„Vrem mult mai mult”: Turcia acuză Suedia că nu a luat măsuri pentru extrădarea suspecților de „terorism”
Suedia nu a acţionat pentru a extrăda persoane având legături cu terorismul şi nu a îngheţat activele acestora, a declarat joi ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, în contextul în care ţara nordică încearcă să convingă Ankara să accepte aderarea sa la NATO, relatează Reuters și Agerpres.
Cavusoglu a făcut această afirmaţie într-o conferinţă de presă la Ankara alături de omologul său suedez Tobias Billstrom, care a spus că autorităţile de la Stockholm au adoptat măsuri concrete cu privire la toate elementele acordului trilateral semnat în iunie de Finlanda, Suedia şi Turcia.
Şeful diplomaţiei turce a salutat măsurile luate până acum de Suedia, dar a subliniat că este nevoie de „mult mai mult”.
La scurt timp după Summitul de la Madrid (28-30 iunie), Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.
Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate „terorişti” de către Ankara.
Probleme cu extrădarea din Suedia a turcilor căutați de Ankara
Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.
Guvernul de la Stockholm afirmă că justiţia suedeză este independentă, având ultimul cuvânt, şi că deciziile deja luate de ea nu pot fi repuse în discuţie.
La începutul acestei săptămâni Curtea Supremă de la Stockholm a blocat extrădarea lui Bulent Kenes, un jurnalist turc pe care Ankara îl acuză de legături cu rețeaua clericului Fethullah Gullen, clasificată drept organizație teroristă în Turcia.
O zi mai târziu, ministrul turc de Externe a catalogat decizia justiției suedeze drept o evoluție „foarte negativă”.
În mod tradiţional neutre, Finlanda şi Suedia au decis în luna mai să adere la NATO ca reacţie la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie.
În afară de Ungaria, care urmează să ratifice la începutul anului viitor aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO, Turcia este singura ţară ce împiedică intrarea celor două state nordice în Alianţa Nord-Atlantică.