Washington Post prezinta rezultatele anchetei "Top Secret America": O lume ascunsa, in afara controlului
Sistemul de servicii secrete instituit de Statele Unite ale Americii dupa atentatele din 11 septembrie a devenit atat de stufos incat eficienta sa este imposibil de evaluat, este concluzia unei anchete desfasurate pe parcursul a doi ani de cotidianul american Washington Post, preluat de Le Figaro.
Atentatele din 11 septembrie au antrenat o dezvoltare incontrolabila a serviciilor secrete americane, spune Washington Post, care a inceput sa publice luni vasta sa ancheta, intitulata „Top Secret America”.
In noua ani, „lumea top secret pe care guvernul a creat-o (…) a devenit atat de vasta, de dificil de controlat si de secreta incat nimeni nu stie cat costa, cati oameni sunt angajati aici, cate programe exista si cate servicii diferite fac acelasi lucru”.
Serviciile secrete americane in cifre
- Incepand cu 2001, 263 de organizatii au fost create sau reconfigurate.
- In total, 1.271 de agentii guvernamentale si 1.931 companii private, repartizate in 10.000 de locatii, lucreaza pentru programe legate de lupta impotriva terorismului sau a informatiilor secrete.
- Aproape 854.000 de persoane au acces la informatii secrete.
- 33 de cladiri au fost construite sau sunt in curs de constructie in Washington, echivalentul a trei Pentagoane (cea mai mare cladire din lume).
- 75 de miliarde de dolari au fost alocate serviciilor secrete in 2009, de doua ori mai mult decat inainte de 11 septembrie.
Iar aceste cifre nu reprezinta decat programele oficiale. Multe misiuni raman secrete si nu au fost luate in calcul in acest bilant.
Prea multe rapoarte, adesea ignorate
Potrivit Washington Post, exista 51 de organizatii federale situate in 15 orase diferite, toate insarcinate cu supravegherea circulatiei fondurilor care finanteaza retelele teroriste. Slabiciunea sistemului a fost relevata insa de masacrul de la Fort Hood, unde un musulman si-a ucis 13 camarazi in noiembrie 2009. Serviciul de contrainformatii al armatei ar fi trebuit sa ia in calcul informatiile ingrijoratoare despre Hasan, amenintarile sale si conversatiile electronice cu un imam radical yemenit. Insa contrainformatiile militare au preferat sa se concentreze pe grupurile teroriste care activeaza in Statele Unite, o misiune indeplinita si de Departamentul securitatii interne si de o unitate a FBI. „Lipsa de concentrare si nu lipsa de resurse este in centrul masacrului Fort Hood”, spune Washington Post.
In plus, aceste servicii produc aproximativ 50.000 de rapoarte pe an, numeroase dintre ele fiind ignorate sau redundante. Un alt handicap al serviciilor secrete este nivelul de confidentialitate. Anumite programe sunt atat de secrete incat ele nu sunt cunoscute decat de o mana de privilegiati. Aceasta cultura a misterului impidica insa circulatia informatiilor intre agentii.
Washington Post citeaza drept exemplu zborul Amsterdam-Detroit. Mai multe organizatii au cules informatii despre proiectul atentatului ratat al lui Umar Farouk Abdulmuttalab „dar nimeni nu a reunit piesele jocului pentru sistemul este atat de gigantesc incat responsabilii sunt bruiati”, admit oficialii americani.
Administratia Obama respinge criticile
Aceasta viziune a unui monstru fara cap a starnit reactia administratiei americane. „Acest articol nu prezinta serviciile noastre asa cum le cunoastem”, a reactionat directorul interimar al serviciilor nationale americane, David Gompert, care a spus ca reformele din ultimii ani au permis „ameliorarea calitatii si a cantitatii” misiunilor.
„Exista, probabil redundante si probleme de organizare”, a recunoscut Pentagonul, care a subliniat insa ca „nu a mai existat un atentat major dupa 11 septembrie”.
Ancheta Washington Post are trei episoade. Cel publicat luni este dedicat organizarii serviciilor secrete, cel de marti dependentei mari a serviciilor de societatile private iar cel de miercuri impactului cultural si economic al industriei serviciilor secrete. La ancheta au lucrat aproximativ 20 de ziaristi, timp de doi ani.