Sari direct la conținut

Washingtonul anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina

HotNews.ro
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statele Unite au anunțat joi o nouă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina, în sprijinul contraofensivei dificile desfășurate de forțele ucrainene împotriva armatei ruse de la începutul lunii iunie, potrivit AFP.

Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat, ajutorul în valoare de 150 de milioane de dolari va fi folosit în principal pentru a furniza sisteme de apărare antiaeriană, muniție de artilerie și arme antitanc.

„Forțele ucrainene luptă cu curaj pentru a recâștiga teritoriile cucerite de forțele rusești, iar acest sprijin suplimentar le va ajuta să continue să facă progrese”, a dat asigurări secretarul de stat american Antony Blinken, citat în comunicat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit omologului său Joe Biden și poporului american pe X (fostul Twitter) pentru acest nou ajutor.

„Pe măsură ce se apropie iarna, este esențial să se consolideze apărarea antiaeriană pentru a proteja orașele și infrastructurile ucrainene”, a declarat Zelenski, în timp ce Kievul se așteaptă la o nouă campanie rusă de bombardamente masive vizând infrastructura energetică.

„Apreciez faptul că acordurile la care am ajuns cu președintele Biden sunt puse în aplicare”, a adăugat el.

La începutul lunii iunie, Ucraina a lansat o vastă contraofensivă în încercarea de a elibera teritoriile ocupate de armata rusă în est și sud. Până în prezent, s-au înregistrat foarte puține progrese.

În total, Washingtonul, care conduce coaliția de țări care oferă sprijin militar Ucrainei, a promis Kievului un ajutor militar de peste 43 de miliarde de dolari de când Rusia a invadat țara vecină în februarie 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro