Sari direct la conținut

Vrei să cumperi un televizor nou? Câteva sfaturi bune de urmat pentru telespectatorul obișnuit

HotNews.ro
Televizor, Foto: Samsung
Televizor, Foto: Samsung

Achiziționarea unui nou televizor poate fi un proces stresant: să hotărăști ce marcă vrei, ce dimensiune a ecranului, cât să coste. Iar dacă ajungi la magazin, vânzătorul va complica experiența, recomandând caracteristici diverse, cabluri mai scumpe, garanție extinsă. Nu cedați presiunilor, păstrați-vă cumpătul și amintiți-vă ce veți citi mai jos.

Desigur, unele lucruri sunt demne de avut în vedere – un amator de jocuri va alege un televizor la 120 Hz în loc de 60, pentru un răspuns mai rapid și direct – dar de multe altele nu veți avea nevoie.

În ciuda a ceea ce vă va recomanda vânzătorul, sau rubrica „Recomandări” a magazinului online favorit, specialistul de la USA Today vă spune care sunt „mituri” pe care e mai bine să le neglijați:

Mitul #1: Ai nevoie de 4k pe un televizor mic

Un televizor Full HD (1080p) va expune aproximativ două milioane de pixeli (micile puncte care compun imaginea), dar unul 4k (sau Ultra HD – UHD) are peste opt milioane de pixeli. Acest salt în rezoluție se traduce printr-o imagine incredibil de clară.

Dar dacă îți trebuie un televizor mai mititel (după standardele actuale), adică un model de 101 sau 108 cm, nu are niciun rost să cauți la 4k deoarece probabil nu vei sesiza nicio diferență între o imagine Full HD și una UHD. Singura excepție va fi când stai foarte aproape de aparat.

Merită să alegi un televizor 4k de la dimensiuni mai mari, chiar dacă va trebui să stai mai aproape de 2,5 m de aparat pentru a observa o diferență, conform celor publicate de Society of Motion Picture and Television Engineers.

Mitul #2: A venit vremea pentru 8k

Chiar dacă vânzătorul îți va spune altceva, nu este încă nevoie să cumperi un televizor 8k.

De ce? Nu sunt deloc ieftine și nici nu există suficient conținut 8k pentru a justifica investiția (chiar dacă televizorul poate aduce imaginea aproape de calitatea 8k), iar saltul de la 4k la 8k nu este la fel de semnificativ ca acela de la HD la 4k (adică de la SD la HD).

De asemenea, când auziți fraze ca „Vă veți valorifica investiția în viitor”, șasele sunt ca noi tehnologii să apară până când 8k va deveni norma curentă și le veți rata (întocmai cum primii cumpărători de 4k au pățit cu Dolby Vision, HDR 10+ ș.a.).

De asemenea, pentru a beneficia cu adevărat de rezoluția 8k – când veți rula un joc video de pe PS5 sau XBOX Series X, sau un canal YouTube 8k) – este nevoie de un ecran mare, înspre 2 m.

Dacă nu sunteți un avangardist cu buzunare adânci, ignorați 8k – cel puțin pentru moment.

Mitul #3: Cumpărați numai cabluri HDMI premium

Chiar dacă o vor contrazice unii entuziaști ai home theater, cei mai mulți oameni nu pot detecta diferența dintre un cablu HDMI ieftin cumpărat de la un magazin local și cel care vine într-o cutie elegantă de la un retailer specializat.

Serios: am comparat ani de zile calitatea audio și video a cablurilor HDMI no-name și brand-name fără a găsi vreo diferență altfel decât cu mari eforturi.

Cu siguranță, sunt câteva lucruri de luat în seamă la cablurile mai scumpe: protecție mai groasă (pentru a reduce interferența de la un cablu de alimentare, să zicem), conectori mai buni (de ex. auriți), lungime mai mare, dar justifică cu greu diferența de preț.

Mitul #4: Ai nevoie de garanția extinsă

Chiar dacă o garanție extinsă te poate face mai liniștit la gândul că ceva va merge rău, nu ai nevoie de ea.

Editorii de la Consumer Reports spun că aceia care cumpără garanție extinsă și contracte de service pentru electronicele de acasă apelează rar la ea pentru reparații. Mai mult – același studiu a arătat că marea majoritate a reparațiilor au survenit pe când articolele erau încă acoperite de garanția fabricantului.

Garanțiile extinse sunt o mare afacere pentru comercianți. Numai în SUA reprezintă 40 de miliarde de dolari.

Chiar dacă veți avea o problemă cu aparatul, garanția extinsă pe care ați plătit-o poate avea termeni tipăriți cu caractere mici care vă vor limita sau descalifica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro