Washingtonul raspunde Rusiei: SUA nu va modifica planul implementarii scutului antiracheta al NATO din Europa
Casa Alba a respins, miercuri, orice modificare in configurarea elementelor scutului antiracheta al NATO in Europa si a negat ca sistemul ar fi indreptat impotriva Rusiei, dupa avertismentul oficial lansat de presedintele Dmitri Medvedev, informeaza AFP.
Medvedev a anuntat miercuri ca, in caz de necesitate, Rusia va desfasura in nordul si sudul tarii sisteme moderne de atac, capabile sa contracareze scutul european. Potrivit afirmatiilor sale, una dintre aceste masuri va viza amplasarea sistemelor Iskander in regiunea Kaliningrad.
„Prin mai multe canale de comunicare, am explicat oficialilor rusi ca sistemele antiracheta a caror desfasurare este prevazuta in Europa nu ameninta si nu pot ameninta descurajarea strategica a Rusiei” a aratat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al Consiliului securitatii nationale a SUA, Tommy Vietor.
„Continuam sa credem ca prin cooperarea cu Rusia in privinta apararii antiracheta contribuim la imbunatatirea securitatii SUA, a aliatilor nostri din Europa si a Rusiei, si vom continua sa conlucram cu Rusia pentru a defini parametrii unei posibile cooperari’, a mai spus Vietor.
Presedintele Dmitri Medvedev a prezentat masurile pe care Rusia le va adopta drept raspuns la desfasurarea de catre SUA a sistemelor de aparare aeriana in Europa – intarirea actiunilor de protectie a obiectivelor fortelor strategice nucleare, dotarea rachetelor balistice cu mijloace eficienta de combatere a scutului si cu noi blocuri defensive de inalta eficienta, desfasurarea in sudul si nordul tarii a sistemelor moderne de aparare.
„Am luat urmatoarea hotarare: din ordinul meu, Ministerul Apararii va introduce imediat in componenta de lupta a statiilor radar sisteme de avertizare a atacurilor cu rachete in orasul Kaliningrad”, a spus Medvedev.
Rusia amenintase in mai multe randuri ca va instala astfel de sisteme in enclava Kaliningrad, situata la frontiera cu Polonia si Lituania, pe malul Marii Baltice. Rusia solicita sa participe la sistemul antiracheta al NATO care va fi dezvoltat in Europa sau sa primeasca garantii ca nu va fi vizata capacitatea sa de disuasiune.
Planul de raspuns al Rusiei la realizarea in Europa a planurilor de aparare aeriana este flexibil si pe etape, iar in cazul in care SUA renunta la unii dintre pasii anuntati anterior, si care ameninta potentialul nuclear al Rusiei o parte dintre masurile de raspuns ale Moscovei nu vor fi indeplinite, a declarat la o conferinta de presa ambasadorul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin.