat de vorbă cu Bogdan Mugescu, fondator al Atheneum Advisors, companie românească de consultanță, care are statut de consultant autorizat pentru SMT AeRO, sistemul alternativ de tranzacționare pentru acțiuni și obligațiuni al BVB.

Venirea la Bursă a celei mai mari companii din energie ar putea fi, de fapt, și cea mai mare listare din Europa în 2023, în contextul în care turcii de la producătorul de sodă calcinată WE Soda, companie care aștepta să fie evaluată la 7,5 miliarde de dolari și să atragă de pe bursă 800 de milioane de dolari, au anulat oferta publică inițială la Bursa din Londra, la doar două săptămâni de la anunț.

În schimb, Hidroelectrica, care operează peste 180 de centrale electrice și este deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Energiei, și 20% de Fondul Proprietatea speră, potrivit Reuters, să atragă prin IPO un miliard de euro.

Statul român își păstrează participația, nu va vinde acțiuni în ofertă și nu va avea voie să vândă acțiuni, după încheierea acesteia, timp de 12 luni.

În schimb, Fondul Proprietatea, administrat de managerul american de active Franklin Templeton, este acționarul minoritar care urmează să își listeze deținerea, estimată la 2,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o evaluare a Hidroelectrica la 10 miliarde de euro.

Practic, vorbim de o listare care ar urma să adune între un miliard și 2,2 miliarde de euro. Este o gură de aer proaspăt pentru BVB și ar putea propulsa piața de capital românească în rândul piețelor dezvoltate.

Citește mai departe pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro